Saját chipgyártást hozhat létre a Huawei Kínában

A vállalat Sanghajban, professzionális segítséggel alakíthatja ki a saját igényeinek megfelelő üzemet, amire nem lesz hatása az amerikai korlátozásoknak.

Saját chipgyártást hozhat létre a Huawei Kínában

A Huawei kapcsán a napokban számolhattunk be arról, hogy talán tovább működhet majd, és több kulcsfontosságú partnerével is ismét kereskedelmi kapcsolatot létesíthet. Viszont az egészen biztosnak tűnik, hogy kotlátlanul már nem élvezheti majd a nagy chipgyártók, így például a TSMC támogatását. És állítólag már erre is próbál megoldást találni a cég.

A Financial Times névtelen forrásra hivatkozva írta meg, hogy egy dedikált chipgyártót hozhat létre a Huawei Sanghajban. Állítólag arra készül a vállalat, hogy itt állítsa elő az olyan komponenseket, amik a telekommunikációs divízió különböző berendezéseihez szükségesek. Mag infrastruktúrával és egyéb megoldásokkal kapcsolatos termékek jöhetnek majd létre.

Galéria megnyitása

Mondanunk sem kell talán, hogy chipgyárat azért nem annyira egyszerű létrehozni, hogy ahhoz csak pénzre van szükség. Nem véletlen az, hogy a legmodernebb eljárások még az Intel számára is feladják a leckét, és az Intel-TSMC-Samsung trió mellett más nincs is, aki a 10 nanométert tömegtermelés mellett elérte volna. Annak érdekében, hogy a Huawei képes legyen saját chipgyártást felállítani, a vállalat a Shanghai IC R&D Center segítségét kérte a Financial Times információi szerint.

Galéria megnyitása

Kezdetben állítólag még 45 nanométeres csíkszélességen lesz képes gyártani a saját üzemében a Huawei. Ez mondanom sem kell, nem éppen egy modern megoldás lesz, de már néhány komponens előállításához megfelelhet. Hiszen ma is nagyon sok egységet készítenek régebbi eljárásokkal, és a legújabb gyártási technológiákat csak a kulcsfontosság, nagy hasznot termelő területeken vetik be jellemzően.

Ha minden jól megy, akkor a 28 nm-es gyártási eljárást 2021 végére hozhatja össze a Huawei Sanghajban a saját üzemében, 2022-re pedig már le fog menni 20 nanométerre, vagy akár az alá is. A szakemberek szerint 28 nm-en már képes lesz IoT eszközök és multimédiás készülékek, például televíziók számára megfelelő lapkákat gyártani. 2022-ben pedig már elkezdhet az 5G-re hangolódni a Huawei, ami a legfontosabb most a számára.

Galéria megnyitása

Az Egyesült Államok összes törekvésében az a legfontosabb, hogy a Huawei-t meggátolja az 5G támogatást biztosító hálózati eszközök előállításában. Szóval a saját gyártásával a kínaiak éppen arra hangolhatnak, hogy az 5G berendezésekhez szükséges chipeket és más komponenseket előállíthassák házon belül. A fejlesztés során az lesz a legfontosabb, hogy amerikai fejlesztések nélkül építsék fel az egész gyáregységet.

A híresztelést sem a Huawei, sem pedig az ügyben még érintett IC R&D Center nem szerette volna kommentálni a Financial Times megkeresésére. A felek arra hivatkoztak, hogy a lap meglehetősen érzékeny információkra tart igényt. Szóval annak a tényét nem tagadták, hogy együttműködésre léptek volna chipgyártási céllal.

Galéria megnyitása

Ha a jelentés valóban igaznak bizonyul, az azt jelenti, hogy a Huawei a mostani nehéz helyzetben sem gondolkodik azon, hogy bedobja a törölközőt. Hosszú távú tervekben gondolkodik. Mindazonáltal arról egyáltalán nincs szó, hogy okostelefonok számára tudna a cég gyártani lapkákat. Ez pedig annak köszönhető, hogy ahhoz bizony már tényleg elkerülhetetlenül szükség van fejlett eljárásokra. A Kirin 9000 például 5 nm-en született meg, de minimum a 7-8 nm szükséges ahhoz, hogy integrált 5G lapkát tudjon valaki gyártani versenyképes teljesítménnyel.

Az okostelefonok számára nem tudni, hogyan tud majd rendszerchipet szerezni a Huawei, de tekintve, hogy állítólag a vállalat hozzáférést szerezhet több mobilkomponenshez is, bízunk abban, hogy a vállalatnál erre is lesz majd valamilyen megoldás.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap