Samsung Galaxy Tab 4 – modernizált alapok

Jelen cikkünkben a Samsung teljesen friss, immáron negyedik generációs középkategóriás táblagépeit vettük górcső alá, a három közül kétféle méretet is kezünkben tudva.

Samsung Galaxy Tab 4 – modernizált alapok

Bevezetés, specifikáció

A Samsung idén sem csak az okostelefonokkal foglalkozott, komoly figyelmet fordított a táblagépek piacára is, ennek eredménye volt a két felsőkategóriás modell, a Galaxy Tab Pro és a Galaxy Note Pro debütálása. Utóbbival nemrégiben oldalunkon ti is megismerkedhettetek, az óriás nem csak a 12,2 hüvelykes kijelző méretével, hanem a hardverrel, a minőséggel és a szolgáltatásokkal is keményen odatette magát, igaz, a 200 000 forint feletti ár is ehhez idomult. Természetesen ezek a gépek egy szűkebb rétegnek szólnak. 2014 eddig a felsőkategória átrajzolásával indult a koreaiaknál, de azt ők is pontosan tudják, hogy szükség van az olcsóbb modellkínálat megújítására is, hiszen számos régióban ezek termelik az igazán nagy profitot, ezekből lehet sokat eladni és ez valószínűleg a mi országunkra is igaz.

Samsung Galaxy Tab 3

Ez a termékvonal a Samsungnál a Galaxy Tab, ami már elég szép, háromgenerációs múltra tekint vissza. Ezek a gépek jelentik a cégen belül a középkategóriát, és Samsunghoz mérten megfelelő árazás mellett általában olyan elegyet kínálnak minőség, hardver és szolgáltatások terén, hogy az a legtöbb általános igényt bőségesen képes kielégíteni. Az erre irányuló törekvés magától értetődően nem változott meg a Samsung részéről, a Galaxy Tab 4-gyel igyekszik továbbvinni a hagyományokat és az elődök sikereit alapul véve egy „2014-kompatibilis” családdal megörvendeztetni a piacot.

Samsung Galaxy Tab 3

Egy táblagépet alapjaiban befolyásol a kijelző mérete és annak tulajdonságai, de különösképpen az előbbi, hiszen ez határozza meg, hogy az eszközt mennyire kényelmesen, mire és milyen módon tudjuk használni. Amíg egy 7 hüvelykes gép egy kézben is fogható, addig egy 10 colos példánnyal már nem igazán tudjuk megtenni ugyanezt, és ez csak egy példa a sok közül. Ennek a változónak a legbiztosabb megoldása az, ha egy gép többféle kijelző mérettel kerül a piacra, a Samsung pedig könnyedén megteheti, hogy ezt válassza, ennek eredményképp a Samsung Galaxy Tab 4 három féle panelátmérővel kerül forgalomba, melyek a leginkább kedvelt méretek: 7, 8 és 10,1 hüvelyk. A táblák érdekessége, hogy ezen az egy jellemzőn túl szinte minden másban megegyeznek.

Az LCD panelek felbontása mindhárom esetben 1280×800 (WXGA), így az eltérő méretek miatt eltérő pixelsűrűségekkel találkozhatunk. A két kisebbik gép kapcsán ez a felbontás még rendben is van, de a legnagyobb variánsnál el tudtunk volna képzelni egy részletgazdagabb panelt. A megjelenített színek száma egyébként 16 millió, S Pen támogatás pedig ezúttal nincsen. A gépek külsőleg is szinte egyformák, de erről részletesebben majd később.

Samsung Galaxy Tab 4

A közeli testvériség a belsőre is igaz, olyannyira, hogy mindhárom változat négymagos, 1,2 GHz-en üzemelő SoC-ot kapott, de annak típusa eltérő (a 7 hüvelykesben Marvell PXA1088 Vivante GC1000 GPU-val, a 10,1 hüvelykesben Qualcomm Snapdragon 400, Adreno 305 GPU-val). A SoC mellé 1,5 GB rendszermemóriát helyeztek, ez a hardver pedig ehhez a felbontáshoz érzésünk szerint tökéletesen elegendő lehet. A belső tárhely a legkisebb kiadásnál 8 vagy 16 GB, a másik két modellnél egységesen 16 GB. Ha ez nem lenne elegendő, a Samsung nem gördít akadályt a bővítés útjába, microSD kártya alkalmazásával a tárhely akár 64 GB-tal is bővíthető.

SM-T230 CPU-Z tulajdonságok

Adatkapcsolatok terén a minimális felszereltség a WiFi (802.11a/b/g/n 2,4 + 5 GHz, HT40 + WiFi Direct) és a Bluetooth v4.0 (profilok: DI, HOGP, PAN, A2DP, AVRCP, HSP, OPP, HÍD), DLNA és NFC viszont nincs, utóbbi némileg meglepetés. Van ANT+, a micro USB csatlakozó 2.0 szabványú és szerencsére a GPS sem maradt ki, amely a GLONASS műholdakkal is képes együtt dolgozni. A zenekedvelők a BT mellett 3,5 mm-es jack csatlakozó segítségével is munkára foghatják kedvenc fej- vagy fülhallgatójukat, a PC-s szinkronizációt a már jól megszokott Kies alkalmazással bonyolíthatjuk, de arra ügyeljünk, hogy a legfrissebb verziót telepítsük!

Szenzorok terén a szükséges minimum került implementálásra, ez pedig a gyorsulásmérő és a Hall érzékelő (ez utóbbi talán még nem is annyira megszokott), az előbbi funkciója egyértelmű, míg az utóbbi egyszerűen fogalmazva egy mágneses érzékelő, a dolog azonban ennél kicsit bonyolultabb:

„A Hall szenzor működése a felfedezőjéről ( E.H. Hall) elnevezett fizikai elven alapul. Ha egy félvezető lapkán áram folyik keresztül és a lapkát rá merőleges mágneses térbe helyezik, az áram folyására merőleges irányban a lapkán feszültség keletkezik. Ez a feszültség a Hall feszültség és a fizikai hatást hívják Hall effektusnak”

Akit részleteiben is érdekel a dolog, az ITT utána olvashat. Nem kiemelkedő az optikai felszereltség sem, már ami a kamerákat illeti. Természetesen kettő áll rendelkezésre, az előlapi CMOS 1,3 megapixelt tud, tudjuk, mire lehet alkalmazni (webkamerának skype és egyéb alá..). A hátlapi szenzor 3 megapixeles, LED villanója nincs, videót maximum 1280×720-as felbontásban rögzít 30 FPS-sel. Hogy ez a gyakorlatban mit eredményez, arra később visszatérünk. Extra még az S Voice és a Gear Manager támogatás, utóbbi azért lényeges, mert ez egyben az is jelenti, hogy a Galaxy Tab 4 táblák kompatibilisek a Samsung Gear okosórákkal!

SM-T535 CPU-Z információk

Az is kardinális kérdés, hogy egy adott táblagép meddig bírja szuflával, hiszen senki nem szereti, ha madzaghoz van kötve egy mobil eszköz esetén, a gépnek pedig hiába van bika ereje, ha közben 2 óra alatt lemerül. A Samsungot persze nem úgy ismerjük, mint aki csúnyán alulméretezett akkumulátorokkal látná el a termékeit, és az üzemidőre vélhetően most sem lesz panasz. A 7 colos modellbe egy 3,8 voltos, 4000 mAh-s lítium-ion telep került, mely a gyári specifikáció szerint zenehallgatással 190 órát, videónézéssel 10 órát, míg internetezéssel szintén körülbelül 10 órát bír. A számok szépen festenek, meglátjuk a gyakorlatban is így vannak-e.

Ugyanez a 8 hüvelykes Tab 4 kapcsán 4450 mAh, 141/10/12 órás rendelkezésre állással, míg a legnagyobb tablet esetében már jókorát ugrott a kapacitás, egészen 6800 mAh-ig, de erre a kijelző méretének okán szükséges is van. Zenével a Samsung szerint 208 óráig, míg netezéssel vagy filmmel 10-10 óráig bírja. Ami talán valakiknek rossz hír, hogy a táblagépek energiaellátói nem kivehetőek, éppen ezért otthoni körülmények között nem is cserélhetőek, erre csak szervizben van lehetőség, legalábbis garanciavesztés nélkül.

Ennyit a specifikációról és a legfontosabb jellemzőkről, térjünk át a külsőre és az anyaghasználatra!

Külső, anyagminőség, tartozékok

A méreteket és a tömeget tekintve így alakulnak a számok:

- 7 colos: 186,9 × 107,9 × 9 mm, 276 g

- 8 colos: 210 × 124 × 7,95 mm, 320 g

- 10,1 colos: 176,4 × 243,4 × 7,9 mm, 487 g

Ezek alapján kijelenthető, hogy a Galaxy Tab 4 táblák elsősorban kecsesebbek, illetve vékonyabbak, valamint könnyebbek lettek elődeiknél. Mivel hozzánk a Samsung jóvoltából egy SM-T230 (7 hüvelyk, fehér) és egy SM-T535 (10,1 hüvelyk, fekete) érkezett, ezért a továbbiakban konkrétan velük foglalkozunk.

SM-T230

Ez a típusjelzés a 7 hüvelykes kiadásra utal, mely WiFi-t és 8 GB-os tárhelyet tartalmaz. A hozzánk érkezett példány a már jól ismert, amolyan „Samsung-fehér” színben tündökölt, az elő- és hátlapot tekintve egyaránt (minden Galaxy Tab 4 variáns fekete és fehér színben érhető el). A 186,9 × 107,9 × 9 mm-es méretek és a 276 grammos tömeg alkalmassá teszi a gépet arra – melynek tájolása alapvetően álló – hogy a készüléket az egyik kezünkben kényelmesen megfogva a másik kezünkkel egyszerűen vezéreljük azt.

A kijelzőről már elmondtuk a lényeget, LCD lévén semmi kiemelkedő, de a színei nem rosszak, a betekintési szögek sem gátolják a használatot, a felbontás pedig ehhez a mérethez még optimális. A keret a két hosszanti élen elég vékony, míg alul és felül azért határozott. Felülre került a Samsung logó és az előlapi kamera optikája, alulra pedig a vezérlőgombok. A Home rendes nyomógomb, míg a másik kettő érintéssel fogható munkára. A tábla előlapját ezüstös keret öleli körül, kicsit feldobva azt, ugyanakkor ezt a stílusmotívumot gyakorlatilag már a Galaxy S telefon óta ismerjük, így unalmasnak inkább mondható, mint izgalmasnak. Az üvegborítás egyébként az előlap teljes felületén végighúzódik, egészen az ezüstös keretig, ez nem csak, hogy szép, de a minőségérzetet is növeli.

A hátlap távoli rokonságot mutat azzal, amit a Galaxy Note Pro-nál láthattunk. Itt azért varrott bőr hatásról már kevésbé beszélhetünk, de az tény, hogy a műanyag kialakítása különleges, a mintázata valóban bőrszerű, és a tapintása is jóval puhább, mint ahogyan azt egy műanyagtól várnánk, ráadásul elég jól tapad a kézbe is, úgyhogy összességében ezt csak dicsérni tudjuk. A gépház ívei lekerekítettek, ez köszön vissza a hátoldalon is. Legfelül a 3 megapixeles kamera optikája pihen, némi króm-hatású kerettel megbolondítva, LED villanó nélkül.

Őt egy újabb Samsung embléma követi, majd az alsó harmadban az azonosításra szolgáló információk és a mono hangszóró nyílása látható. A hátlap viszonylag jól fekszik fel, stabil, de direkt nyomkodásra azért egy minimális ropogás hallható. A gép tetejére mindössze a 3,5 mm-es jack kimenet került, a bal oldala pedig teljesen üres. A jobb oldalon a felső sarokhoz közel található a bekapcsológomb, nem sokkal alatta pedig a hangerő-szabályozó. Az alsó sarokhoz közel a microSD kártyanyílást találjuk, melyet kis ajtócska véd. Az USB 2.0 csatlakozót a kis Tab 4 alsó élére helyezték, a Home gombbal egy vonalban.

SM-T535

A legnagyobb, 10,1 hüvelykes gép természetesen kézbe véve teljesen más, még akkor is, ha egyébként hardveresen nagyrészt megegyeznek. Ennek a tájolása fekvő, és egy kézzel már közel sem olyan kényelmes kézben tartani, de ez nem hiba, hanem egyszerű fizika, hiszen 176,4 × 243,4 × 7,9 mm-es méretekről és 487 grammos tömegről van szó. Hozzánk egy fekete SM-T535 variáns érkezett, 16 GB belső tárhellyel, valamint a WiFi mellett LTE támogatással is! Ehhez természetesen SIM kártyára van szükség aktív mobilnetes előfizetéssel, ráadásul microSIM-re, mert a Tab 4 ilyeneket fogad.

E tábla előlapjának kialakítása alapjaiban ugyanazt a filozófiát vallja, mint kisebb testvérei, csak itt a kijelző körüli keretek vastagabbak, ilyen méretnél már elkél a komolyabb merevítés. A panel itt is LCD, 1280×800-as felbontással, minőségre sem tapasztaltunk különbséget – átlagos. A felső részen a Samsung jelzés és az előlapi kamera optikája pihen, míg alul megmaradtak a kezelőszervek. A sarkok lekerekítettek, az egybefüggő üveglap e modellnél is végigsimul a teljes felületen, egészen az ezüst keretig.

A hátlap az előlappal megegyezően fekete, anyaga és mintázata megegyezik a kistesónál látottal, műanyaghoz képest rendkívül komfortos és minőségi, puha, de jól tapad, az ujjlenyomatot is viszonylag mérsékelten gyűjti. A felső élhez igen közel került a 3 megapixeles főkamera optikája, krómkeret itt is van, LED villanó itt sincs. Innen nem messzire festették fel a Samsung emblémát, alul pedig az olyan, az átlagos felhasználót kevésbé érdeklő információk vannak, mint a típusszám, a sorozatszám, a gyártás helye és kivitelezője, valamint a működéshez szükséges feszültség, illetve áramerősség.

A gép rövidebb oldalaira integrálták a hangszórókat, amelyekből így két darab van, tehát a 10,1 hüvelykes Tab 4 képes sztereóban szólni. Az alsó hosszabbik oldalon az USB 2.0 port található meg, míg ezúttal felülre került a bekapcsológomb, a hangerő-szabályozó, a microSD és a microSIM kártyanyílás. Összességében az elgondolás logikus, nekem viszont mégsem sikerült mindig látatlanban eltalálni a bekapcsológombot, de lehet, hogy azért, mert túl keveset vendégeskedett nálam a gép, vagy csak egyszerűen béna vagyok. E kiadás kapcsán a hátlap kevésbé volt „ropogós”, ekkora felületen talán több ponton, egyenletesebben tudott felfeküdni a gépházra.

Hozzánk mindkét tábla a Samsungtól érkezett, nélkülözve a bolti csomagolást és készletet, így a töltőfejen és az USB kábelen kívül mást nem tartalmazott a doboz.

Teljesítmény, kamera, üzemidő, videó és zene

Várakozásaink szerint az 1,2 GHz-es üzemfrekvencián ketyegő friss négymagos rendszernek az 1,5 GB-nyi RAM megtámogatásával nem fog gondot jelenteni a gép meghajtása, hiszen minden képátlón viszonylag kis felbontásról van szó (1280×800), ez nem jelenthet problémát egy ilyen hardvernek. Használat közben ez a sejtésünk csak erősödött, mindkét tábla kellően reszponzív volt, a menü pörgős, az alkalmazások gyorsan nyílnak és a sebességük is megfelelő.

SM-T230:

Galéria megnyitása grid_on

SM-T535:

Galéria megnyitása grid_on

Ezen túlmenően természetesen a tábláktól nem váltunk meg anélkül, hogy néhányat le ne futtassunk rajtuk a szokásos tesztprogramjaink közül. Mivel a két modell a processzormagok számában és órajelben azonos (a GPU viszont eltérő - Vivante GC1000 kontra Adreno 305), csak 3D-ben számítottunk érezhető differenciára. Az eredményeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Kamera

A főkamera szenzorát tekintve sincs különbség, de azért mindkét példány 3 megapixeles optikáját próbára tettük fényképezés és videózás terén egyaránt. Túl acélos teljesítményre nem számítottunk az autófókusz és a LED villanó hiányában, és maga a felbontás sem túl nagy 2014-ben, de azt már megszokhattuk, hogy a tabletek kapcsán a gyártók jóval kisebb figyelmet fordítanak a kamerára. Ezzel talán nincs is akkora baj, hiszen elég körülményes vele mind a videózás, mind a fotózás, és nem is lehet olyan gyorsan elővenni, mint mikor előhúzzuk a zsebből a telefont. Fotó módban négyféle felbontás választható (két darab 4:3 és két 16:9 képarány), míg videót felvenni 1280×720-ban lehet, tehát 16:9 képaránnyal, 30 FPS-sel. Megadható a fényerő, a fehéregyensúly, hozzáadható helycímke, előnézet, és egyebek mellett van időzítő is. A mintaképek és a videó alapján mindenki maga eldöntheti, milyennek ítéli meg a tabletek ez irányú képességeit.

SM-T230:

Galéria megnyitása grid_on

Mintavideó: link

SM-T535:

Galéria megnyitása grid_on

Mintavideó: link

Üzemidő

A 7 colos modellbe egy 3,8 voltos, 4000 mAh-s lítium-ion telep került, mely a gyári specifikáció szerint zenehallgatással 190 órát, videónézéssel 10 órát, míg internetezéssel szintén körülbelül 10 órát bír. A 10,1 colos kiadásnál 6800 mAh a kapacitás, de erre a kijelző méretének okán szükséges is van. Zenével a Samsung szerint 208 óráig, míg netezéssel vagy filmmel 10-10 óráig bírja.

Mi az üzemidőt egyféleképpen mértük, a következőek szerint: mindkét táblaképet 100%-ra töltöttük, ami egyébként rendkívül időigényes, főleg a nagy tablet esetén, akár 6-7 óra töltési idővel is számolhatunk, így érdemes időben elkezdeni a műveletet. Miután ez megtörtént, mindkét gépen YouTube video került lejátszásra 720p felbontásban, 20 százalékos hangerő mellett. Az SM-T230 volt az első, és nem kellett csalódnunk benne, alig győztük kivárni, hogy lemerüljön. Mire teljesen kikapcsolt a gép, addigra 7 óra 2 perc telt el. Ez ugyan nem 10 óra, de azért a hangszórókat használva, 720p felbontással nem rossz teljesítmény.

Az SM-T535-sem vallott szégyent, ugyanezt a mérési metódust alkalmazva a gép 7 óra és 12 perc eltelte után lehelte ki a lelkét, azaz a két modell hasonlóan teljesített, és ilyen üzemidővel egy munkanap könnyedén kibírható, hiszen böngészéssel vagy irodai felhasználással egészen biztos, hogy fel lehet vinni 8 óra fölé.

Videó és zene

Videózás terén egyébként elég jók a lehetőségeink. A támogatott formátumok köre a következő: FLV, M4V, MKV, MP4, WEBM, WMV, 3G2, 3GP, ASF, AVI. A felbontás maximum 1920×1080, azaz FULL HD lehet 30 FPS mellett. Természetesen annak, aki sokat filmezik a tábláján, érdemes egy komolyabb lejátszót beszereznie az áruházból. Zenehallgatás terén a Bluetooth-on kívül használhatjuk a 3,5 mm-es jack kimenetet is fej- vagy fülhallgatónk meghajtására, de beépített hangszórók is rendelkezésre állnak. Ez a kis gép kapcsán a hátoldalon helyezkedik el, így ha a tábla az asztalon van, vesztünk az egyébként sem HiFi jellegű hangzásból, de a hangerő viszonylag jó és csak nagyon kimaxolva torzít kissé. A 10,1 colos modellben komolyabb a felszereltség, mindkét oldalán találunk hangszórókat, és mivel ezek az éleken vannak, asztalra vagy ágyra helyezett állapotban sem vesztünk a hangzásból, ami így ráadásul sztereó, és meglepően korrekt. Zene esetén szintén minden említésre méltó formátum támogatott: 3GA, AWB, FLAC, MID, MXMF, OGA, OTA, RTX, RTTTL, XMF, AAC, AMR, IMY, M4A, MIDI, MP3, OGG, WAV, WMA. A beépített zenelejátszó is egész kellemes, albumborítókat is megjelenít, lehet rendszerezni, válogatni, van "repeat" és "shuffle". Az alapfunkciókat kínáló hangeffektelést a SoundAlive menüpont alatt találjuk, az FM rádiót viszont sajnos nem érdemes keresni.

Operációs rendszer, extra szoftverek

Mivel a Samsung Galaxy Tab 4 sorozat csak most indul hódító útjára, így nagyon meglepődtünk volna, ha nem az Android legfrissebb verziójával találkoztunk volna a masinákon. A Samsung általában a korábbi eszközök frissítésében is az élen szokott járni, így természetesen most is mindkét gépen Android 4.4.2, azaz a KitKat dübörög. A felület most sem maradt érintetlen, a Note Pro 12.2-nél már megismert Magazine UX fogad minket. Ebben néhol vannak olyan területek, amiről nehéz lenne megmondani, hogy Androidról van szó, a Samsung jelentősen átdolgozta a kezelőfelületet, ugyanakkor úgy vettük észre, azért a Note Pro 12.2-nél látott „csempés” részekből visszavettek, maga az elrendezés megmaradt „Androidosnak”, a háromoldalas főképernyő itt csak kétoldalas, a Metro UI szerű oldal eltűnt a kínálatból.

SM-T230:

Galéria megnyitása grid_on

Őszintén szólva az előre telepített programok között semmi eget rengető extrát, illetve semmi olyat nem találtunk, ami egyébként az Play Áruházból vagy a Samsung Apps-ból ne lenne beszerezhető. A Hancom Viewerrel lehetőségünk van Office fájlokat megnyitni, illetve szerkeszteni, ezen kívül egy Füles, egy Éva Magazin, egy Joy Magazin és egy Men’s Health volt csak feltűnő a megszokott dolgok között. Az alkalmazások garmadája mindössze két oldalon elfér, de véleményünk szerint ez még mindig szerencsésebb, mintha mindenféle haszontalan sokasággal fölöslegesen televágnák a gyári ROM-ot. Jelen esetben viszonylag kevés a sallang, mi magunk dönthetünk arról, mint szeretnék táblánkra telepíteni, és nincsen ránk erőltetve megannyi alkalmazás.

SM-T535:

Galéria megnyitása grid_on

Összegzés, vélemény

A Samsung a Galaxy Tab 4 családdal különösebben nem rengeti meg a piacot, igazából arról van szó, hogy letudták a kötelező házi feladatot, és megtették a szükséges frissítést a középkategóriában. A háromféle kijelző méretnek köszönhetően e tekintetben képes minden igényt lefedni, az elődhöz képest pedig kétszeresére nőtt a magok száma és másfélszeresére a memória. A kijelző sajnos nem lett túl acélos, erre az S család nyújthat majd gyógyírt, valószínűleg magasabb árszinten. A formavilág vajmi keveset változott, az új táblák le sem tagadhatnák, hogy a Samsung szülöttei.

Hangzást tekintve a kategória átlagát hozzák, a 10,1 hüvelykes gép sztereó hangrendszere már egész kellemes a fülnek. Az üzemidő közelítette a gyártó által megadott értékeket, amellyel így elégedettek voltunk. Összeköttetés terén is jók a lehetőségeink, hiszen megfelelő modell kiválasztása esetén nem csak a WiFi-re kell szorítkoznunk, hanem használhatunk mobilnetet is, akár LTE hálózaton, a telefonhívásokat sem nélkülözve. Szoftveres téren is megtörtént a modernizáció, bár azt nem tudjuk, a Galaxy Tab 4 család meg fogja-e kapni a 4.4.3 vagy a 4.4.4 KitKat frissítést, a rendszer így is abszolút naprakész. Egy, a Samsung nevével fémjelzett eszközben (amely gyártóról tudjuk, hogy közel áll a minőségi képalkotáshoz) a kamera kissé csalódás, de sürgős helyzetekben azért a segítségünkre tud sietni. Összességében a Samsung Galaxy Tab 4 család kellemes, jól összerakott masinákból áll, melyek a mindennapi használat során hű társaink lehetnek. Természetesen nem tökéletesek, de ezt középkategóriás tábláktól nem is lehet elvárni.

Nyilvánvalóan sok múlik azon is, hogy milyen összeg szerepel az árcédulákon. A legkisebb modell webáruházunkban 60 000 forint körüli áron érhető el, míg a 10,1 hüvelykes kiadás LTE nélküli verziója 95 000 forint környékén vihető haza. Ha szükségünk van a mobilhálózatok támogatására, annak igen magas a felára, az LTE-s verzió ára 125 000 forint. Kínálatunkban a 8 colos kiadás még nem elérhető, de más forrásokból 78 000 forint körüli összegért lehet rá szert tenni. Véleményünk és reményeink szerint ezek a számok még az újdonság erejének szólnak és hamarosan mérséklődnek, mert ilyen árakon a Galaxy Tab 4-ek egyértelműen túlárazottak. 57 000 forintért már hazavihető a 8 hüvelykes ASUS MeMO Pad IPS kijelzővel, ugyanez 10 colban alig 60 000 forint felett elérhető, igaz, csak Jelly Bean Androiddal. Alternatíva még a 2013-as Nexus 7, 7 colban, Full HD felbontással, Snapdragon S4-gyel és 2 GB RAM-mal, jobb kamerával, tehát a jelenlegi árakon bőven akad konkurenciája a Galaxy Tab 4 családnak, ahol természetesen valahol a nevet és a kapott szolgáltatást is meg kell fizetni a minőséggel egyetemben, de érzésünk szerint igazi sikerek elé hazánkban csak némileg mérsékeltebb árazással nézhet a Samsung középkategóriás tábláinak negyedik generációja.

A táblákat a Samsung hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward