Saját tömegük negyvenszeresét is megmozgatják a legújabb mikrodrónok

A Stanford és a zürichi EPFL kutatóinak aprócska drónjait a darazsak ihlették, amelyek szintén óriási súlyokat képesek mobilizálni.

Saját tömegük negyvenszeresét is megmozgatják a legújabb mikrodrónok

A mikrodrónok nagyon hasznos kis szerkezetek, hiszen aprók, gyorsak, precízen koordinálhatók és gyártásuk sem kerül vagyonokba. Felhasználhatóságukat azonban jelentősen korlátozza, hogy a legtöbb eddigi modell nem különösebben nagy teherbírású, így például szállításra, vagy tárgyak odébb tolására nem alkalmasak. Legalábbis ez volt a helyzet mostanáig, a Stanford és a svájci EPFL szakértői azonban olyan mikrodrónokat hoztak létre, amelyek akár saját súlyuk negyvenszeresét is elbírják és egy normál méretű ajtót is képesek kinyitni.

A drónok kialakításához az ötletet a rovaroktól, elsősorban is a darazsaktól kölcsönözték a fejlesztők, ezek ugyanis szintén képesek maguknál sokkal nehezebb objektumokat mozgatni. Ha a darazsak akkora táplálékot találnak, amelyet szárnyaikkal nem bírnának el,a földön vonszolják vissza a zsákmányt fészkükbe, lábaikkal a felszínbe kapaszkodva segítve a mozgást.

A drónoktitka tapadófelületükben rejlik, amely a darazsak lábait utánozza: aljukradurvább felületekbe (például textilekbe vagy vakolatba) beletapadni képes mikrotüskés lapok és sima anyagokra (pl. üveg) tapadó, a gekkók talpmintázatára hajazó, bordázott szilikonlapok is szerelhetők. Mindkét felület olyan kialakítású, hogy biztos tapadást garantál, de könnyen leválasztható, vagyis a drónokmegfelelő irányú erőt alkalmazva könnyenleválnak a felületről. A vontatóhoroggal felszerelt,100 grammos mikrodrónok így egy-egy felületen megtapadva akár 4 kilogrammos tárgyakat is képesek megmozdítani.

A FlyCroTug elnevezésű szerkezetek ezzela metódussalajtókatis ki tudnak nyitni. Ez utóbbi mutatvány persze némi előkészítést és manőverezést igényel, ahogy a videón is látszik. A demonstráció azt azonban kiválóan megmutatja, hogy mikrodrónok tárgyak manipulálására is képesek lehetnek, amivel jelentősen megnőhet felhasználhatóságuk köre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap