Samsung Galaxy Fit és Galaxy Fit e – csuklón tündöklő okosságok

A Samsung szeretne komolyan harcba szállni az olcsóbb okoseszközöket keresők kegyeiért is.

Samsung Galaxy Fit és Galaxy Fit e – csuklón tündöklő okosságok

86 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
86
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Bevezetés

A mobiltelefonok már évtizedek óta velünk vannak, és ahogy járom a rokonságot, egyre gyakrabban konstatálom, hogy a zsebben elférő telefonok eljutottak ahhoz a generációhoz is, akik a második világháború idején születtek, magyarán a nagyszülők, dédszülők is magabiztosan használják az ezredforduló után 20 évvel. Hogy miért? Mert hasznos és megnyugtató, ha valakit bármikor el tudunk érni.

 

Galéria megnyitása

Más tészta persze az ujjal történő „nyomogatás-húzogatás”, az okostelefonok világa ott még nem tart, hogy a nyugdíjasok „huncutsága” is legyen, de a korábban idegenkedő vagy megtagadó 40-50 éves korosztály is egyre gyakrabban mutat rájuk érdeklődést. Miért? Mert hasznos, össze tudja fogni a családot, akár képpel és hanggal, minimális költséggel, és az internet segítségével kinyílik rájuk a világ. Nem mellékes az sem, hogy egy belépőszintű okostelefont ma már bárki meg tud engedni magának.

Jelenleg még egy kisebb szelete ennek a „SMART” világnak az okosórák és az okoskarkötők szegmense, de az igencsak felfutóban lévő gyártás és az egyre nagyobb kínálat miatt ezek is egyre „megengedhetőbb” kategóriába kerülnek az árat tekintve és egyre több emberhez el tudnak jutni. Néhány évvel ezelőtt (volt szerencsém akkoriban a Samsung első okosóráját kipróbálni) még magam is azt gondoltam, nincs túl sok értelme ezeknek a termékeknek, de egyre inkább kezdem belátni, számos olyan szituáció van, amikor hasznunkra tudnak lenni, akár a nap 24 órájában. Fontos, hogy ezekre a kiegészítőkre (pláne az olcsóbb variánsokra) valóban kiegészítőként (okostelefonunk „meghosszabbított karjaként”) tekintsünk, és máris ki fog tisztulni a kép, hogy miben tudnak a segítségünkre lenni.

Galéria megnyitása

A Samsung, ahogy sok már területen, az okosórák és okoskarkötők világában is úttörőnek számít, új okoskarkötő-párosa azokat célozza meg, akik nem akarnak túl drága megoldást, hanem egy könnyű, divatos eszközt szeretnének barátságos vételárral meghintve.

Samsung Galaxy Fit e (S-R375)

A kisebbik testvér a bratyóval egyetemben egy eléggé letisztult, fehér kartondobozban érkezett, a fedlapon a termék színes fotójával, a Fit e név pedig akkora betűmérettel szerepel rajta, hogy azt bárki le tudja olvasni még méterekről is. Mivel egy belépőszintű termékkel van dolgunk, nem csak a csomagolás minimalista, hanem annak tartalma is, már ami a körítést illeti. A szemle során a Galaxy Fit e okoskarkötőn kívül egy használati útmutató és egy töltőkábel került elő, melynek egyik oldala normál USB, míg a másik végén egy speciális bölcsős kialakítást találunk két érintkezővel, ebbe fekszik bele a készüléktest a töltés ideje alatt. A 18 cm-es kábelhossz első ránézésre kicsit nyugtalanított, de a használat során be kellett látnom, hogy semmi gond nincs vele, sőt, kifejezetten kényelmes volt, hogy nem kell egy méteres kábelt ide-oda pakolgatni.

Galéria megnyitása

Okoskarkötő lévén a Fit e hosszúkás formájú, az eszköz mérete szíj nélkül 40,2 x 16,0 mm, tömege megdöbbentően kevés, 15 gramm (szíjjal együtt). A burkolat alá egy 0,74 hüvelyk átmérőjű PMOLED panel került, és bár a 128 x 64 pixeles felbontást látva először kicsit dörzsöltem a szememet, bekapcsolva a karkötőt kiderült, hogy alaptalan volt a félelmem, tökéletesen leolvasható minden adat. Tény, közelről láthatóak a képpontok, de mivel ez egy monokróm megjelenítő, fotókat úgy sem fogunk rajta nézegetni, viszont az üzemidő vonatkozásában pozitív hozománya lesz a szerényebb grafikai képességeknek. A megjelenítő alá gyorsulásmérő és pulzusmérő szenzorok kerültek, de természetesen a rezgőmotor sem maradt ki.

Galéria megnyitása

A hardver olyannyira szerény, hogy a CPU kapcsán nem is kapunk infót, a beépített RAM mérete 128 KB, de a FreeRTOS-nek ez is elegendő. Kis méret – kis akkumulátor – mondhatnánk, ami a 70 mAh-s adatot látva nincs is messze a valóságtól, azonban a kis fogyasztású egyszerű OLED-nek és a Bluetooth v5.0 LE kapcsolatnak köszönhetően a tipikus használati idő egy feltöltéssel 6-7 nap, alacsony használati idővel akár 13 nap. A könnyű viselet mellett a tartósság is szempont volt a tervezés során, ez végül 5 atmoszféra nyomásig terjedő vízállóságot eredményezett. Bátran használhatjuk a szabadban is, hiszen nem kell aggódnunk a por vagy az eső miatt.

Galéria megnyitása

A szíj gumis hatású műanyag, szintén pehelykönnyű, hossza körülbelül 225 mm, míg szélessége durván 13 mm. Középen bölcső kialakítással rendelkezik, tehát a Galaxy Fit e könnyedén kipattintható belőle, ezáltal a szíj pillanatok alatt cserélhető, akár a színeket is variálhatjuk. Hozzám az igen feltűnő megjelenést kölcsönző UV sárga változat érkezett, akik a visszafogottabb árnyalatokat szeretik, azok a fekete és a fehér közül választhatnak.

Samsung Galaxy Fit e (S-R375) specifikáció:

 • kijelző: PMOLED
 • kijelző felbontás: 128 × 64 pixel
 • képátló: 0,74 hüvelyk
 • hívás/SMS értesítő: van
 • sport/fitnesz: van
 • óra: van
 • GPS: nincs
 • szívritmus figyelés: van
 • villogás: nincs
 • szín: sárga, fekete, fehér
 • tömeg: 15 g
 • akkumulátor: 70 mAh
 • tipikus üzemidő: 6-7 nap
 • fényképezés: nincs
 • SIM kártya: nincs
 • belső tárhely: nincs
Galéria megnyitása

Samsung Galaxy Fit (S-R370)

A nagytesó egy vastagabb dobozból kívánkozott ki az asztalra, de ennek főként a méretbeli hízás volt az első számú oka. Kiegészítőket tekintve nincs változás, az okoskarkötőn és a használati útmutatón túl a kerek, fehér papírtokból egy töltőkábel került elő, mely külsőre a kistesóéhoz hasonló, tehát az egyik végén egy normál USB csatlakozót, míg a másikon egy bölcsőt találunk, de ezt nem kell rápattintani az eszközre, a fixálást mágnesek oldják meg, a töltés pedig indukciós megoldással megy végbe. A kapcsolat pillanatok alatt kiépül és gyakorlatilag egy másodperc belül már tölt is. A kábel viszont lényegesen hosszabb, mint a Galaxy Fit e-nél, körülbelül 90 cm. A formát tekintve a Galaxy Fit jelentős hasonlóságot mutat kistestvére irányába, csupán egy kis hízókúrán esett át. Az óraegység mérete 45,1 × 18,3 mm, a tömeg szíjjal együtt 23 gramm.

Galéria megnyitása

A Galaxy Fit egy kategóriával magasabb vonalon támadja a piacot, mint az „e” jelű variáns, ez meglátszik a többi paraméterén is. A kijelző 0,95 hüvelykesre nőtt, de ami ennél is fontosabb, hogy már AMOLED panel, színes megjelenítő (16 millió szín), a felbontása pedig 120×240, ami egy jóval simább és kellemesebb képet szolgáltat, mint a kitesó, de itt a színes kijelző miatt ezt joggal el is várhatjuk. Nyilván ez sem alkalmas arra (és nem is arra lett tervezve), hogy fotókat mutogassunk rajta, de aki nem szereti a monokróm kijelzőket, annak nyújt annyival többet a Fit e-hez képest, hogy érdemes legyen kifizetni a felárat.

Galéria megnyitása

A hardver is megizmosodott valamelyest, a memória mérete 2 MB-ra nőtt, ráadásul a Fit már 32 MB-nyi ROM-ot is kapott, de az operációs rendszer maradt FreeRTOS. A Bluetooth v5.0 LE támogatás itt is adott, és annak érdekében, hogy az AMOLED panel többletfogyasztása kompenzálva legyen, a beépített akkumulátor kapacitása 120 mAh-ra nőtt, ennek köszönhetően az átlagos használati idő 7-8 nap, míg az alacsony energiaszintű használat körülbelül 11 napot tesz ki.

Galéria megnyitása

Szolgáltatások terén is okosodott a nagyobbik testvér, a gyorsulásmérő és a pulzusmérő egy giroszkóppal lett kiegészítve. A Samsung ennél a terméknél is 5 atmoszférás vízállóságot említ, bár ez egy kicsit ellentmondásos a gyártói oldalon olvasható alábbi megjegyzéssel: „…50 méterig vízállónak minősül. Nem alkalmas búvárkodáshoz vagy nagy víznyomással járó mozgásformákhoz. Ha az eszköz vagy a kezed vizes, az eszköz használata előtt töröld vagy szárítsd meg.” A szíj anyaga és összecsatolási metódusa megegyezik a Fit e-n használttal, minőségi plasztik, passzol a termék fiatalos jellegéhez és viszonylag jól át tud járni alatta a levegő (ha nem húzzuk meg túl szorosra).

Galéria megnyitása

A szíj ennél a produktumnál nem bölcsős kialakítású, tehát a közepe nem kipattintható, de cserélni természetesen lehet: a rögzítés mechanikusan van megoldva, szíj végén elhelyezett apró kis fém nyelvvel oldható a kapcsolat, visszaillesztéskor pedig visszapattan a helyére. Az egész művelet körülbelül két másodpercet vesz igénybe. A hossza körülbelül 225 mm, míg szélessége durván 13 mm, tehát e tekintetben nincs különbség kisebb testvéréhez képest. Nálam a fekete verzió tette tiszteletét, de elérhető fehér szíjjal is, ahol az óra/karkötőegység kerete ezüst.

Galéria megnyitása

Samsung Galaxy Fit (S-R370) specifikáció:

 • kijelző: AMOLED
 • kijelző felbontás: 240 × 120 pixel
 • képátló: 0,95 hüvelyk
 • hívás/SMS értesítő: van
 • sport/fitnesz: van
 • óra: van
 • GPS: nincs
 • szívritmus figyelés: van
 • villogás: nincs
 • szín: fekete, fehér
 • tömeg: 23 g
 • akkumulátor: 120 mAh
 • tipikus üzemidő: 7-8 nap
 • fényképezés: nincs
 • SIM kártya: nincs
 • belső tárhely: 32 MB
Galéria megnyitása

Használat

Ahhoz, hogy az órát teljes funkcionalitással használni tudjuk, egyrészt Bluetooth kapcsolaton keresztül egy okostelefonhoz kell csatlakoztatni, másrészt telepítenünk kell néhány alkalmazást is, de haladjunk szép sorjában!

Mindkét okoskarkötő kapcsán elmondhatom, hogy a kapcsolódás nem tartalmazott nem várt meglepetéseket, az Android 7.0-t futtató Honor 8 pillanatok alatt detektálta a karpereceket és az PIN kódok csekkolását, valamint az engedélyező érintést követően már kommunikált is a két eszköz, mely a karperec vonatkozásában alaphelyzetre történő visszaállással indult. A Galaxy Fit és a Galaxy Fit e kapcsán is igaz, hogy a használat első lépcsőjeként a Play áruházból le kell tölteni és telepíteni a Galaxy Wearable (Samsung Gear) alkalmazást, majd ha ez fent van, akkor szükség lesz még a Galaxy Fit Plugin névre keresztelt kiegészítő modulra is. Szerencsére erre a Gear app automatikusan felhívja a figyelmünket és tálcán kínálja elénk a letöltési linket, így a plugin pillanatok alatt a helyére kerül. Ezzel még nincs vége. Ahhoz, hogy az okoskarperecek fitnesz képességeit is kihasználhassuk, még a Samsung Health programot is telepítenünk kell, de ez cserébe igen tetemes tudással örvendeztet meg minket. Első olvasásra nem biztos, hogy mindenkinek szimpatikus, hogy egyetlen termék használatához három komponensre is szükség van, de a Samsung Health gyakorlatilag egy önálló program (nem feltétlen kell hozzá karra rögzített okosmegoldás sem), a karperecek kezeléséért pedig a Galaxy Wearable felelős, hogy ebbe a kiegészítő plugint miért nem integrálták, azt csak a Samsung tudhatja. Lépjünk ezen túl, és vegyük végre használatba a Fit karperec-duót!

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Mivel mindkét eszköz kapcsán relatív kis méretű és kis felbontású kijelzőkről beszélhetünk, erősen limitálva van, hogy mi fér rá, nem tud egyszerre túl sok információt megjeleníteni. Ennek okán a szoftver (FreeRTOS) úgy lett kialakítva, hogy több számlap lapozgatásából tevődik össze az az információhalmaz, amit a termék a rendelkezésünkre tud bocsájtani. A számlapok közötti lapozás a Galaxy Fit e esetében elhúzással vagy határozott érintéssel is megoldható, a Fiten a több menüpont miatt csak az elhúzós lapozgatás használható. Nálam kardinális kérdés az okoskarperec/okosóra felébresztésének mikéntje, szerencsére a Galaxy Wearable alkalmazásban ez is paraméterezhető. Mindkét kiegészítőnél beállítható, hogy a megfelelő mozdulat – a csukló felemelése – hatására a kijelző bekapcsoljon. A Fit e-nél a másik mód a koppintás (duplán), a Fitnél pedig az oldalsó gomb megnyomásával érhetjük el, hogy felébredjen az alvó módból. A kijelzők kapcsán különbségként elmondható, hogy a Fit e panele kevésbé érzékeny, a koppintáshoz és az elhúzáshoz is határozottabb mozdulatokra (nyomásra) van szükség, a Galaxy Fit jobban, pontosabban reagál. Az olcsóbbik karperec kijelzőjének fényereje fix (pontosabban bekapcsolható egy „képernyő elsötétítése” opció, ami lecsökkenti a fényerőt), míg a drágábbik modellnél a fényerő a szoftverben állítható. Napfényben a csúszkát 100 százalékra tolva a panel jól látható marad, este vagy sötét körülmények között viszont elegendő a minimum fényerő is, így a Fit nem vakít (ráadásul a kijelző időkorlátja is állítható több léptékben, 7 másodperc és 5 perc között).

Mindkét okosperecnél lehetőség van a számlapok testre szabására. Értem ez alatt azt, hogy a fő számlap stílusa és tartalma széles skálán variálható a sok sablonnak köszönhetően, de a többi számlap (widget), amelyek általában egy-egy specifikus jellemzőt közölnek – például szívritmus, elégetett kalória, lépésszám, alvási jellemzők, időjárás, stressz, stb. – is hozzáadható, illetve levehető a listáról a Samsung Gear alkalmazásban, tehát a számlapok mennyisége akár néhány darabra is leegyszerűsíthető, vagy akár a maximumig bővíthető – ez a szabadság mindenképpen pirospontot érdemel.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Galaxy Fit okoskarperecek természetesen arra is alkalmasak, hogy értesítsenek a telefonon történt eseményekről. Híváskor az adott fél neve megjelenik a kijelzőn, SMS-kor pedig az üzenetet is el tudjuk olvasni, de például Facebook Messenger üzenet érkezésekor az üzenetküldő ikonja jelenik meg a küldő fél nevével, egyszóval semmi olyanról nem maradunk le, amiről nem akarunk. Ettől függetlenül pozitív, hogy a Galaxy Wearable alkalmazás nem tolakodó, sőt. Alapértelmezés szerint a legtöbb értesítés ki van kapcsolva, így a telepítést követően el kell végeznünk a konfigurálást. Értesítés gyakorlatilag minden a telefonra telepített alkalmazáshoz beállítható, de testre lehet szabni az értesítés mikéntjét is. Például, hogy a karperec csak akkor jelezzen, ha a kezünkön van vagy, hogy akkor is megjelenjenek-e azok a kiegészítőn, ha éppen használjuk a telefont illetve, hogy interakció érkezésekor bekapcsoljon-e a kijelző, vagy sem – és még sorolhatnánk.

A Samsung Health részletes bemutatásába nem mennék bele komolyabban, mert a program olyan tudású, hogy akár egy külön misét is megérne, de a lényeg az, hogy teljesen jól együttműködik a Galaxy Fit és Galaxy Fit e termékekkel. Az alkalmazás mérni és naplózni tudja az aktív időt, az edzést (többféle mozgástípussal), az étellel bevitt kalóriatartalmat, az alvással töltött időt, de képes az aktuális és a kívánt testtömeg alapján célértékeket kalkulálni. Monitorozható a pulzusszám és a vérnyomás (megfelelő eszközzel társítva), van benne stresszmérő, de akár a bevitt koffein mennyiséget is nyilván tarthatjuk, stb.

Összegzés és árak

Jöjjön a konklúzió, immár a vételárak ismeretében. A Samsung Galaxy Fit e sárga kiadása jelenleg 12.290 forint (a fekete és fehér verzió pár száz forinttal olcsóbbak), ez bizony nem mondható soknak egy olyan okoseszközért, amin a Samsung neve szerepel. Tudását tekintve persze ez az okoskarkötő az alapokat adja és a kijelző is egyszínű, mégis van valami vonzó abban az egyszerűségben, ami a Fit e-t jellemzi. Valahogy az az érzése az embernek, hogy ugyan a legnagyobb tudású, de egy strapabíró, megbízható eszköz kerül a csuklójára. Emellett nem kérdés, hogy a kialakításnak és a színeknek köszönhetően a fiatalabb réteget is meg tudja szólítani, akár gyerekeknek is el tudom képzelni első eszköznek. Egy töltéssel egy hétig simán el tudjuk kerülni vele a töltőt is, és bár a kijelzője kicsit lehetne érzékenyebb, azt gondolom, ezt az összeget simán megéri, nem tudunk vele mellé lőni.

Galéria megnyitása

A nagytestvér, a Samsung Fit már a 30000 forint körüli ársávban versenyez, de sikerült kicsit alálőni, jelenleg 28 390 Ft. Ezért a pénzért jobb (színes, magasabb a felbontása, jobban reagál az érintésre) kijelzőt, plusz egy szenzort és több funkciót kapunk, miközben az üzemidő hasonló, a tömeg pedig alig nőtt az e variánshoz képest. A Fit sem egy rossz vétel már jelen pillanatban sem, de az ő kapcsán még jobban érzem az összeg láttán az újdonság „felárát”. Valahol 25.000 forint környékén mondanám rá nyugodt szívvel, hogy az árazása arányos a Fit e-hez képest, de aki mindenképp friss Samsung okoskarkötőt szeretne színes kijelzővel, azt nem fogom lebeszélni róla.

Galéria megnyitása

Mivel a Samsung lényegében úttörőnek tekinthető a témában, a sokéves rutin eredményeként hardveres és szoftveres téren is meg van az a mértékű kiforrottság, ami biztosítja azt, hogy a gyártó eszközeit zökkenőmentesen, mérgelődés nélkül, egyszerűen (és magyar nyelven!) lehessen használni. Ha ez az árcédulán tetten is érhető, higgyétek el, e tekintetben minden forintja megéri…

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Összefoglalás

Samsung Galaxy Fit és Galaxy Fit e – csuklón tündöklő okosságok

Samsung Galaxy Fit és Galaxy Fit e – csuklón tündöklő okosságok

Samsung Galaxy Fit és Galaxy Fit e – csuklón tündöklő okosságok
Szerzői értékelés
86
%
Két okoskarperec a Samsungtól azoknak, akik nem akarják túlbonyolítani az aktivitásmérő kérdését...
Kiforrott rendszer, többéves tapasztalat a gyártó zsebében, ami meglátszik a termékeken.
A konkurenciával a jelenlegi áron összevetve találhatunk előnyösebb megoldásokat is.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap