RX460 és RX470: népkártya-gyanús megoldások az AMD-től

A hamarosan végre befutó újdonságok a belépőszintet és a középkategóriát célozzák meg, és az egyik a nyár slágerterméke lehet. Ha lesz belőle elég…

RX460 és RX470: népkártya-gyanús megoldások az AMD-től

Az utóbbi két hónapban eléggé felpörögtek az események a grafikus vezérlők piacán, de az AMD még adós nekünk két már bejelentett, de idáig a színfalak mögött lapító kártyával. A mostanra már belépőszintnek számító, 100 dollár körüli RX460-ról és a középkategóriás RX470-ről egész foghíjasak voltak az információink, és csak találgathattunk, hogy mégis mikor fognak megérkezni. Legalábbis eddig, ugyanis az AMD végre mindenről lerántotta a leplet.

Mint az a fenti dián is látható, már nem kell sokat aludni a rajtokig, ha minden jól megy, a jövő héten felbukkanhat a Polaris 10-es GPU-ra épülő RX470-es, és pár nappal később követi majd őt a Polaris 11-es RX460-as is. Előbbi a GTX960/R9 380 helyét veheti át a piacon, tehát 60 ezer forint körüli árra számíthatunk, míg utóbbi a már erősen korosodó GTX750 Ti-nek állíthat komoly konkurenciát. Mivel 90 ezer forint alatt jelenleg még nincs újgenerációs, Pascal alapú GeForce, ezért a Radeonok gyorsan sikeresek is lehetnek, feltéve, hogy lesz belőlük elég, hiszen idehaza az RX480-as még mindig hiánycikk, ráadásul 4GB-os példánnyal még nem is találkoztunk.

Haladjunk megjelenési sorrendben, és foglalkozzunk elsőként a valószínűleg sokakat érdeklő RX470-essel, ami ugyanarra a GPU-ra épül, mint az RX480-as, csak ezúttal négy Compute Unit letiltásra került, de még így is maradt 32, ami összesen 2048 shadert tartalmaz. Mivel a Boost órajele is sem sokkal alacsonyabb az újdonságnak, mint a már megjelent nagytestvérének, így várhatóan csak 15-20%-kal lesz maximum lassabb annál, árban viszont nagyobb lehet a differencia. Főleg itthon, mert az RX470-ből csak 4GB-os példányok érkeznek (bár előbb-utóbb lehet, hogy lesz gyártó, aki készít majd több memóriával ellátottat is), míg RX480-ból csak 8-asok vannak jelenleg.

A memória adatsín maradt 256 bites, viszont a GDDR5-ös memóriák effektív órajele immár „csak” 6,6GHz, ami elég lehet a GPU teljesítménye mellé. A nyirbálásnak hála a fogyasztás is csökkent, bár a 120 wattos TDP egy kicsit optimistának tűnik, de a lényeg, hogy egyetlen hattűs PCI-E tápcsatlakozó mellett is boldogan ellesz a kártya, és még a tuninggal sem lesz problémája. Igazi népkártya lehet belőle, ha megfelelő árazással küldi harcba az AMD.

Az RX460 már a belépőszinten próbál szerencsét és a kisebb, Polaris 11-es GPU-ra épül. Főleg az E-Sportolókat szeretné vele megfogni az AMD, hiszen megfelelő teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy a legtöbb közkedvelt címet (League of Legends, Dota 2, CS: GO, stb.) jól futtassa. Bár a Polaris 10-es megoldásokhoz képest itt már komoly teljesítmény különbségre kell számítani, mégis fontos lesz az apró kártya, mert már elég régóta egyeduralkodó a GTX750-es család a belépőszinten. Ideje volt tehát, hogy leváltsa valami. Az AMD belső mérései szerint az RX460 átlag 20-30%-kal gyorsabb egy R7 260X-nél, a 260X pedig körülbelül egy szinten van a GTX750 Ti-vel.

Ez egyrészt az új architektúrának, másrészt az órajel emelkedésnek tudható be valószínűleg, mert a shaderek száma változatlan maradt az elődhöz képest, 896 maradt. A 128 bites memóriasín mellett viszont eléggé számítanak az olyan apróságok, mint a színtömörítés, aminek hála spórolni tud a sávszélességgel az RX460, plusz ha ez nem lenne elég, alapból is gyorsabb memóriákkal rendelkezik, mint a 260X, effektíve 7GHz-en tekernek a RAM-jai. Ráadásul az újdonság elhagyja a tápcsatlakozókat is, márpedig erre is rég volt példa AMD fronton, a kártya TDP-je valahol 75W alatt lesz. Notebookokban alacsonyabb órajelen (és lehet, hogy némi vagdosást követően) lesz 35W-os példány is, de a partnerek készíthetnek asztali gépekbe tápcsatlakozóval ellátott tuningos példányokat is (valószínűleg látunk is majd párat a jövőben).

Ami közös a két újdonságban, hogy rendelkeznek a Polaris architektúra minden előnyével. Hardveresen gyorsítva képesek lejátszani minden fontos videófolyamot, és hasonlóan sokrétűek ha felvételről, vagy streamelésről van szó. A videó kimeneteik között DisplayPort 1.4-es és HDMI 2.0b-s portokat találhatunk majd, amik HDR támogatással is rendelkeznek. Természetesen a FreeSync monitorok kezelése sem okoz nekik problémát, és a TrueAudio Next is támogatott, ahogy a legfrissebb grafikus API-k is (DirectX12, Vulcan). Az RX470 augusztus negyedikére várható, míg az RX460 nyolcadikán futhat be. Az első tesztekre is ekkor lehet számítani, mi is igyekszünk majd alaposan körbejárni a témát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward