SAS vs. World Programming

 Az Európai Unió Bíróságának főtanácsosa szerint a számítógépes programnyelvek és programfunkciók nem eshetnek szerzői jogi védelem alá.

SAS vs. World Programming

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsosa, Yves Bot szerint a számítógépes programnyelvek és programfunkciók nem eshetnek szerzői jogi védelem alá. Bot kedden hozta nyilvánosságra véleményét a SAS World Programming elleni pere kapcsán. „Ha a programfunkciók ilyen módon védettek lennének, azzal az ötletek monopolizációja valósulhatna meg, ami hátráltatná a technológiai fejlődést.” Egy program funkciója, mint a felhasználó által elvárt, és az adott program által megvalósított cél, nem lehet ilyen módon kisajátítható.

Ezzel szemben a megvalósítás konkrét módja természetesen szerzői jogi védelem alá eshet. „A kreativitás, a tehetség és a találékonyság a program megírásának módjában leledzik, a képletek és algoritmusok a programozó szellemi alkotásai, és mint ilyenek védelmet élveznek.”

A fent említett per egyik szereplője, a SAS, adatfeldolgozó és statisztikai elemző programokat gyárt, és rendszerének lényeges eleme, hogy a felhasználók alkalmazói programokat írhatnak SAS programnyelven. Ez meg is történt, az évek során rengeteg program született SAS nyelven, amelyek kizárólag a SAS System alatt futottak, amíg színre nem lépett a World Programing: a World Programming System ugyanis képes futtatni a SAS nyelven írt alkalmazásokat. Ez esetben tehát az a kérdés, hogy szellemi tulajdon vagy funkcionalitás másolása történt, és mivel nincs bizonyíték a SAS forráskódjának másolására, a főtanácsos az utóbbi felé hajlik. Bot azt is hozzátette, hogy a programnyelvek, mint a számítógéppel való kommunikáció szükséges eszközei, nem állhatnak szerzői jogi védelem alatt.

A főtanácsos véleménye nem szentírás, de a tapasztalatok szerint az efféle nyilatkozatok erősen befolyásolják a végső bírói döntéseket.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward