Sex Education – Amikor minden jól sül el

Kendőzetlenül, őszintén és sallangoktól mentesen nehéz az élet nehéz dolgairól beszélni, azonban ha egy sorozat képes erre, akkor érdemes vetni rá egy pillantást.

Sex Education – Amikor minden jól sül el

90 %
{{ average }} %
  • Tanítod, vagy csinálod...
Szerzői értékelés
Szerző
90
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

A szex és a tinédzserkor mindig két olyan kaotikus témának számított, aminek az összefonódásából katasztrófákat és ciki helyzetek egész sorát lehet csak elvárni. A brit Sex Education azonban kisebb csodát tett, amikor erre az alapra építve egy érdekes, izgalmas és szakmailag is korrekt sorozatot szabadított a világra. A magyarul Szexoktatásnak (korábban Underground szexoktatásnak) fordított sorozat főszereplője, osztálytársai, a tanárok és a történetbe belekeveredő szülők mind okkal kerültek bele a cselekménybe. Nincs olyan rész, amit tölteléknek lehetne érezni, és hiányzik (szerencsére) a felesleges időhúzás vagy túlzott leragadás is. Emellett a részek elkerülik a ripacskodást, a finomkodást és megfelelő érzékenységgel nyúlnak a lelki vagy testi problémákhoz, gubancokhoz, elakadásokhoz is.

Galéria megnyitása

A főszereplő Otis (Asa Butterfield) 17 éves, meglehetősen visszafogott, frusztrált, félénk srác, akinek egy igazi jó barátja van csupán, Eric (Ncuti Gatwa). Édesanyja, Dr. Jean F. Milburn (Gillian Anderson) a kis település szexterapeutája és ebben a témában teljes nyitottságot, szabad információáramlást hirdet – otthon is. Mindent tud(ni akarna) fia életének ezen részéről is, így pedig összesen két dolgot ér el: az egyik, hogy egy kontrollmániás, zavarban levő és félénk, szociális helyzetekben görcsösen viselkedő fia lett, valamint ugyanezen fiú az anya minden alkalommal megosztott tudásának nagy részét magába szippantotta. Így Otis, elméletben szinte képzett terapeuta lehetne és a sorozat alapbonyodalma is ebből indul.

Hiszen mi is lehetne jobb ötlet, minthogy egy iskolányi, hormonoktól és vágyaktól fűtött tinédzsernek szexuális tanácsokat nyújtson valaki jó pénzért. Nem titok, hogy a srác tudására komoly kereslet lesz, azonban ez a bonyodalmak számát is megnöveli.

Galéria megnyitása

A sorozat a „terápiás üléseket” használja fel, hogy valóban beszélni lehessen a nemi élet, a test és a párkapcsolatok zűrzavarairól. De emellett a szereplők életét is végig követhetjük és ahogy mondani szokás, „van itt minden”. Ha már a karakterek alapjai sablonokra épültek, a készítők igyekeztek a személyiségfejlődésüket és a bonyodalmaikat életszerűvé és minél részletesebbé tenni.

Az iskolába jár Eric, az előbb említett jó barát, akiről szinte mindenki tudja a suliban, hogy meleg, de az önfelvállalásig még hosszú út áll előtte. Maeve (Emma Mackey) a különc lázadó, aki amúgy kiemelkedően intelligens és Otist ő bújtja fel, hogy nyissanak titkos szex klinikát az iskola tanulóinak. Jackson (Kedar Williams-Stirling) a tipikus élsportoló menő srác, akiről kiderül, hogy sokkal érzékenyebb, mint amit a macsó külső rejt, és Adam (Connor Swindells) aki zaklatóként az iskola fekete báránya, valamint a szigorú és karót nyelt igazgató fia. A lista folytatható lenne sok lényeges mellékszereplővel, de a lényeg az, hogy mindenki hozzáad valamit a teljes képhez. Egyik szerepen sem érződik, hogy csak a PC jegyében került volna be valaki, vagy, hogy egy klisét még odahajítsanak a történetszálba. Megfelelő mélységet kapnak a történetben a résztvevők és a problémák sötét oldalait is felvállalja a sorozat.

Galéria megnyitása

Így kerül szóba a nőkkel szembeni előítéletek témája, az egy éjszakás kalandok kérdése, az abortusz, a védekezés, a nemi betegségek, diszfunkciók, a párkapcsolatok zűrzavarai, dilemmák és kétségek, a nemi identitás, a fantáziák, fétisek, a „mit engedjünk meg a párunknak” és, hogy mit jelent a felvállalás és az őszinteség. Mindezeket viszont nem szájba rágósan vagy propaganda szinten tálalja a Sex Education, hanem képes úgy beleépíteni a történetbe, mintha egy barátunkat hallgatnánk meg. Külső szemlélőként persze abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindenbe belelátunk, a tanulságokat, a lexikális tudást vagy a dilemmákat mi is magunkkal vihetjük.

Galéria megnyitása

Még azt is merem mondani, hogy serdülőknek hasznos, érdekes és izgalmas felvilágosító sorozat lehetne ez a tinik és a többiek által előadott csetlés botlás. Nincs elbagatellizált probléma, de a sorozat azt is nyíltan megmutatja, hogy az emberi kegyetlenség, ostobaság vagy épp tudatlanság milyen sok bajba sodorhat minket. Nincsenek csodák, de a gubancokból okosabban is ki lehet kerülni és összességében a sorozat egyik fontos üzenete, hogy nagyon nem mindegy, hogyan bánnak velünk. Ajánlott néznivaló, nem csak karantén idejére, mert tanulságos történetek egész sorát kapjuk, érzékeny és fontos témákról.

Összefoglalás

Sex Education – Amikor minden jól sül el

Sex Education – Amikor minden jól sül el

Sex Education – Amikor minden jól sül el
Szerzői értékelés
90
%
A Netflix saját készítésű "felvilágosító" sorozata, szinte bármely korosztálynak.
A sorozat elkerüli a túlzásokat a felesleges finomkodást és megfelelő érzékenységgel nyúl a lelki vagy testi problémákhoz, mindezt izgalmas történettel, jól kidolgozott és folyamatosan fejlődő karakterekkel kísérve.
Kisgyerekeknek ez a szint a szókimondása és a témák jellege miatt még nem ajánlott.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap