RYZEN 7 sorozatú Renoir asztali APU 8 maggal és 16 szállal

Az új APU egységek egyelőre ígéretesnek tűnnek papíron, de hogy a valóságban mire képesek a konkurens megoldásokkal szemben, az majd csak később derül ki.

RYZEN 7 sorozatú Renoir asztali APU 8 maggal és 16 szállal

Az AMD következő generációs asztali APU egységeit, amelyek már a Renoir lapka köré épülnek, sokan várják, ami érthető is, hiszen itt már 7 nm-es csíkszélességgel készülő megoldásokról van szó, amelyek ZEN 2 alapokon nyugszanak, VEGA sorozatú iGPU-t foghatnak munkára, a multimédiás funkciók viszont már a NAVI sorozatból érkeznek. Egy új APU egység, amely minden bizonnyal a kínálat csúcsát képezi, a napokban bukkant fel néhány helyen, így már tudható, ebben a generációban RYZEN 7-es sorozatú APU is helyet kap, amire asztali fronton eddig még nem volt példa.

A szóban forgó modell, vagyis a RYZEN 7 4700G egy 8 maggal és 16 szállal ellátott APU, amely 8 NGCU-val ellátott iGPU-t kapott – utóbbi 512 stream egységgel rendelkezik. Ez ugyan kevesebb, mint amit a Picasso APU egységeknél megszokhattunk, ám ugyanaz lesz a gyakorlat itt is, mint a mobil termékeknél: a hiányzó CU-k számát magasabb órajelekkel ellensúlyozzák. A CPU részlet egyébként magonként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, az L3 Cache mérete 8 MB-lesz, vagyis egy CCX tömbre 4 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótár jut.

Galéria megnyitása

Az új APU egység az Ashes of the Singularity adatbázisában nemrégiben fel is bukkant, ahol egy Radeon RX 5700 XT videokártya társaságában fogták munkára, ahogy az a fenti képen is látszik. Az új sorozattal az AMD ütőképes alternatívát állíthat az új Intel processzorokkal szemben, ugyanis az APU egységek ugyanúgy rendelkeznek iGPU-val, mint az Intel központi egységei, azaz sokféle konfigurációban találhatnak maguknak helyet. Azt viszont érdekes lesz látni, az új generáció pontosan mire megy az Intel 9. és 10. generációs Core sorozatú processzoraival szemben, ám erről is hamarosan lehullhat a lepel, hála a független teszteknek.

Időközben egyébként egy másik helyen, az UserBenchmark adatbázisában is feltűnt egy mérnöki tesztpéldány státuszú AMD processzor, ami a jelek szerint a RYZEN 7 4700G lehet, ám ezúttal már az is kiderült, hogy alaplap szintjén egy ASRock B550 Taichi szolgálta ki, valamint Micron gyártmányú asztali memóriák is jelen voltak a rendszerben, vagyis biztos, hogy asztali platformról van szó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap