Siralmas az alkalmazások adatvédelmi irányelveinek közlése

Rengeteg olyan program van, aminek a leírása az adatkezelésre vonatkozóan egyszerűen kusza, és sokszor panasszal sincs hova fordulni.

Siralmas az alkalmazások adatvédelmi irányelveinek közlése

Egy friss elemzés keretében szakemberek több mint tízezer alkalmazás esetében analizálták az adatvédelmi irányelveknek a leírását, és kiderült, hogy nagyon sok olyan eset van, amikor megtévesztő információk szerepelnek a szövegben. A véletlen és/vagy szándékos hibák könnyen megvezethetik, összezavarhatják a felhasználókat még akkor is, ha alaposan elolvassák ezeket az információkat.

Régóta lehet már azt tudni, hogy az alkalmazásoknak az adatkezelésre vonatkozó leírása gyakran tartalmaz problémás információkat, ebben lényegében nincsen semmi új, az viszont még az elemzőket is meglepte, hogy mennyire sok esetben vannak ellentmondásos részletek ezekben a dokumentumokban. Az akadémiai elemzés tanúsága szerint a programoknak több mint 14 százalékánál nincs rendben az adatkezelés leírása. A projektben több amerikai egyetem és az IBM néhány kutatója is szerepet vállalt.

Galéria megnyitása

Az applikációk jóval több esetben gyűjtenek és tárolnak személyes információkat, mint ahogy azt általában közlik elsődlegesen a felhasználókkal. Sokszor derül ki a részletesebb leírásból, hogy valójában igen is gyűjt adatokat egy-egy olyan alkalmazás, aminél a szöveg egy részében még az szerepel, hogy nem tárol semmit. 11 430 Play Áruházban szereplő alkalmazást vetettek alá a nagy elemzésnek, és 1618 alkalmazás vérzett el az analízis során.

Az elemzést persze nem emberek végezték, hanem egy PolicyLint nevű eszköz, ami direkt erre a feladatra lett létrehozva. És a szakemberek természetesen a nagy bevetés előtt meggyőződtek arról, hogy megfelelő hatékonysággal, pontosan teszi a dolgát az algoritmus.

510 alkalmazásnál elemezték az emberek maguk is az adatvédelemmel kapcsolatos irányelveket és a program működését, így meggyőződhettek az eszköz hitelességéről. Ezeknél az alkalmazásoknál a kutatócsapat valóban úgy találta, hogy hiteltelenül állítják a leírások, hogy nem gyűjtenek adatokat. 59 esetben találtak a szakemberek olyan leírást, ami egy online generátorral lett létrehozva, és ebből eredően volt hibás, szóval ilyenekkel is számolnia kell a felhasználóknak.

Érdekességképpen az 510 esetnél az elemzők megpróbálták értesíteni a fejlesztőket a dologról, de amint ez kiderült, ez nem egyszerű. Mindössze 260 ügyben lehetett találni közvetlen e-mailes elérhetőséget, és még ezek közül is csak 244 volt, ami valóba működött is. 16 levelezőcím egyszerűen nem élt már a szolgáltatás szerint. A 244 kiküldött e-mailből pedig elképesztően kevésre, mindössze 11-re jött válasz a „fejlesztőktől”, és csak három volt, aki korrigálta is a dolgot.

Galéria megnyitása

Egy korábbi, a mostaninál is több appot érintő kutatás is arra jutott, hogy jelentős része a programoknak nem úgy kezeli az adatokat, ahogy azt a dokumentumokban előre jelzi. 68 051 alkalmazás árvizsgálását követően kiderült, hogy 10,5 százaléka ezeknek megosztja valamilyen harmadik féllel az adatait, de ezt fel sem tünteti. És csak 22,2%-a az appoknak árulja el, hogy milyen partnerekkel dolgozik együtt, kik férhetnek hozzá pontosan az adatokhoz. És a legtöbb program próbálja takargatni, hogy a begyűjtött információk hol landolnak végül.

Abba már bele sem merünk gondolni, hogy valójában az adatgyűjtéstől mentesnek mutatott appoknak mekkora százaléka az, ami a színfalak mögött mégis csak rögzít bármilyen személyes információt akár a megfelelő működése, akár más okból. Hiszen biztosan vannak még olyan eseteket, amiket az eddigi kutatások nem szúrtak ki.

Azt egyelőre nem tudni, hogy miként lehetne rendet tenni ezen a fronton, de azt jól látszik, hogy egyszerűen elképesztően nagy a káosz az adatvédelmi irányelvek és az adatkezelések területén. Ennek pedig egyértelműen a felhasználók lehetnek a vesztesei.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramona YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap