Samsung Series 3 NP350V5C: Lassú víz...

Ősszel megérkezett hozzánk is a Samsung népszerű 3-as sorozatának új változata, amelyet már Windows 8-cal is megvehetünk.

Samsung Series 3 NP350V5C: Lassú víz...

1. Bevezető és specifikáció

Itthon még csak pár éve van jelen a notebookok világában a Samsung, de azóta kisebb-nagyobb léptekkel, folyamatosan előre fele halad, és komolyabb hibát nem igazán követett el az R530/R580 páros piacra dobása óta. Joggal merülhet fel a kérdés, mikor jön el az a pillanat, amikor végre kijelenthetjük, ez bizony egy megvételre nem ajánlott termék a gyártótól. Nos, úgy fest, hogy erre még várnunk kell, ugyanis a megújult Series 3-at nem sikerült elrontani.

Ez nem is csoda, hiszen annyira óvatosan nyúltak hozzá, annyira nem mertek rajta sokat változtatni, hogy tulajdonképpen egy kisebb ráncfelvarrásról beszélhetünk inkább, mintsem egy szokásos modellváltásról. A menedzsment döntése amúgy abszolút érthető, egy ilyen kiélezett piacon, amilyen a notebookok (és nem mellesleg a tabletek) világa, egy bevált recepten nem érdemes túl sokat változtatni. Egy évvel ezelőtt járt nálunk az NP300-as család csinosabbik (V5A) tagja, de meglepő módon az NP350-es széria inkább az akkori olcsóbb modellre hasonlít, amelyet a teszt előtt nem tudtunk hova tenni. Kész szerencse, hogy szokásunkhoz híven nem ítéltünk első ránézésre…

…hiszen egy elég jól felszerelt masinával van dolgunk, amelyhez 140 ezer forintért ráadásul Windows 8-at is kapunk, nem beszélve a Radeon HD7670M videokártyáról, amely specifikációk alapján jóval gyorsabb kell, hogy legyen az elődben látott GeForce GT520MX-nél. Az USB3, a Bluetooth 4.0, a 750 GB-os merevlemez és a matt kijelző mind-mind olyan dolgok, amelyeket az ember szívesen lát a listán, főleg, ha egy 140 ezer forintos készülékről van szó. Alapból két év garanciát kapunk a termékhez (ez megszokott a gyártótól), ám lehetőség van ezt balesetbiztosítással kombinálva kiterjeszteni háromra, a felár nem egész 11 ezer forint, amely abszolút jutányos ajánlat. Az NP350V5C Core i3, Core i5 és Core i7-es processzorral is elérhető a hazai kínálatban, ezekért sorrendben 25, 55, illetve 100 ezer forintos felárat kell fizetni jelenleg (persze általában nem csak a processzor változik).

A készülék mellé a tápegységen kívül csak olvasnivalót kapunk, amely a garanciális feltételeken túl a nemrég megjelent Windows 8 működését taglalja, kiemelt fontosságú szerepet tulajdonítva a Samsung által fejlesztett gyári alkalmazásoknak. Bár az előtelepített Recovery programmal a rendszer akár gyári állapotra is visszaállítható (akár úgy is, hogy teljesen újrapartícionáljuk vele a merevlemezt), nekünk ez többszöri próbálkozásra sem sikerült. Ez aggályokat vethet fel egy esetleges rendszerhibánál, reméljük, az alkalmazást javítják (vagy pedig kiderül, hogy a hiba a mi készülékünkben volt). Érdekesség, hogy a készülék – eltérő kiszerelésben – Windows 7-tel is megvásárolható, ez valószínűleg az idő előrehaladtával változni fog. Mi a tesztek során a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért ezúttal is Windows 7-et használtunk, csak jövőre váltunk az új operációs rendszerre.

2. Hardver és hangzás

A hűtőrendszert nem állíthatjuk biztosan, hogy az előd modellből vették át, mindenesetre erős a gyanúnk, hiszen mind a zajszint, mind a hőmérsékleti értékek hasonlóan alakultak, mint januárban, amikor az NP300 nálunk járt. Ez azoknak, akik nem olvasták a tesztet azt jelenti, hogy alacsony terhelés mellett az NP350 kellemesen halk, ugyanakkor erősebb igénybevételnél már érezni, hogy szereltek bele ventilátort. Hangosnak nem mondanánk, de egy csendesebb szobában még méterektről is hallani a tevékenységét. Jó hír, hogy bár maximális terhelés esetén a processzor megközelíti a 80 fokot, se a klaviatúra és környéke, se az alsó burkolat nem melegszik át, így a komfortzónánkra nincs hatással. Természetesen, mint majd’ minden Samsung modellnél, itt is lehetőségünk van aktiválni az ún. Silent Mode-ot, amely nem csak az Fn+F11 billentyű kombinációval tehető meg, hanem a Samsung saját fejlesztésű rendszerbeállításokat módosító szoftverével is. Újdonság, hogy az eddigi ki-, illetve bekapcsolt állapothoz képest kapunk egy Automatikust is, amely a mi értelmezésünkben a processzor és a videokártya energiamenedzsmentjével kooperálva szabályozná az órajeleket és a hűtőventilátor sebességét. A gyakorlatban sajnos az automatikus és a bekapcsolt állapot megegyezik, pontosabban az előbbi annyival rosszabb, hogy – bár a CPU órajelét nem mozdítja el 800 MHz-ről, akárcsak az utóbbi – a ventilátort képes fel-felpörgetni anélkül, hogy a videokártyát komolyabb terhelésnek tennénk ki. A mi tanácsunk tehát az, hogy aki megelégszik a visszafogott teljesítménnyel cserébe a nagyon alacsony zajszintért és fogyasztásért, az nyugodtan kapcsolja be a Silent Mode-ot, akinek viszont minden percben számít, hogy a maxiumot kapja, az felejtse el az automatikus beállítást. Fontos tudni, hogy alapértelmezés szerint az automatikus beállítás az aktív, így ha nem állítjuk át, az alkalmazások esetében a processzor 800 MHz-nél magasabb órajelen még véletlenül se fog dolgozni!

A Windows 7 beépített teljesítménymérő alkalmazása nem jósolt érezhetően nagyobb tempót a friss NP350-nek, mint tette ezt az egy évvel ezelőtt nálunk vendégeskedő NP300-nál. A processzor esetében ez nem meglepő, hiszen egy Hyper-Threading nélküli kétmagos egységről van szó, ugyanakkor a videokártya csupán 0,3 ponttal kapott többet, mint a nála – papíron – jóval gyengébb előző generációs NVIDIA variáns. Bár a HWInfo szerint a memóriák 1600 MHz-en ketyegnek, a valóságban ez 1333 MHz. A 4 GB-ot egyetlen modulként kapjuk meg, így gyerekjáték a készülék bővítése (az NP350 maximálisan 16 GB RAM-ot képes lekezelni). Sosem sikerült megkedvelnünk igazán az AMD és az Intel furcsa kétkártyás megoldását, amely az integrált Intel HD Graphics és a dedikált AMD Radeon HD szériás grafikus vezérlők kezelését illeti. Pár évvel ezelőtt a mechanizmus még úgy működött, mint az NVIDIA Optimusa, azzal a különbséggel, hogy nem rendelkezett automatikus beállítással, tehát a rendszer magától nem tudta eldönteni, hogy melyik 3D-s megjelenítőt használja. Sajnos azóta a helyzet változott és nem éppen pozitív irányba. Jelenleg minden egyes alkalmazáshoz külön beállítás van, a rendszer ugyanakkor csak az utolsó négy futtatott fájlt ajánlja fel a vezérlőpultban, így ha egy olyan alkalmazáshoz tartozó beállítást szeretnénk módosítani, amelyet régóta nem használtunk, akkor először el kell indítanunk, majd rögtön ki is lépni belőle, hogy újra megjelenjen a listában. Kicsit esetlen a megoldás, bár működésébe nem szokott hiba csúszni, ettől függetlenül 2012 végén nem nevezhető túlságosan felhasználóbarátnak.

Bár csak 5400-at pörög percenként, a 750 GB-os Hitachi merevlemez igazán kitett magáért és egy átlagos 7200-as vátozat sebességét hozta. Zajszintjével már nem voltunk ennyire elégedettek, másolgatás alatt olykor hallottunk némi érces hangot, amely a többnyire alacsony zajszinttel dolgozó hűtőrendszer mellett kicsit kellemetlen volt.

A sztereó hangrendszer nem igazán kedvez a zenehallgatásért rajongóknak, igaz, a Samsung által mellékelt szoftverben a hangzásra vonatkozóan is állítgathatunk pár dolgot, de ezek leginkább előre beállított profilokra terjednek ki. Filmnézésre ugyanakkor lényegesen jobb az eszköz, az ehhez társított profil is meglepő módon ér valamit.

3. Ergonómia és kinézet

Említettük korábban, hogy külsejét tekintve az új NP350 meglepő módon sokkal inkább hasonlít az előd NP300 olcsóbb régióba pozícionált változatára (E5A), mintsem a tényleges előd modellre (V5A). Ezt mi személy szerint kicsit sajnáljuk, hiszen így búcsút kell mondanunk a szépséges fehér-ezüst kombinációnak, illetve a klaviatúrát illetően is történtek változások, de erről majd később. A kellemes dizájn és a színes fedőlap szerencsére megmaradt, bár nem tudni, hogy Magyarországra eljut-e a kék, illetve a rózsaszín változat. A fedőlap strapabírásán javítottak egyébként, hiszen az előd modell amilyen szép volt, olyan sérülékeny, most már tényleg csak középen kell elkerülnünk a nagyobb ütéseket, a széle felé haladva drasztikusan javul a helyzet. A zsanérok is egy árnyalattal erősebbek, a készülék bővítése gyerekjáték, mind a merevlemezhez, mind a memóriákhoz könnyedén hozzáférhetünk, a sokak által favorizált mSATA csatlakozóról viszont ennél a modellnél is le kell mondanunk.

A klaviatúra sajnos változott az előző generációhoz képest és nem feltétlenül előnyére. Az alátámasztás gyengült egy kicsit, igaz, még így is az egyik legjobb a mezőnyben. A gombok stabilitása sem olyan klassz már, mint volt, de általánosságban beszélve is érezhető egy nehezen megfogalmazható visszalépés. Ez nem jelenti azt, hogy az NP350 billentyűzete rossz lenne, mert erről szó sincs, csak egyszerűen aki tudja, milyen volt a régi, az húzni fogja a száját – egy kicsit. Gépelni egyébiránt kényelmesen, gyorsan és többnyire hiba nélkül lehet rajta, ilyen tekintetben nincs eltérés a korábbi generációhoz képest. A gombok szélén végigfutó, szintén lekerekített négyzet alakú díszcsíkért kár, hogy elhagyták a dizájnerek, különleges és attraktív volt. Billentyűzet világítást a 3-as szériába továbbra sem rendelhetünk, aki ilyesmire vágyik, az továbbra is a 7-es, illetve 9-es sorozatból kell, hogy válogasson.

A touchpad ugyanakkor minőségjavuláson ment át, hiszen nem csak, hogy könnyen és pontosan kezelhető, de a hozá tartozó gombok is viszonylag halkan dolgoznak. A többujjas érintésnél lehetett volna több opció is, de az átlag felhasználóknak az NP350-nél nyújtottnál nincs igazán többre igényük.

Nagy fegyverténynek nem mondanánk, de mindenképpen üdvözlendő a négy darab USB foglalat, amelyből kettő kék színnel jelzi, ő bizony már a gyorsabbik harmadik generációs szabványnak is megfelel. A vezetékes hálózati csatlakozó aljzatot is végre sikerült egy gyártónak életképes helyre tennie és nem közvetlenül az USB-k, illetve a video kimenetek mellé/közé, háromszoros hurrá. A kártyaolvasó viszont maradt a gép elején és tekintettel arra, hogy viszonylag mélyre került, használata nem a legkényelmesebb.

A kijelző színvilága meglehetősen kellemes a szemnek és ezen nem kell, hogy segítsenek a különböző színprofilok, amelyeket a gyártó mellékelt a termék mellé (Windows 7 utólagos telepítésénél természetesen a Samsung honlapjáról kell letöltenünk őket). A fényerő tág keretek között, de meglehetősen kevés lépésben állítható, ez nem annyira örvendetes, az viszont annál inkább, hogy a minimális, illetve a maximális értékek között kellően nagy a távolság, továbbá a matt felület is tovább növeli a vásárlói elégedettséget. A kávában található webkamera természetes fény mellett remekül teszi a dolgát, de amint mesterséges viszonyokkal találkozik, a feldolgozási sebessége drasztikusan belassul, tekintettel arra, hogy a Low Light Boost funkció nélkül gyakorlatilag csak a legfényesebb forrást képes elfogadhatóan mutatni – erős fényerő csökkentéssel, hogy a produkált kép ne legyen kiégve.

4. Teszteredmények

A tesztek során nem voltunk túlságosan izgatottak, az egyetlen kérdést az jelentette, mennyire fogja vissza a középkategóriás Radeont a belépő szintű kétmagos Pentium, amely még az előző generációs Core architektúrára, a Sandy Bridge-re épül.

Jól látható, hogy a Pentium tisztességgel teszi a dolgát, abszolút nincs szégyenkezni valója még az AMD legújabb Trinity platformjával szemben sem, sőt. Bár a PCMark táblázatban többnyire integrált grafikus kártyával rendelkező notebookok vannak a HD7670M-mel szerelt Samsung NP350 előnye így se tűnik olyan egetverőnek, mint ahogy az átlag vásárló a modellszámozásból gondolná.

Örömmel vettük tudomásul ugyanakkor, hogy ehhez a videokártyához abszolút nincs szükség egy Core i3-ra, az átalunk letuttatott tesztek az esetek többségében hibahatáron belüli különbséget mutattak a szintén 2.3 GHz-es i3-2350M-mel szerelt Sony VAIO E14 és jelen tesztünk alanya között. Szintén feltűnhet, hogy a GeForce GT 630M könnyedén hozza, sőt, a legtöbb esetben le is hagyja a Radeon HD7670M-et, amelynek azért lesz jelentősége, mert ezek a gépek a sokkal könnyebben használható NVIDIA Optimus kétkártyás rendszerrel rendelkeznek, ráadásul szinte semmivel nem drágábbak, mint AMD-s társaik.

Ami az üzemidőt illeti, a Samsung ezúttal nem igazán tud labdába rúgni a konkurensek mellett, hiszen az 5 órás maximum ma már inkább gyenge, mint átlagos eredménynek számít. A 2,5 órás átlagos üzemidő már hozza az átlagot, maximális terhelés mellett ugyanakkor továbbra se számíthatunk 1 óránál lényegesen jobb értékre. Figyelmebe véve az előd modell 9,5 órás maximális, illetve 3,5 órás átlagos üzemidejét, azt kell, mondjuk, hogy a most kapott értékek igencsak gyengék – még akkor is, ha az NP300-ban egy lassabb videokártya volt.

5. Értékelés

Biztosak vagyunk benne, hogy véleményünktől függetlenül a Samsung új 3-as szériája ismét sikeres lesz, még akkor is, ha kevésbé dekoratív, mint elődje volt. A némileg erősebb hardver és a változatlan árcédula már önmagban elegendő, ráadásul a Windows 8 térnyerése egyre durvább, így az előtelepített operációs rendszer szintén plusz pontot jelenthet a legtöbb vásárlónál. A hűtőrendszer továbbra sem igazi erőssége a sorozatnak, és hiába történt viszalépés az ergonómia terén, az NP350 billentyűzet-touchpad kombinációja még mindig az egyik legerősebb kategóriájában. A matt kijelző szintén komoly fegyvertény lehet, hiszen sokan nem hajlandók fényes kijelzővel rendelkező notebookot vásárolni már ebben az árlategóriában se (tudjuk, hogy ma már 100 ezer forint alatt sem számít luxusnak az ilyesmi). Az NP350V5C egy jó gép, a 141 ezer forintos ára sem túlzó, sőt, tulajdonképpen az egyik legolcsóbb Radeon HD7670M-mel szerelt notebook, ha az operációs rendszerrel rendelkező készülékeket nézzük. Igazi konkurensei nem is a többi, hasonló paraméterekkel rendelkező gépek, hanem a GeForce GT 630M-mel szerelt noteszek lesznek, amelyek hasonló áron kaphatók, viszont némileg gyorsabbak. Végignézve ugyanakkor a kínálatot egyértelműen kijelenthető, hogy az a GT 630M-mel szerelt gép, amely ennyire egyben van, ennyire nem rendelkezik igazán rossz tulajdonsággal már bőven túl lesz az előbb említett 141 ezer forintos cédulán. Bár az előd modellt sokkal jobban szerettük, igazságtalanság lenne megfosztani az Ajánlott címtől az utódot, hiszen a kicsivel átlag alatt akkumultoros üzemidőn kívül komolyabb hibát nem tudunk neki felróni.

A Samsung Series 3 NP350V5C típusú notebookot a CHS Hungary Kft.-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

 

Pro:

+ matt kijelző

+ a kedvező ár ellenére a csomagba belefért egy Windows 8 is

+ kellemes összteljesítmény

+ átlagos használat mellett halk hűtőrendszer

+ USB 3.0, Bluetooth 4.0

 

Kontra:

- terhelés mellett már nem annyira halk

- a gyári rendszer-visszaállító szoftver nekünk nem működött

- Silent Mode bug

- átlag alatti üzemidő

 

Hivatalos oldal: Samsung

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward