Samsung: Megérkezett a MicroLED panel új generációja

A moduláris felépítésű MicroLED jó irányba halad afelé, hogy már kereskedelmi forgalomba szánt televíziók is létre hozhatóak legyenek vele.

Samsung: Megérkezett a MicroLED panel új generációja

A Samsung számára óriási kudarcot jelentett az OLED televíziók térnyerése, ugyanis a vállalat nem tudott kalap alá hozni versenyképes gyártási eljárást az LG megoldásával szemben. Éppen ezért az elmúlt években óriási hangsúlyt fektetett arra, hogy megfelelő alternatívát hozzon kalap alá. A cég a kvantumpontos háttérvilágítást használó QLED-del egészen nagy sikert ért el, de a cég tovább dolgozott azon, hogy tökéletes megoldást alkosson, és ennek eredményeként jött létre a MicroLED technológia, ahol már minden képpont önálló fénykibocsájtó diódákból áll. Az első MicroLED kijelzőt a tavalyi CES-en jelentette be a cég, ez volt a "The Wall", most pedig befutott a második generációja ennek a technológiának, ami már sokkal szélesebb körben hódíthat majd.

Galéria megnyitása
Jonghee Han, a Samsung vizuális kijelzőkért felelős részlegének vezetője

A Samsung most olyan megjelenítőt leplezett le, ami 75 colos méretben 4K felbontást tud, és ha a szükség úgy hozza, akár 219 hüvelykes monstrum is készíthető belőle a vállalat ajánlása szerint. A MicroLED esetében egy moduláris megoldásról beszélhetünk, szóval egyedi formátumú kijelzőket is létre lehet belőle hozni, ha esetleg a szükség úgy hozza. Szinte teljesen szabadon alakítható a képarány és a kijelző átlója is, nincs kötődés a 16:9-es elrendezéshez és az említett kettő mérethez sem, azokat csak referenciaként emelte ki a dél-koreai alakulat.

Galéria megnyitása

Mivel a MicroLED technológiánál minden pixelt önálló LED-ek alkotnak, nincsen szükség különálló háttérvilágítást használatára, és ezzel együtt el lehet érni a valóban tökéletes feketét, ami korábban lényegében csak az OLED esetében volt minden további nélkül megoldható. A MicroLED neve mellett pozitívumként említhető ki az is, hogy vékony panel alkotható vele, és elvileg lenyűgöző fényerőt tud produkálni, így nagy kontrasztarányt nyújthat és remek HDR támogatásról gondoskodhat. A Samsung igyekezett kihangsúlyozni, hogy az OLED-del ellentétben itt nincsen szükség organikus komponensre, ami megkönnyítheti az előállítást és a hosszabb élettartam elérését, ráadásul ezúttal már a beégéssel sem kell számolni, ez szintén remek hír. Viszont a MicroLED esetében óriási problémát jelent a felbontás alakítása, mert a fénykibocsátó diódák miniatürizálása nagy feladat elé állítja a mérnököket, éppen ezért nagy szó, hogy már „csupán” 75 colon sikerült elérni a 4K-t.

Galéria megnyitása
Az új generációs The Wall 219 colos méretben

A Consumer Electronics Show keretében kiderült, hogy a MicroLED-nél nem kell a kerettel sem számolni, így beépíteni is nagyon könnyű, valamint az egyes elemek mágnesesen rögzíthetőek egymás mellé, ezáltal egyszerűen lehet „legózni” a modulokkal – persze előkészített felület kell hozzá. Sajnos a technológiába részletesebb betekintést nem engedett a Samsung, így az például nem derült ki, hogy pontosan miként néz ki a MicroLED-ek felépítése, mekkora LED-ek dolgoznak itt összhangban és hogyan helyezkednek el ezek egymás mellett. És például az sem derült ki, hogy mégis mekkora lehet az újdonság maximális fényereje, szóval nem tudjuk viszonyítani a kereskedelmi forgalomban elérhető OLED-ekhez.

A Samsung nem beszélt arról sem, hogy mennyibe fog kerülni, és persze mikor válhat elérhetővé a 75 colos, 4K felbontású MicroLED kijelző, valamint a 146 hüvelykes The Wall utódjául szolgáló 219 colos termék. De igazából azt biztosan borítékolni lehet, hogy több millió forintot kóstál majd egy-egy ilyen konstrukció.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap