Sharp Aquos Crystal és Crystal X – ez már a jövő?

A Sharp olyan okostelefonokat mutatott be, amelyeknél szinte nincs kerete a kijelzőnek, és az egész előlap képes hangszóróvá alakulni.

Sharp Aquos Crystal és Crystal X – ez már a jövő?

A Sharp ezúttal is megmutatta, hogy annak ellenére, hogy csak nagyon szűk körben forgalmazza az okostelefonjait, egyáltalán nincs lemaradásban a „toplistás” telefongyártókkal szemben. Sőt mi több, az alábbiakban olyan megoldásokat is láthatunk, amire egyetlen másik vállalatnál sem láthatunk jelenleg alternatívát.

Balra a Crystal X, jobbra a Crystal

A Crystal termékvonal tagjait szemügyre véve az első dolog, ami mindenkinek fel fog tűnni, hogy lényegében már csak egyetlen helyen, a kijelző alatt van komolyabb káva, minden más irányból egy hajszálvékony keret határolja az újdonságok kijelzőjét. Alulra kerültek a különböző szenzorok és még az előlapi kameráik is, a hangszóró viszont nem. A Crystal széria bemutatását követően a készülékek hagytak maguk után megválaszolatlan kérdéseket. Például, hogy mégis hol van az előlapi hangkeltő, amin keresztül a hívó felet hallhatnák a felhasználók. Általában arra gondoltak az emberek, hogy a keretbe lehet ez a része építve a telefonoknak, de mostanra kiderült, hogy teljesen másról van szó. A Sharp szükség esetén a kijelzőt alakítja át „hangszóróvá” egy finom rezgőmotorral, így az előlap rezgéshullámai keltenek a fülbe jutva hangokat. Állítólag így még az elérhető hangminőség is jobb, mint a hagyományos elülső hangszórók használatával. Maga a technológia nem újdonság egyébként, de ezzel az eljárással eddig nagyon ritkán találkozhatott a nagyközönség.

Az operációs rendszert figyelembe mind a két újdonság hasonló képességekkel fog bírni, az Android 4.4.2 KitKatet futtatják, ami több szoftveres extrával is el lesz látva. A megváltoztatott kezelőfelületnél például feltűnt az átméretezhetőség, így el lehet érni azt, hogy egy kézzel is kezelhető legyen az okostelefon. A kijelző tartalma is minden korábbinál egyszerűbben elmenthető és megosztható a Crystalokkal, ehhez a művelethez elég csak a kijelző felső élét végigsimítani. A kameránál van sorozatfotózási lehetőség, egy remekbe szabott éjszakai mód, valamint kompozíciós sablonok (harmadoló rács, aranymetszés) is felvihetőek a kijelzője – ezeket használva jobb képeket tudnak csinálni az egyszeri fotósok is, a Sharp tehát nem a színeket torzító képi effektekre helyezi a hangsúlyt. Mindkettőben benne van a Harman Kardon fejlesztésű Clari-Fi és SoundStage technológia is. Az előbbi hangminőség javító eljárás, ami a tömörített zenefájloknál képes előrelépést elérni, az utóbbi pedig Bluetooth-os streameléskor jön jól. Furcsa mód ezúttal nem vízálló modellekről van szó, pedig a Sharp kínálatát javarészt ilyen okostelefonok szokták alkotni.

Sharp Aquos Crystal X

A Crystal X lesz a termékcsalád feje. Ennél a modellnél egy 5,5 hüvely megjelenítő tölti ki az előlapot, ami 1920 x 1080 képpontos felbontással és S-CG Silicon LCD technológiával operál. A sebességfelelős egy Qualcomm Snapdragon 801 chip, nevezeten az MSM8974AB. Ez a központi lapka 2,3 GHz-es órajelen dolgozó Krait 400 processzormagokkal van ellátva, az Adreno 330 grafikus egysége pedig 578 MHz-en munkálkodik. A rendszernek 2 GB-nyi memóriát osztottak ki a tervezők, ami azért a legtöbb esetben bőven elegendő lesz az alkalmazások számára. Az extrém vékony keretekkel elérték a mérnökök, hogy az eddigi legkompaktabbnak számító csúcsmodellre, az LG G3-ra is rálicitáljanak, legalábbis szemből. Az LG üdvöskéje ugyanilyen képméret mellett 146.3 x 74.6 x 8.9 milliméteres vonalakkal határolható körül, míg ez a mostani telefon csak 139 x 73 x 11 mm-es. A Crystal X fekete, fehér és piros színben lesz hazavihető.

Az eszköz kamerarendszere kétfősre lett szabva, előre egy 1,2 megapixeles megoldás került, hátra meg egy 13,1 megapixeles egység figyel. Bár egy csúcskategóriás gépről van szó, a 4K-s videózást nem említették, így a Sharp valószínűleg még maradt az 1080p-nél. A főkamera munkáját segíteni próbálja majd egy LED-es villanó is, az elkészült alkotások pedig a 32 GB-os kapacitású tárhelyen kerülnek mentésre, és ezt még bővíteni is van lehetőség. A Crystal X képes problémamentesen kezelni akár 128 GB-os microSDXC memóriakártyákat is. A kapcsolati képességeit nem annyira részletezték, de az biztos, hogy van a tarsolyában 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, GPS vevő és 4G LTE modem is. A Sharp különlegességének egyetlen nagyon komoly hiányossága van, ami az üzemidő kérdéséhez érve realizálódhat az érdeklődőkben. Csak egy 2610 mAh-s akkumulátorral lett felvértezve, ami bizony igencsak vérszegénynek tűnik ilyen környezetben, egy csúcshardver és egy hatalmas képátlójú megjelenítő mellett.

Sharp Aquos Crystal

Az Aquos Crystal már a középkategóriát fogja megcélozni, így ez lesz a megfizethetőbb a friss párosból. Az újdonságnál a szűkös, 131 x 67 x 10 milliméteres vonalak közé egy 5 colos, 720p-s megjelenítőt szorítottak be, ami az előbbi okostelefonnál látottakhoz hasonló bravúr. A sebességfelelős itt egy Snapdragon 400 besorolású lapka, amely Cortex-A7 processzormagok kvartettjével fog szolgálatba állni. Ez a SoC 1,2 GHz-es frekvencián tud dolgozni, ha minden erejét latba kell vetnie, a grafikus feldolgozó egység szerepkörében pedig egy Adreno 305 van. A rendszermemória kevesebb lett, mint az X modellnél, viszont még így is akad elegendő kapacitása az applikációk számára, hiszen 1,5 GB-tal szolgál. A tárhelyet azonban már tényleg jelentősen megnyirbálták; alapból csak 8 GB-nyi hellyel rendelkezik a Crystal, így nagyobb hangsúlyt kaphat majd a microSD kártya hely.

A kapcsolati képességei között van 4G LTE modem, kétsávos, 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és GPS vevő is. Egyéb különlegességekről itt nem szólt a fáma. A kamerák száma nem változott, de a felbontása igen. A videóhívásokért ugyan még ezúttal is egy 1,2 MPixeles megoldás fog felelni, viszont a főkamera mindössze 8 megapixeles fotók és HD videók alkotására lesz képes. A hátlapon felbukkant egy LED-es vaku is, ami a lehetőségeihez mérten próbálja majd a környezeti fényt pótolni. Sajnos az akkumulátor ennél a szerkezetnél is eléggé belerondít az összképbe, ugyanis itt már csak 2040 mAh-ról beszélhetünk. A vállalat nem közölt az üzemidőre vonatkozó adatot, de talán ez nem is a véletlen műve, ilyen téren szinte biztosan elmarad mind a kettő a konkurensektől. A polcokon fekete és fehér ruhába bújtatva lesz felfedezhető majd a Crystal.

A Sharp Aquos Crystal és az Aquos Crystal X Japánban, a vállalat hazájában kerül először bevetésre, de az Aquos Crystal már biztosan eljut az Egyesült Államokba is, ahol a Sprint szolgáltató kínálatában fogja kezdeni a karrierjét. (A Sprint a Japán SoftBank birtokában van, így nem véletlen a döntés.) A Crystal X esetében egyelőre nem ismert az ajánlott fogyasztói ár, a Crystalnál viszont kiderült, hogy 240 dollárt fog kóstálni Amerikában. Ennyi pénzért a kisebbik gép a hiányosságai ellenére is nagyon jó vételnek ígérkezik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward