SandBox-ban futhatnak a kényes alkalmazások Windows 10 alatt

A VM funkciót biztosító újítás kiváló választás lehet a különböző alkalmazások biztonságos tesztelésére.

SandBox-ban futhatnak a kényes alkalmazások Windows 10 alatt

A Windows 10 hamarosan egy érdekes és hasznos funkciót kap, amellyel tesztelhetjük a különböző, kétesnek tűnő alkalmazásokat, valóban veszélyesek-e, de ezzel együtt azt is ellenőrizhetjük, hogyan működnek az egyes szoftverek egy teljesen új, frissen telepített Windows 10 kiadáson. Erre a célra eddig rendszerint tiszta virtuális gépeket kellett használni, ám hamarosan maga a Windows 10 is kínál hasonló funkciót, ami ráadásul egyszerűen használható, könnyen elindítható és a munka végeztével automatikusan visszaáll az eredeti, tiszta állapotába.

Galéria megnyitása

A Sandbox szolgáltatás keretén belül egy teljes értékű, tökéletesen tiszta Windows 10 asztalt kapunk, ami azonnal készen áll a bevetésre. A különböző alkalmazásokat vagy fájlokat elég csak bemásolni a Sandbox környezetbe és már kezdődhet is a tesztelés. Noha az efféle funkciót leginkább arra szokás használni, hogy kiderítsük, egy adott alkalmazás kártékony-e, természetesen ezen felül több egyéb esetben is jól jöhet majd a funkció, ha valamit egy tiszta környezetben, veszélyek nélkül szeretnénk tesztelgetni. Az újításnak elsősorban a rendszergazdák örülnek majd világszerte, viszont átlagfelhasználói szemmel nézve is hasznosnak bizonyulhat.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A SandBox funkció a Windows Containers technológia köré épül és dinamikus linkeket használ a kiszolgáló rendszeren található fájlokhoz, legyenek azok akár az adattárolón, akár a memóriában. Ennek köszönhetően a SandBox funkció nagyjából 100 MB-nyi területet használ majd, legalábbis a Microsoft fejlesztői ezt ígérik, rendszermemória terén pedig lényegesen kisebb kapacitást igényel ez a megoldás, mint egy teljesen virtualizált környezet. A gyors indulásról VM snapshot, vagyis egy korábban mentett pillanatkép gondoskodik, így nincs szükség a lassú boot folyamat lefuttatására, vagyis a tesztelgetés is hamar megkezdhető. A funkcióhoz ráadásul DirectX és WDDM gyorsítás is jár, amennyiben legalább WDDM 2.5-ös támogatással rendelkező grafikus drivert használ az adott rendszer. A SandBox még arra is odafigyel, hogy ellenőrizze a kiszolgálórendszer akkumulátorának töltöttségét – amennyiben az noteszgépen fut –, így nem fordulhat elő, hogy véletlenül nullára meríti az energiaforrást.

Galéria megnyitásaHogy milyen követelményei vannak az érkező funkció használatának? Lényegében nem sok, csak egy Windows 10 Pro vagy Enterprise sorozatú operációs rendszerre, 1 GB-nyi szabad tárhelyre, egy 64-bites processzorra, ami legalább két processzormaggal rendelkezik, legalább 4 GB-nyi rendszermemóriára, valamint aktív virtualizációs támogatásra van szükség – utóbbit a BIOS-ban kell bekapcsolni. A SandBox szolgáltatás egyelőre még fejlesztés alatt áll, de hamarosan a Windows Insider Preview Program keretén belül is elérhetővé válik, méghozzá a 18035-ös build részeként, így aki részt vesz a programban, rövidesen ki is próbálhatja. Arra persze nem árt felkészülni, hogy a szoftver még biztosan produkál majd furcsaságokat és hibákat, hiszen csak béta állapotban lehet majd használni.

A végleges kiadás a Windows Features szekción keresztül lesz elérhető, méghozzá 2019 tavaszán, a következő nagy Windows 10 frissítés részeként.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap