Sebességváltás a csúcson, érkezik a Snapdragon 855 Plus

A Qualcomm bejelentette a legújabb felsőkategóriás lapkáját, ami az eddiginél magasabb órajelen fog pörögni.

Sebességváltás a csúcson, érkezik a Snapdragon 855 Plus

A felsőkategóriás okostelefonok körében domináns szereplőnek számít a Qualcomm, a csúcson nem sok olyan eszköz van, amiben nem egy Snapdragon dolgozik (Huawei, Apple és néhány Samsung). Ennek ellenére a vállalat most úgy látta, hogy érdemes lehet előrukkolni egy olyan megoldással, ami az aktuális csúcsmodellre is rálicitál a tempóját tekintve, ezért most a Snapdragon 855 Plus megjelenéséről számolhatunk be.

Még mielőtt valaki arra gondolna, hogy a Snapdragon 855-re köröket verhet az újítás, nos, ezt azért nem érdemes várni. Egy olyan lapkáról van szó, ami némi működési frekvencia korrekciót követően született meg. Ez igazából nem teljesen szokatlan a Qualcommtól, korábban már többször is volt arra példa, hogy kisebb ráncfelvarrást hajtott végre egy-egy felsőkategóriás egységen menet közben. A Snapdragon 820 után például így született meg a Snapdragon 821, de ilyen volt még előtte a Snapdragon 801 is, ami a Snapdragon 800 nyomdokaiban járt, és tavaly a Snapdragon 845 után is jött a Snapdragon 850 magasabb órajellel. Most pedig a Snapdragon 855-re ráindította a cég a Snapdragon 855 Plust.

Az újdonság a felépítését tekintve egyáltalán nem változott. A Snapdragon 855 Plus ugyanolyan architektúrát vonultat fel, mint a Snapdragon 855, az integrált hálózati modemet tekintve sem történt változás, maradt a Snapdragon X24 LTE, pedig néhányan arra számítottak, hogy a Qualcomm itt már beemeli majd a rendszerchipbe az 5G hálózati modemet, de ez nem ilyen egyszerűen megy. Változatlan a gyorsítótárak felépítése, a feldolgozók is ugyanazok maradtak, és a gyártástechnológiában sem történt itt előrelépés, ezúttal is a 7 nanométerrel (TSMC N7FF) kell számolni. A Snapdragon 855 Plus előnye a magasabb órajelekből fog származni.

Galéria megnyitása

A Qualcomm szakemberei úgy alakították a frekvenciákat, hogy a fogyasztás és a melegedés tekintetében ne legyen jelentős a változás, az optimális szintet keresték. A Snapdragon 855 Plusban a Kryo 485 Gold processzormagok kvartettje a korában megszokott 2,84 GHz helyett már 2,96 GHz-en fog üzemelni, szóval sikerült egy hajszálra megközelíteni a 3 GHz-es határt, de ennek az átlépésére továbbra is várni kell. Pedig az ARM egyébként úgy számolt, hogy a Kryo 485 Gold magok alapját adó Cortex-A76 képes a 3 GHz-et elérni a TSMC 7 nanométeres gyártástechnológiájával (demonstrációs céllal pedig már 4 GHz-et is sikerült elérni a TSMC-nél ARM Cortex maggal). Az energiahatékonyságra kihegyezett magok nem változtak a Snapdragon 855 Plus esetében, a grafikus vezérlő viszont gyorsult, méghozzá nem is keveset. Az Adreno 640 IGP eredetileg 585 MHz-en üzemelt, itt viszont már 672 MHz-es frekvenciával lehet számolni, tehát ezen a ponton közel 15 százalékos emelés történt, miközben a CPU-nál alig 4 százalékról lehet beszélni. Játékok közben ennek köszönhetően biztosan jobban fogja bírni a terhelést az újdonság.

A Qualcomm emelt órajeles rendszerchipjeit általában nem sok termékben szokta viszont látni a közönség, ezek valahogy nem különösebben érdekesek a vállalatok számára. Azt viszont nehéz megmondani, hogy ebben az esetben mire kell számítani. Nem lenne meglepő, ha ez is csak elvétve bukkanna fel, ugyanis aligha kell a tempóra panaszkodni a Snapdragon 855 esetében, és nehéz elképzelni olyan helyzetet, amikor indokolt a Snapdragon 855 Plus bevetése.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap