Skyrim Special Edition - Generációváltás

PC-n a modok rajongói örülhetnek igazán a felújított kiadásnak, a konzolosok pedig végre kaptak egy rendes Skyrim portot.

Skyrim Special Edition - Generációváltás

Ötödik szülinap

A Skyrim idén lett öt éves és bár jó ideig úgy tűnt, megússza a felújítási versenyt, a Bethesda végül mégis úgy döntött, hogy ideje lenne egy jelen generációs kiadásnak. Valószínűleg ebben szerepe volt annak is, hogy a következő nagy Elder Scrolls szerepjáték ki tudja mikor érkezik, és jó lenne a köztudatban tartani a franchise-t, mert az Elder Scrolls Online sajnos nem tudott megfogni milliókat, az egyébként jól sikerült Elder Scrolls: Legends-nek pedig olyan konkurencián kell átverekednie magát, mint a Magic vagy a HearthStone.

A legtöbb újrakiadásra manapság csak legyint egyet sok játékos, de a Skyrim megérdemli, hogy foglalkozzunk vele, két dolog miatt: a PC-s rajongók, ha megvolt nekik az alapjáték és a három DLC, akkor ingyen hozzájutnak, ha pedig már nem kerül semmibe, érdemes tenni vele egy próbát, a konzolosok pedig… végre azzal a TESV-tel játszhatnak, amelyikkel mindig is akartak.

Galéria megnyitása

A Bethesda fejlesztőcsapata sosem a programozóiról volt híres. Az általuk összekalapált motorok külcsínre általában hozták, amit kell, de kevés AAA játék szenved annyi bugtól, mint amennyit ők képesek összehozni. A PC-s változatot anno még úgy ahogy kikupálták (bár egy-egy DLC érkezése általában mindig megkavarta a dolgokat), és a közösségtől is sok segítséget kaptak (a rajongók nem hivatalos patchekkel elvégezték a Bethesda munkáját), a konzolos változatok azonban siralmasak voltak, főleg a PS3-as.

A fejlesztők nem tudtak mit kezdeni a kevés memóriával, és hiába tekerték le a beállításokat, biztos sokan emlékeztek még a seggel előrefelé haladó sárkányra és egyéb bugokra. Aztán PS3-on ahogy nőtt a mentés mérete, úgy kezdett el belassulni a játék, míg a végén szinte használhatatlan lett. Minden tiszteletem azoké, akik elég kitartással rendelkeztek ahhoz, hogy így is végigvigyék, de a többség valószínűleg feladta a próbálkozást egy idő után és belátta, ez a játék PC-re való, és ott még modok is vannak, amikkel a rajongók évekig ellehettek.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a Bethesda meglátta a lehetőséget egy újrakiadásban, már csak a konzolos változatok miatt megérte volna az egész. Ettől függetlenül a PC-sek is kaptak egy kis szeretetet, mindjárt végig is futunk azon, hogy mi változott. Magát a Skyrimet nem fogjuk újra bemutatni, mert anno Magrathea elég alaposan körbejárta a témát, még a három DLC-vel is foglalkozott, és az a helyzet, hogy amit akkor leírt, még most is igaz (eegen, a bugok egy kis része is).

Újítások a Special Editionben

Újítások a Special Editionben

Kezdjük azzal, hogy 64 bites lett a kód, ami PC-n azt jelenti, hogy egyrészt 32 bites rendszeren nem indul el többé a játék, másrészt viszont sokkal több memóriához képes hozzáférni! Ez elsőre talán nem hangzik nagy dolognak, de voltak modok, amik nagyon szenvedtek PC-n is a limitált memória mennyiségtől, és bár voltak kerülőutak, általában csak instabillá tették a játékot.

A kinézet is változott egy kicsit, de nem mindenhol előnyére. A szép MSAA helyét átvette egy temporális élsimítás, ami kisebb felbontáson sokat vesz el a kép élességéből. Az árnyékok viszont valószerűbbek lettek és új shaderek is érkeztek, amik főleg a havat és a vizet teszik szebbé. Ami még nagyon észrevehető, egyből a nyitójelenetben, az a volumetrikus világítás (a nap szépen átsüt a fák lombjain) és a mélységélesség finom használata. Elvileg a textúrákat is átdolgozták, de ebből igazából nem sok látszik, a modder közösség egy része szerint csak a régieket skálázták fel és használtak rájuk néhány szűrőt, ők pedig ezt már megtették évekkel ezelőtt.

Galéria megnyitása
Az aljnövényzet is változott egy kicsit

Elsőre nehezebben észrevehető, de a látótávolság is nőtt: a kavicsok, aljnövényzet messzebb is kirajzolódik, nem tűnik olyan kopárnak minden, ami távol van tőlünk. A PC-seknek jó hír, hogy a régi mentések használhatóak, de a Bethesda azt javasolja, hogy ha lehet mod használat nélküli mentést hozzunk át. Modokat egyébként most már többféleképpen is telepíthetünk, a szokásos módokon felül immár a Bethesda Creation Kit honlapján is nézelődhetünk.

Mivel egy öt éves játékhoz nyúltak hozzá, és mint a fentiekből is látszik, azért túlzásba nem vitték a dolgot, a gépigény is elég baráti lett. Egy mostani középkategóriás grafikus vezérlővel simán hozható a 60fps Full HD-s felbontás mellett, Ultra beállításon.

És mit kapnak a konzolosok?

És mit kapnak a konzolosok?

Mind az Xbox One-os, mind a PS4-es játékosok 1080p-s felbontást és körülbelül a PC-s Ultra beállítást láthatják viszont a nagy képernyőn, csak éppen lezárt 30 fps-es sebesség mellett. Ezt legalább képesek is tartani a vasak, csak néha maradnak el 1-2 képkockával. Hogy az Xbox One változat használ-e dinamikus méretű frame buffert azt még nem tudjuk, de valószínűleg a gépnek nem okoz problémát a felbontás tartása.

Azért gondoljuk ezt, mert a PS4 Pro képes natív 4K-s felbontáson futtatni a játékot. Nincs semmi trükközés, checkerboard rendelés vagy akármi, 3840*2160 pixelt renderel a Sony új gépe. Mivel sehogy sem jön ki a matek a 4x annyi pixel vs. 2,3x erősebb grafikus mag esetében (még ha valójában nem is kell 4x annyi kraft), ezért csak két dolog állhat fent: vagy a sima PS4-es változat nem használja ki a gép összes erőforrását, vagy hihetetlenül jól optimalizált a kód. Mwhaha. A Bethesdáról beszélünk, szóval valószínűleg előbbi.

Galéria megnyitása
4K-ban azért elég jól néz ki

Mivel nem volt nagyon hová tekerni a beállításokat, ezért ha Full HD-s TV-re van kötve a PS4 Pro, akkor is 4K-ban renderel, és azt skálázza vissza 1080p-re. A 4K-s képen is le van futtatva a temporális élsimítás, ezért a különbség képminőségben nem túl szignifikáns, kvázi felesleges csúcsra járatni a gépet, főleg, hogy a mérések szerint 1-2 fps-sel rosszabbul is teljesít így. Valószínűleg a többség jobban örült volna egy 60fps-es módnak inkább, de egyelőre be kell érni ezzel, nem hallottunk hírt arról, hogy később hoznának be új megjelenítési módot a fejlesztők, elég munka nekik a bugok javítása (van amit egyenesen az eredeti változatból „portoltak” a felújítottba :) ).

Voltak még olyan apróságok is, minthogy az audió fájlok rosszabb minőségűek voltak Xbox One-on és PC-n, mint az eredeti Skyrimé, de azóta ezt rendbehozták, csak egy kicsit értetlenül állunk az előtt, hogy ezt miért kellett meglépni. Spórolni kellett a sávszéllel 2016-ban?

Azoknak, akik szeretnének minden pixelt kielemezni, ajánljuk a Digital Foundry cikkét, amiben mindhárom változatot egymásnak eresztették (még a 4K-sra is ránéztek, amire nekünk nem volt lehetőségünk a megfelelő hardver hiányában).

Modok vs. konzolok

Modok vs. konzolok

A Skyrim egyik legnagyobb erőssége a mögötte álló közösség, ami kismillió modot készített az elmúlt öt évben a sima grafikai turbózástól kezdve a komoly küldetéssorozatokon át az extra karakterfejlesztésig van itt minden. Az MxR mods YouTube csatornáján több mint 200 epizód foglalkozik csak a Skyrim modokkal, és a felújított változatnak hála van egy olyan érzésünk, hogy a következő pár évben sem fognak unatkozni a rajongók.

Galéria megnyitása
Az új shaderek minden platformon megvannak

Konzolokon viszont egy kicsit fura a helyzet. Az Xbox One változat maximum 5GB-nyi moddal terhelhető, amikben lehetnek olyan elemek is, amiket alapból nem tartalmaz a játék kódja (például új textúrák vagy modellek). Ezzel szemben a PS4-es változat csak 1GB-nyi modot használhat, amik csak a játékkal szállított grafikai elemeket használhatják. Ez egy óriási különbség és ennek köszönhetően már most többször annyi mod van Xbox One-ra, mint PS4-re. Előbbire elérhető például az Unofficial Patch is, ami vicces, sosem gondoltam volna, hogy konzolra is lesz. Egyelőre mondjuk senkit nem buzdítanék a telepítésére, mert amilyen iramban adja ki a tapaszokat a Bethesda, valamelyikkel biztos össze fog akadni, érdemes megvárni, míg véget ér a patch áradat.

A PS4 esetében a Bethesda a Sony-ra mutogat, de igazából a ködös nyilatkozatok alapján nehéz kitalálni, hogy mi is a valós probléma. A lényeg viszont az, hogy egyelőre ez a helyzet, és nem tudjuk, hogy ez változik-e a jövőben, tehát a modokra vágyó játékosok jobban járnak az Xbox One-os változattal. Legalábbis ha konzolon Skyrimeznének, mert PC-n ugye nincs semmi limitáció, ott addig terhelhetjük a játékot, amíg a gépünk fel nem adja.

In the land of Skyrim…

A Skyrim Special Edition a kezdeti nehézségei (bugjai) ellenére egy nagyon jó játék. Ha valakinek kimaradt az eredeti, ez most elég jó idő a pótlásra, bár PC-n ha nem rendelkezünk az eredetivel akkor azzal kell szembesüljünk, hogy elég vastagon fogott a ceruza a Bethesdánál egy öt éves játékhoz képest (sajnos a Legendary Edition megvásárlása már nem nyitja ki a felújítottat a megjelenés óta). Konzolon akiknek megvolt az előző generációs változat, de esetleg feladták félúton a hibái miatt, azok egy kicsit csalódottak lehetnek, de sajnos érthető, hogy a lemezes változatokkal nem lehet mit kezdeni, újra be kell ruházni a játékba. Mindenki döntse el maga, hogy ad-e neki egy második esélyt, véleményem szerint megéri, mert nincsenek olyan idegesítő bugok, a játék sokkal szebb, és vannak modok is! Bár ez főleg az Xbox One-on jó igazán, a PS4-es modkínálat eléggé limitált egyelőre.

Akiknek pedig kimaradt, de ki vannak éhezve egy jó RPG-re, megvan, hogy mivel tölthetik el a karácsonyi szünetet/szabadságot, de vigyázat! Magrathea is ottragadt előtte többszáz órára anno, ha elkezdünk a modokkal is szórakozni a Skyrim nagyon veszélyessé válik a szabadidőnkre. ;)

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap