Samsung: 48 megapixeles kamera érkezik mobilokba

A vállalat kettő friss termékkel készül, és ezeknél elképesztően magas felbontásokról beszél.

Samsung: 48 megapixeles kamera érkezik mobilokba

A Samsung Electronics gazdag kínálattal rendelkezik a különböző képszenzorok tekintetében, és most újabb párossal bővítette a kínálatát. A vállalat kettő ISOCELL Bright besorolású termékkel rukkolt elő, melyeket érdekes módon a korábbi névsémától eltérően jelölt meg.

Galéria megnyitása

A kettő új képérzékelő közül a magasabb felbontású az ISOCELL Bright GM1 névre hallgat, ez már lehetőséget fog biztosítani akár 48 megapixeles állóképek megörökítésére is, ami tényleg döbbenetes adat. A modern tükörreflexes fényképezőgépek körében is ritkák azok a modellek, amik hasonló tartományban vannak. És az ISOCELL Bright GD1 jelöléssel ellátott megoldás sem sokkal szerényebb, mivel még ennél is 32 megapixelről beszélhetünk. Ezek között több közös nevező is van. Azon túl, hogy ugyanabba a termékcsaládba tartoznak, tehát gyakorlatilag ugyanarra a felhasználási célra szánja őket a Samsung, teljesen megegyező pixelmérettel dolgoznak. Felbontástól függetlenül az ISOCELL Bright GM1 és a GD1 lapka is 0,8 mikronos. A kicsi pixelméret általában nem dicsőség a képszenzorok esetében, de a Samsung szándékosan fejlesztett ilyen megoldásokat, és a gyártó elmondása alapján innovatív eljárások alkalmazására volt szükség, hogy ezek a különleges termékek megszülethessenek.

Galéria megnyitása

Az ISOCELL Bright szériába tartozó megoldások meglehetősen aprók lettek. A Samsung egyik fő célja az volt a tervezés során, hogy minél kompaktabb, kisebb egységeket hozzon létre. A fizikai méret észszerű csökkentése azért volt nagyon fontos itt, mert csak a kicsi helyet igénylő lapkákkal lehet kivitelezni azokat az összetett többkamerás rendszereket, amik manapság a mobilokba kerülnek. És bár a Samsung sokáig nem igazán erőltette a kamerák szaporítását, most minden jel arra utal, hogy rövid idő alatt szeretné behozni a lemaradását ezen a téren. A Galaxy A9 hátlapján található modult már nem kevesebb mint négy kamera alkotja, a középkategóriás Galaxy A7 pedig triplakamerával lett felvértezve. A saját felhasználáson túl pedig a gyártó minden bizonnyal örömmel venné, ha más partnerek is használatba vennék a szenzorait a többkamerás konfigurációk megalkotásakor.

A vállalat beszámolója említést tesz arról, hogy az ISOCELL Bright GD1 és a Bright GM1 érzékelők a legújabb pixelizolációs technológiáját használva születtek meg, ami egyébként már az ISOCELL Plus névre hallgat. Ezt a Samsung a korábbi információk alapján a Fujifilmmel közösen alkotta meg, és a lényege abban rejlik, hogy itt már nemcsak a fotódiódák vannak fémráccsal elszeparálva egymástól, ahogy a mezei ISOCELL-nél volt, hanem még a felül elhelyezkedő színszűrők is. Ennek köszönhetően kevésbé fogja a képminőséget befolyásolni a képpontok közötti interferencia, ami ilyen apró pixelek szintjén már egyébként nagyon komoly gondot okozhatna. A vállalat ezeknél a termékeknél veti be először a nyáron beharangozott ISOCELL Plust, és ahogy azt akkor előre vetítette, ez éppen arra szolgál, hogy 20 MPixelnél nagyobb felbontást zsúfoljanak kicsi felületre.

Galéria megnyitása

A Samsung természetesen tisztában van azzal, hogy a 0,8 mikronos pixelméretnél már nagyon nehéz kiemelkedően sok részletet megörökíteni például rossz fényviszonyoknál, éppen ezért mind a kettő szenzort úgy hozta létre, hogy ne jelentsen problémát a pixelek összevonása a fotózás során. A Samsung által alkalmazott Tetracell technológia gondoskodik arról, hogy drasztikusan meg lehessen növelni az ISOCELL Bright újdonságok fényérzékenységét. A képpontok összerendezését követően már „virtuális 1,6 mikronos” pixelekkel lehet számolni, melyeknek köszönhetően gyengébb környezeti fénynél esetén is jól fognak teljesíteni a szenzorok. Persze azt hozzá kell tenni, hogy ilyenkor negyedelődik a felbontás, ám azt is látni kell, hogy ezekben az esetekben már ilyenformán is 12 és 8 megapixel marad, ami bőven jó.

„Az ultra-kicsi, nagy felbontású képérzékelők iránti kereslet egyre növekszik, ahogy az okostelefonok fejlődnek, és újabb, izgalmasabb kamerás élményeket nyújtanak a felhasználók számára.” – árulta el a fejlesztések kapcsán Ben K. Hur, a Samsung System LSI marketingosztályának alelnöke.

A friss termékek kapcsán azt is elmondta a vállalat, hogy gyárilag támogatást biztosítanak a giroszkópra támaszkodó elektronikus képstabilizálásnak, szóval amennyiben az adott mobil nem szolgál optikai stabilizátorral, az EIS akkor is biztosított lesz. És a Samsung szerint ez gyorsan és pontosan üzemel majd minden helyzetben. Az ISOCELL Bright GD1 pedig még valós idejű HDR képességgel is szolgál, tehát lehet vele nagy dinamikatartományú videókat is készíteni, a fotóknál pedig nem kell attól tartani, hogy bemozdul a kép. Sőt mi több, a Samsung még azt is kiemelte, hogy akár az élő videós bejelentkezéseket is képes lesz HDR-rel lefolytatni, ami különösen jó vizuális élményt fog jelenteni a felhasználó követői számára.

A Samsung ISOCELL Bright GM1 és az ISOCELL Bright GD1 gyártása ebben a negyedévben indul, arról viszont nem beszélt a Samsung, hogy mikor és hol debütálhatnak a lapkák. Az viszont borítékolható, hogy (egyelőre) nem fognak elveszni a tömegben a 32 és 48 megapixeles mobilkamerák, szóval pontosan látjuk majd, hogy mikor veti be őket a gyártó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap