Saját VR headsetet készített a Japan Display

A JDI által fejlesztett megoldás nem a megszokott receptet követi, és nem is az átlagfelhasználókat veszi célba.

Saját VR headsetet készített a Japan Display

A Japan Display Inc. egyértelmű lemaradásban van a virtuális és a kiterjesztett valósághoz fejlesztett megoldások terén az olyan riválisaival szemben, akik az OLED technológiában is erősek, de a konzorciumnak esze ágában sincs bedobni a törölközőt. A JDI már több panelt is készített LCD alapon VR/AR eszközök számára, de eddig nem sok sikerrel értékesítette ezeket a megoldásokat, és talán éppen ennek is köszönhető az, hogy most a vállalat egy saját VR headsettel állt elő.

A japán szakemberek által alkotott szerkezet a VRM-100 néven érkezik. A cél ennél a terméknél nem a hétköznapi felhasználók elérése, hanem a vállalati partnerek kiszolgálása. Olyanoknak szeretné például értékesíteni a VR headsetjét a Japan Display, akik virtuális valósággal kapcsolatos szoftverek fejlesztésével foglalkoznak, de igazából nyitottak bárki felé, aki érdeklődést mutat a hardveres platform iránt. A felépítésénél fogva az újdonság olyan cégeknek az érdeklődését keltheti majd fel elsősorban, amik a virtuális valóság szórakoztatóipari lehetőségeit szeretnék kihasználni. A japánok kiemelték a 360 fokos videók nézését, valamint a hasonló multimédiás tartalmak fogyasztását. (A későbbiekben pedig szeretnének drivert biztosítani a Unity Open VR számára, hogy változatosabb lehetőségeket is biztosítani tudjanak.)

Galéria megnyitása

A VRM-100 esetében a Japan Display Inc. szempontjából a megjelenítő a legérdekesebb. Ahogy azt előre vetítettük, itt nem OLED, hanem LCD technológiás megoldás van munkára fogva. A felhasznált panel egyben van, nem szemenként található benne kijelző, és egy 5,35 hüvelykes felületű megoldásról van szó, ami 615 PPI-s pixelsűrűséget nyújt a 2880 x 1600 képpontos felbontása révén. Arról nincs információnk, hogy milyen lesz a megjelenítő válaszideje, de az még kiderült, hogy 80 Hz-es képfrissítési rátával képes dolgozni, illetve automatikusan váltani tud 60 Hz-re, ha éppen a szükség úgy hozza. Egyre több VR és AR szerkezetnél lehet már 6DoF-ról hallani, a JDI által kalap alá hozott termék viszont csak 3DoF (Degree-of-Freedom) mozgáskövetésre képes, vagyis három tengelyen tudja észlelni a fejmozgást a benne található giroszkóp és geomágneses szenzorok munkára fogásakor.

Galéria megnyitása

Ez nem egy önálló üzemre tervezett headset, ami azt jelenti, hogy valamilyen külső forrásra, személyi számítógépre kell majd csatlakoztatni a használat során. Található a VRM-100-on HDMI csatlakozó és egy USB 3.0 aljzat is, ezek a megjelenítőt tartalmazó rész jobb oldalára kerültek. A kijelző itt nincs beépítve, egyszerűen el lehet távolítani a szemüvegről, ami néhány felhasználási területen különösen jól jöhet majd. A készülék rendelkezik egy sztereo hangszóróval, de lehetőséget biztosít a vezetékes hangkeltők használatára is. Egy fejhallgatóval az ember nem zavarja a körülötte lévőket, és persze az élmény is jobb lehet ennek köszönhetően. Néha előkerül a kontroller is a VR eszközöknél, de mivel itt nem a játék az elsődleges cél, ilyenről sem beszélhetünk.

Galéria megnyitása

A JDI már készül a VRM-100 értékesítésének beindítására, december harmadikától érhető el az újdonság, és először Japánban lehet majd hozzáférni. Az árazást nem ismertette a konzorcium.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap