Samsung HomeSync: privát felhő és médialejátszó egyben

Kipróbáltuk a Samsung androidos csodadobozát, ami sok-sok extra funkciót kínál – többek között még NFC támogatással is rendelkezik.

Samsung HomeSync: privát felhő és médialejátszó egyben

Bevezető

Samsung HomeSync

A Samsung egy érdekes kiegészítőt készített mindazoknak, akik akárhol is vannak, mindig szeretnék elérni személyes tartalmaikat, méghozzá úgy, hogy ehhez nem akarják igénybe venni egyik vállalat felhőszolgáltatását sem. Az adatok az otthon elhelyezett, éjjel-nappal működő Samsung HomeSync-en várhatják, hogy szükség legyen rájuk.

A HomeSync leginkább egy Android mobil operációs rendszert használó otthoni, több felhasználó számára is elérhető szinkronizációs adattárolónak tekinthető, amelynek tartalma távolról is elérhető. A termék emellett extra funkciókat is kínál: segítségével HD televíziónkon megtekinthetjük legfrissebb fotóinkat és videóinkat, de akár kedvenc zenéink meghallgatására is van mód – mind online, mind pedig offline módon. Az újdonság internetkapcsolattal nem rendelkező HD televíziónk "felokosítására" is használható, így a különböző alkalmazások mellett az online tartalmakat is élvezhetjük tévénken. Az Android mobil operációs rendszer jóvoltából több ezer androidos, és több tucatnyi hasznos Samsung alkalmazáshoz – köztük játékokhoz – férhetünk hozzá, amelyeket billentyűzettel vagy egérrel egyaránt irányíthatunk, de kompatibilis okostelefon vagy tábla használatával akár a HomeSync kényelmesebb vezérlésére is van mód.

Az apró dobozka 1 TB-nyi tárhellyel áll a rendelkezésünkre, amelyen rengeteg tartalom fér el. Tartalmakat okostelefonról vagy tábláról vezeték nélkül, akár automatikusan is felmásolhatunk az említett tárhelyre, de a HomeSync USB kábelen keresztül asztali számítógéphez vagy noteszgéphez is kapcsolódhat, így bármilyen tartalmat elhelyezhetünk rajta, csak úgy, mint egy külső merevlemezen. Igaz, a HomeSync nem klasszikus külső merevlemezként funkcionál, hiszen a másolni kívánt tartalmak esetében képes figyelmeztetni, mely tartalmak lejátszása jelenthet problémát, sőt, igény esetén ezeket a tartalmakat át is tudja konvertálni olyan formátumba, ami már számára is emészthető.

A Samsung újdonsága a vállalat okostelefonjai és táblagépei mellett szerencsére egyre több gyártó termékeivel kompatibilis, így manapság már meglehetősen sokféle eszközzel tudjuk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Az aktuális listát az alábbi felsorolás tartalmazza:

[list type="unordered"]

[*]HomeSync-kompatibilis Galaxy eszközök:

GALAXY Note 3, Note 3 LTE, Note II, Note, Note 10.1, Note 10.1 (2014 Edition), Note 8.0, S4, S4 LTE-A, S4 Active, S4 mini, S4 DUOS, S4 zoom, S3, S3 mini, S3 LTE, S II, S II LTE, S II Plus, S II DUOS TV, S DUOS, S Advance, Ace3, Ace2, Core, Exhibit, Express, Fame, Golden, Grand, Infinite, Mega, Mega (6.3), Music, Reverb, Rugby Pro, Star Trios, Trend2, Trend Lite, Win, Win DUOS, Xcover2, Stratosphere2, Camera, Tab3 8.0, Tab3 7.0, Tab3 Kids, Tab2 10.1, Tab2 7.0, Galaxy Tab 7.0 Plus, 070 (YP-GI2)

[*]HTC okostelefonok: One , ButterFly

[*]Sony okostelefonok: Xperia Z , Xperia ZL , Xperia SP

[*]LG okostelefonok: Optimus G pro , Nexus4

[/list]

Szerencsére a lista folyamatosan bővül, még az is lehet, hogy mire ez az írás kimegy, felkerül még pár gép rá. A Samsung HomeSync jelenleg nem támogatja az iOS alapú eszközöket, és nincs is azzal kapcsolatban információ, hogy ez a helyzet a jövőben változik-e. A Google Play Áruházban található felsorolás alján egy érdekes figyelmeztetés is olvasható: ha a szoftvert nem Samsung terméken futtatjuk, egyes funkciók nem érhetőek el.

Esetünkben, egy Wayteq tábla alkalmazása mellett ez annyit jelentett, hogy a Screen Mirroring nem működött, valamint a HomeSync tartalmakhoz sem lehetett hozzáférni. A funkcionalitás így gyakorlatilag a távirányító mód használatára korlátozódott: a HomeSync alkalmazással irányítani tudtuk a HomeSync-et az adott táblán keresztül. Persze a Wayteq terméke nem is szerepelt a támogatott eszközök listáján, de kíváncsiak voltunk, hogy mi történik arról, ha a listán kívül próbálkozunk valamivel.

A Samsung HomeSync legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat összegzi:

Ahogy az már a fentiekből is kiderült, a Samsung újdonsága egy meglehetősen érdekes, ám kissé drága termék. Hogy megéri-e az árát? Erre a következő oldalakon keresztül fényt derítünk.

Hardver és tartozékok

Hardver és tartozékok

A Samsung HomeSync közvetlenül a hazai Samsung márkaképviselettől érkezett hozzánk, méghozzá tetszetős, informatív és letisztult dizájnnal ellátott csomagolásban. A dobozban a HomeSync mellett találtunk néhány tartozékot is: egy külső tápadaptert, egy tápkábelt, illetve egy Ethernet kábelt.

A HomeSync egy viszonylag kompakt, egyszerű kivitellel rendelkező, elegáns megoldás, amely szálcsiszolt alumínium előlapot kapott. A ház feketében pompázik és tapintás alapján műanyagnak tűnik – a csatlakozókat rejtő hátlap egészen biztosan műanyagból van. A ház nem egyszerű lakkfekete festést, hanem textúrázott felületet kapott, amire jó ránézni. Különösen örömteli dolog, hogy a ház nem érzékeny a karcokra, azaz portörlés után nem lesz rajta több tucatnyi látható mikrokarc. Ez persze nem is csoda, hiszen az NFC támogatás kiaknázásához a HomeSync tetején olykor-olykor táblát vagy okostelefont is el kell helyezni, így nem lenne jó, ha a felület extrém érzékeny lenne. Maga a ház egyébként 183,5 x 135,8 x 29,9 milliméteres mérettel bír, tömege pedig nem több 730 grammnál, azaz se nem nagy, se nem nehéz.

A szálcsiszolt előlapon a bal felső sarokban egy Samsung feliratot láthatunk, a jobb felsőben pedig egy LED-et, amely a rendszer működéséről árulkodik. A bal oldallapon nincs semmi érdekes, csak úgy, ahogy a tetőlapon sincs: utóbbin csak az előlapi LED-del egy vonalban láthatunk egy HomeSync feliratot. A jobb oldallapon a bekapcsoló gomb, illetve a beállításokat megjelenítő gyorsgomb kapott helyet.

A hátlapon már több érdekességgel is találkozhatunk. A PC-s kapcsolat biztosításáról egy mikro-USB 2.0-s port gondoskodik, de rajta kívül két normál méretű USB 3.0-s csatlakozó is jelen van a kínálatban. Elmaradhatatlan kellék a HDMI 1.4 videó kimenet, a Gigabites Ethernet port, és az optikai audió kimenet is. A sort egy RESET mikrokapcsoló zárja a bal oldalon.

A ház alján a szokásos címkén kívül négy darab "gumiláb" kapott helyet. Ezek megakadályozzák, hogy a HomeSync csúszkáljon a polcon vagy az asztalon, de arról is gondoskodnak, hogy a benne lapuló 1 TB-os HDD által keltett rezgések ne terjedjenek át a HomeSync közvetlen környezetére.

A külső tulajdonságokat most már ismerjük, így nincs más hátra, mint az, hogy fényt derítsünk a kívülről nem látható komponensek listájára. A HomeSync lelkét egy Exynos 5 Dual SoC alkotja, amely 32 nm-es HKMG gyártástechnológiával készült. A SoC belsejében két darab ARM Cortex-A15-ös processzormag lapul – ezek 1,7 GHz-es magórajelen ketyegnek és ARmv7 architektúrára támaszkodnak. Az IGP szerepét egy ARM Mali-T604-es egység tölti be, ami a rendelkezésre álló információk szerint 533 MHz-es órajelen üzemel. A SoC egy kétcsatornás, 32-bites memóriavezérlőnek is helyet ad, amely a DDR3/LPDDR3 memóriachipeket 800 MHz-ig, az LPDDR2-es példányokat pedig 533 MHz-ig támogatja. Ilyen SoC egységgel a Google Nexus 10-ben, a Samsung Chromebook XE303C12-ben és a HP Chromebook 11-ben is találkozhatunk.

Samsung HomeSync és Samsung GalaxyTab 3
Samsung HomeSync és Samsung GalaxyTab 3

Rendszermemóriából 2 GB-nyi DDR3-as memóriachip áll rendelkezésre, az operációs rendszer és a szoftverek pedig 8 GB-nyi eMMC alapú tárhellyel gazdálkodhatnak. A személyes és a lejátszani kívánt tartalmakat egy 1 TB-os merevlemez várja.

A vezeték nélküli kommunikációs technológiák közül mind a WiFi, mind pedig a Bluetooth jelen van a kínálatban. A 802.11 b/g/n típusú WiFi vezérlő egy kétsávos megoldás, ami nem csak a 2,4 GHz-es, hanem az 5 GHz-es tartományban is üzemel. A 2x2 MIMO antennával ellátott egység Channel Bonding támogatást is kapott. A Bluetooth vezérlő a 4.0-s szabványhoz igazodik, és egy NFC chip is van a burkolat alatt, ami az okostelefonok és táblák gyors, biztonságos párosítását segíti a HomeSync-kel.

Beüzemelés és vezérlés

Beüzemelés és vezérlés

A HomeSync néhány egyszerű beállítás elvégzése után azonnal üzemkész állapotban várja a feladatokat. A beüzemelés nagyon egyszerű: gyakorlatilag a felhasználói kezelőfelület nyelvét, a dátumot és az időt, illetve a különböző felhasználói fiókokat kell beállítanunk, ezután folytatódhat a móka a mobil eszközök csatlakoztatásával és konfigurálásával.

Utóbbihoz első körben androidos eszközünkkel el kell látogatunk a Google Play Áruházba, majd le kell töltenünk a HomeSync alkalmazást. NFC használata mellett elvileg egyszerűbb dolgunk van: a rendszer automatikusan elnavigál az említett alkalmazáshoz – ezt megfelelő eszköz hiányában sajnos nem tudtuk kipróbálni.

A HomeSync beállítása – Google fiók megadása, Samsung felhasználói fiók megadása, illetve a HomeSync alkalmazás táblára vagy okostelefontra történő telepítése – után elindíthatjuk a szoftvert és csatlakozhatunk a HomeSync-hez. A mappák között megtalálunk mindent, ami az eszközön lapul, sőt, privát mappát is kapunk, amit jelszóval védhetünk – ide kerülhetnek az általunk okostelefonon vagy táblán keresztül szinkronizált tartalmak, amelyeket döntésünktől függően akár másokkal is megoszthatunk.

A szinkronizáció lehet teljesen automatikus, de akár tartalmankénti is – a döntés rajtunk áll. Egy felhasználói fiókhoz a HomeSync-kel együtt hat darab mobil eszközt regisztrálhatunk, maga a HomeSync pedig összesen nyolc különböző Samsung felhasználói fiók kezelésére képes, így az egész család használhatja. A regisztrált eszközökkel nem csak feltölthetünk a HomeSync-re, de a rajta tárolt tartalmakat is letölthetjük.

A HomeSync app segítségével a HomeSync vezeték nélküli vezérlésére is van mód. Az érintőképernyőn keresztül könnyedén mozgathatjuk az egérkurzort, de képernyő billentyűzet is rendelkezésre áll, így ha kicsit komótosabban is, de hatékonyan kezelhetjük a különböző alkalmazásokat és szolgáltatásokat. A vezeték nélküli kapcsolatnak sajnos van egy kicsi késése – minél több WiFi és Bluetooth hálózat aktív a környezetünkben, a lag annál nagyobb. Ez a lag a kiadott parancsok végrehajtásánál látszik: az egérkurzor lassabban reagál az érintéseinkre, mint kéne, illetve a "billentyűlenyomásokat" is néhány tizedmásodperces késéssel reagálja le a rendszer. Amennyiben USB-s billentyűzetet és USB-s egeret kapcsolunk a HomeSync-hez, ilyen probléma már nem jelentkezik, így akár androidos játékokkal is nekiállhatunk játszani. Táblán vagy okostelefonon keresztül történő irányítás alkalmával az apró lag miatt nem túl élvezetes a játék.

Mi a gyümölcsdarabolós Fruit Ninja alkalmazást próbáltuk ki vezeték nélküli vezérléssel, de az élmény nem volt felhőtlen. A vágások az apró lag miatt nem időben, pontatlanul sikerültek, így hamar ráuntunk a játékra. Egérrel persze játszható az említett cím, ha nagyon muszáj. A klasszikus Angry Birds-öt is ki szerettük volna próbálni, ám a Google Play Áruház letöltései között sajnos nem jelent meg. Ugyanígy hiányzott a kínálatból az Antutu benchmark is, amit puszta kíváncsiságból szerettünk volna lefuttatni.

Összességében tehát a vezeték nélküli, HomeSync appon keresztüli vezérlés ütőképes, ha általános feladatvégzésre használjuk – mondjuk internetezésre, tartalmak közötti böngészésre vagy videólejátszás kezelésére –, játékra azonban nem igazán alkalmas, ha gyors válaszidőre és maximális precizitásra van szükség.

Az említetteken felül rendelkezésre áll még egy érdekes funkció, ami a Screen Mirroring nevet kapta. A szolgáltatás segítségével táblánk vagy okostelefonunk kijelzőjének képét könnyedén a HomeSync-hez kapcsolt monitorra vagy televízióra klónozhatjuk, ami egyszerű tartalommegosztást tesz lehetővé. A funkció tesztünk során a héthüvelykes Galaxy Tab 3-as tábla segítségével remekül működött, a Wayteq xTAB-79qci esetében azonban nem volt elérhető.

Alkalmazások, tartalmak kezelése

Felhasználói kezelőfelület

A Samsung HomeSync egy remekül átlátható, könnyedén kezelhető, különösebb sallangoktól mentes felhasználói kezelőfelületet kapott, ami három részre van osztva.

A Javasolt tartalmak rész esetünkben nem működött, de a mellette található Saját tartalom menü már aktív volt: itt az 1 TB-os merevlemezen található tartalmak jelentek meg. A harmadik rész az alkalmazásokat tárja elénk, ahol egyebek mellett a beállításokat is megtaláljuk. Az alkalmazások között még egy McAfee vírusirtó is lapul.

Apró megjegyzés, hogy a HomeSync digitális tartalomvédelemmel ellátott videójelet küld ki a HDMI 1.4-es porton keresztül, így a menüről nem tudtunk videó készíteni. A fotókon a jobb felső sarokban látható kis Rec ikon az AverMedia ReCentral alkalmazásához tartozik – ezzel készültek a fotók.

Online működés

A HomeSync tartalmaz egy teljes értékű webböngészőt, ami meglehetősen hatékonyan, kényelmesen használható. Próbánk alkalmával a webböngésző kellően reszponzív, meglepően rugalmas volt, sőt, még a Flash tartalmakat is megjelenítette. A weboldalak betöltődése viszonylag gyors volt, igaz, esetenként az azért bosszankodásra adott okot, hogy egyes weboldalak a hardver és az operációs rendszer láttán automatikusan a mobil eszközökre szabott, korlátozott lapot töltötték be, így még egy váltásra is szükség volt.

Az alkalmazások között egyébként ott van a YouTube kliens is, ami szintén remekül üzemelt, így nem szükséges a YouTube weboldalt webböngészőn keresztül felkeresni, ha online videókat szeretnénk nézni. Az app segítségével természetesen még a YouTube felhasználói fiókunkba is bejelentkezhetünk.

Alkalmazások

A Google Play Áruházon keresztül számtalan appot tölthetünk le a HomeSync-re, így jelentősen kibővíthető a rendszer funkcionalitása. A hasznos appok mellett játékok is szép számmal akadnak, így biztosan nem fogunk unatkozni. Persze, ahogy korábban már említettük, a pörgősebb, precíz vezérlést igénylő játékok esetében a vezeték nélküli, okostelefonon vagy táblán keresztül történő játékvezérlés nem elég hatékony, ugyanis van némi lag, ami beárnyékolhatja a kikapcsolódást és az eredményességet is. Alternatív megoldásként használhatunk vezeték nélküli billentyűzetet és egeret.

A Google Play Áruház mellett a Samsung alkalmazásai között is szemezgethetünk – ehhez csak egy Samsung felhasználói fiókra van szükség, amit egyébként úgyis mindenképpen létre kell hozni, ha a HomeSync appban rejlő lehetőségeket maradéktalanul ki szeretnénk aknázni.

Képnézegető

A képnézegető alkalmazás a legelterjedtebb képformátumokkal gond nélkül képes megbirkózni – még a nagyfelbontású JPG fotók sem fognak ki rajta. A rendszer a progresszív JPG, a PNG, a BMP és a GIF fájlokkal egyaránt elbírt – utóbbiaknál nem csak az animáció első képkockáját jelenítette meg, hanem a komplett animációt lejátszotta. Az azért zavaró volt, hogy a kisméretű képek is teljes képernyőn jelentek meg, így kissé pixelesek lettek – legalábbis a BMP és a GIF fájlok esetében ez volt a helyzet. A tesztcsomagunkban szereplő fotók közül csak a TIFF fájllal nem tudott mit kezdeni a képnézegető app.

A fotónézegető app a képek elforgatására, átnevezésére és megosztására egyaránt lehetőséget ad, sőt, még a képek körbevágása is megoldható vele. A képfájlokhoz tartozó információk megjelenítése zökkenőmentes, csak úgy, mint a diavetítés funkció működése. Diavetítés közben a képek között áttűnési effektekkel vált a rendszer: az áttűnési effekt típusa és a képváltás gyakorisága természetesen állítható. A diavetítés alatt igény szerint akár háttérzene is szólhat.

A képnézegető képes az albumok kezelésére, illetve fényképalbumok is létrehozhatóak vele. A fotókat többféle módszer szerint rendezhetjük, akár helyek szerinti megjelenítésükre is van mód – utóbbi a beágyazott GPS pozíció alapján történő térkép alapú megjelenítést takarja, ahogy az a fentebb, jobb oldalon elhelyezkedő képen is látszik.

Videók lejátszása és feliratkezelés

A videólejátszó alkalmazás meglehetősen érdekesre sikeredett. Az app a specifikációs listán megadott tartalmakkal hibátlanul elbánt, sőt, a különböző mkv fájlok sem fogtak ki rajta, igaz, ha beletekertünk a videóba, akkor azért kellett 1-2 másodperc, mire a tekerés után zökkenőmentesen folytatódott a lejátszás – ez a jelenség főként 10-15 GB-os, vagy nagyobb MKV tartalmaknál jelentkezett. A gyári app a DVD és a Blu-ray ISO fájlokkal nem tudott mit kezdeni, az FLV videók esetében pedig csak a hangot játszotta le, a videót nem.

Az audió beállításoknál HDMI sztereó és HDMI térhangzás opciók közül lehet választani – BitStream opció sajnos nincs. A rendszer HDMI sztereó mód alkalmazásakor a 7.1-es True HD, az 5.1-es DTS HD MA, Dolby Digital Plus és a DTS HD HR audió sávot tartalmazó videókat hang nélkül játszotta le. A DTS 5.1-es tartalmak sztereó lekeverése rendben megtörtént. Érdekesség, hogy a Dolby Digital Plus tesztfájlnál másolás előtt megkérdezte a rendszer, átkonvertálja-e. Konvertálás után rendben megszólalt a fájl – MultiCH PCM módban. HDMI térhangzás alkalmával a tesztfájlok elindítása esetenként rendszer-újraindulást eredményezett, máskor pedig hang nélkül maradtunk, így ebben az esetben nem mélyedtünk el jobban a tesztelésben.

A feliratkezelés szerencsére sokkal jobb volt. A beágyazott formázásokat ugyan nem kezelte a rendszer, de a feliratok méretét, színét, háttérszínét és betűtípusát szerencsére szabadon állítgathattuk és a feliratváltás is egyszerűen zajlott. Az ékezetes betűk megjelenítése konténerbe ágyazott feliratoknál és külső feliratoknál egyaránt rendben történt.

Érdekesség, hogy a HDD-n tárolt videófájlok listázásakor az adott videó fölé húzva a kurzort elindul a videó lejátszása. A videók között lehet keresgélni és tallózni is, igaz, a tallózás nem valami hatékony, hiszen mappa nézetben a bal oldalon csak az adott fájl szülőkönyvtára jelenik meg, ami problémás, ha úgy tároljuk a videókat, hogy van például egy Dolby True HD könyvtár, amelyben egy 5.1-es és egy 7.1-es alkönyvtár is lapul, hiszen ekkor a bal oldali menüben csak az 5.1 és a 7.1 név jelenik meg. Ez akkor lehet kifejezetten problémás, ha több főkönyvtárunk van ilyen elnevezésű alkönyvtárakkal – ilyenkor nehéz kideríteni, ki van kivel.

Zenelejátszás

A zenelejátszó szoftver remekül végezte a dolgát: a támogatott formátumok mindegyikével elbánt, méghozzá gond nélkül. Az alkalmazás képes a lejátszási listák kezelésére, valamint lehetőséget ad arra is, hogy lejátszási listákat hozzunk létre. A kipróbált tartalmak közül az APE, az M4A és az AIFF fájlok lejátszására nem volt mód. Érdekesség, hogy a fájlok PC-ről történő átmásolása során a rendszer figyelmeztetett a nem támogatott fájlok esetében az esetleges lejátszásbeli problémákra, sőt, az AIFF fájloknál azt is felajánlotta, hogy átkonvertálja őket a HomeSync app számára is tökéletesen emészthető formátumba – ez a WMA lett.

Természetesen megnéztük, hogy a lejátszó képes-e szünet nélkül összefűzni az egybe tartozó, de különvágott fájlokat – ezt a funkciót Gapless Audio Playing néven szokás emlegetni. A próbák során MP3 és FLAC fájlokat használtunk: egyik esetben sem működött a szünet nélküli lejátszás, mindkétszer hallható és zavaró szünet keletkezett az egyik fájl végéről a másik elejére történő ugrás alkalmával. A zenelejátszó szoftver viszont kínál úgynevezett zenesarkot, amely műfajok alapján csoportosítja a zenéket, így "Izgalmas" "Szenvedélyes", "Higgadt" és "Játékos" számok közül válogathatunk. A funkció esetében fontos megjegyezni, hogy csak akkor működik, ha legalább 25 zeneszám lapul a médiatárban.

A zeneszámok között természetesen többféle csoportosítás alapján lehet tallózni: rendezhetjük a tartalmakat albumok, előadók, műfajok és mappák szerint, de akár éves bontásban is megtekinthetjük őket. A trackek közötti keresésre is van mód. A zenelejátszó szolgáltatás tapasztalataink alapján összességében kellően ütőképes lett.

Fogyasztás, melegedés és zajszint és verdikt

Fogyasztás

Mivel egy táblákba, okostelefonokba és Chromebookokba szánt SoC egységre épülő termékről van szó, nem túl meglepő, hogy a fogyasztása meglehetősen baráti. Méréseink alapján üresjáratban, aktív internetkapcsolat mellett 7 watt körüli fogyasztásra kell számítani, míg 1080p-s tartalmak lejátszásakor, internetezéskor és különböző alkalmazások futtatásakor 9,5 watt körüli fogyasztásra kell felkészülni. Ez abszolút nem sok egy 2,5 colos merevlemezt, WiFi adaptert és Bluetooth adaptert is tartalmazó asztali médialejátszótól. Kikapcsolt állapotban a HomeSync külső tápegysége a Voltcraft EnergyLogger 4000 szerint 0 wattos fogyasztást produkált, a látszólagos teljesítmény értéke pedig 3,9 VA volt.

Melegedés

A HomeSync hosszabb használat, illetve hosszabb ideig tartó másolgatás alkalmával sem forrósodott fel: a lejátszó felső és alsó része kellemesen meleg volt. A hőelvezetést remekül megoldották – persze az alkalmazott SoC nem egy forrófejű példány, így ekkora házon belül viszonylag könnyedén le lehet hűteni. A HDD hűtését is remekül megoldották, így összességében elégedettek voltunk.

Zajszint

A Samsung HomeSync nem tartalmaz aktív hűtést, így üzem közben teljesen hangtalanul dolgozik. Meglepő módon a 2,5 hüvelykes formátumú merevlemez sem zajong – még akkor sem, ha éppen PC-ről, hosszú perceken keresztül pakoljuk rá a 10-20 GB-os mkv fájlokat. Zajszint tekintetében tehát minden maximálisan rendben, ahogy az egyébként egy asztali médialejátszónál el is várható.

Verdikt

A Samsung HomeSync összességében jól teljesített a tesztek során, igaz, a többcsatornás audió tartalmak kezelésében sajnos nem jeleskedett. A Samsung újdonságával ütőképes felhő alapú tárhelyet biztosíthatunk okostelefonjaink és tábláink számára, amennyiben Samsung termékekkel vagy a bevezetőben szereplő, a HomeSync alkalmazással kompatibilis okostelefonnal, illetve táblával rendelkezünk. Az automatikus tartalomfeltöltés lehetősége vonzó, mint ahogy az is, hogy akár a család minden tagja elérheti és privát módon használhatja a HomeSync által kínált felhő alapú tárhelyet. A médialejátszó funkciók erősek, de kár tagadni: bőven vannak már olyan termékek a piacon, amelyek még erősebbek, esetenként olcsóbbak, és amelyek a házimozi-rajongók térhangzás iránti étvágyát is ügyesen csillapítják – akár 3D támogatással karöltve is. Persze tény, hogy azok a termékek nem kínálnak otthoni felhőszolgáltatást – no de valamit valamiért.

A HomeSync összességében tehát egy vonzó mindenes, viszont van néhány dolog, ami beárnyékolja nagyságát. Az első az, hogy csak meghatározott táblákkal, illetve okostelefonokkal kompatibilis, az összes funkció pedig csak Samsung gyártmányú készülékeken érhető el. Sok potenciális vásárló számára lehet rossz hír, hogy a termék iOS alapú eszközökkel abszolút nem kompatibilis, de ezen összességében kár is csodálkozni. Plusz pont, hogy a HomeSync segítségével internetkapcsolattal nem rendelkező HD televíziónkat okostelevízióvá varázsolhatjuk, valamint az is plusz pont, hogy a rendszer kezelése egyszerű és magyar nyelven is tud. A DLNA támogatás és a különböző dokumentumok kezelése ugyancsak plusz pont.

Sajnos azonban hiába soroljuk a vonzó tulajdonságokat, ha ezekhez – a hazai pénztárcákhoz mérve – meglehetősen borsos ár társul. A gyártó hivatalos weboldalán 299 dolláros árcédula olvasható, ami idehaza inkább 299 eurónak felel meg. Utóbbi 90 000 forint körüli összeget takar, ami meglehetősen soknak tűnik. Magyarországon még nem kapható a HomeSync, de ha a felvázolt ár lép majd életbe, akkor nem fogjuk tudni odaítélni neki az ajánlott vétel plecsnit.

A Samsung HomeSync-et és a Samsung GalaxyTab 3-at a Samsung hazai márkaképviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre. Ezúton is köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward