Rövidesen két küldetést is indít a Holdra egy japán cég

Az ispace 2020-ban és 2021-ben a SpaceX segítségével tervezi eljuttatni járműveit égi kísérőnkhöz.

Rövidesen két küldetést is indít a Holdra egy japán cég

A japán cég a Google Lunar X Prize egyik döntős résztvevője volt. A verseny célja az első magánűreszköz eljuttatása lett volna a Holdra, miután azonban többszöri hosszabbítások után idén március végére sem tudta senki teljesíteni a feladatot, a szervezők lefújták a versenyt és a 30 millió dolláros pénzdíjat végül egyik csapat sem nyerte el. A résztvevők közül ugyanakkor többen is nagyon közel kerültek a kitűzött cél eléréséhez, így úgy döntöttek, tovább folytatják a munkát.

Közéjük tartozik az ispace is, amely a HAKUTO nevű rovert fejlesztette a versenyre. Bár az eljövendő holdi küldetések során nem ezt a járművet fogják használni, most készülő holdjárójuk alapját az X Prize-ra fejleszteni kezdett jármű adja. Az új rover ugyanakkor nagyobb teljesítményű, hatótávú és teherbírású lesz elődjénél, ráadásul saját vízkereső szenzorral is fel lesz szerelve. A landolóegység ugyanakkor teljesen új, hiszen a versenyre ilyet nem terveztek az ispace mérnökei.

Az első ispace-küldetés célja egy szonda Hold körüli pályára állítása lesz, míg a másodikra már leszállást is terveznek a japánok: ha minden jól megy, egy landolóegység és egy rover éri majd el a felszínt. Az űreszközök küldetés során másodlagos rakományként utaznak a Falcon–9-en, vagyis egy-egy nagyobb műhold felbocsátásakor viszik fel ezeket, magas Föld körüli pályán kirakják, majd az űreszközök onnantól maguktól teszik meg az utat a Holdig.

Galéria megnyitása
Az X Prize-ra tervezett rover

Az első küldetéskor felküldött szonda a tervek szerint egy-két hónapig marad pályán a Hold körül, ahol teszteli a későbbi landolás során kulcsfontosságú navigációs rendszert, és fotókat készít az égitest felszínéről. A második küldetés során pedig a leszállást és a Holdon való közlekedést tesztelik majd a fejlesztők. Ha a két tesztút sikeresen zárul, az ispace a jövőben holdi fuvarcégként remél érvényesülni: a tervek szerint magánmegrendeléseket teljesítve különböző műszereket szállítanak majd égi kísérőnkre. Illetve terveik között az is szerepel, hogy módot találjanak a holdi vízkészletek kiaknázására a jövő űrutazói számára.

Ahogy már említettük, nem az ispace az egyetlen X Prize-os csapat, amely nem adta fel a Holdat. A SpaceX elvileg még idén felviszi a SpaceIL nevű izraeli csapat roverét, amely a jövő év elején landolhat az égitesten. Az amerikai Astrobotic Peregrine nevű holdjáróját pedig egy Atlas V rakéta viheti fel 2020-ban. Szóval ha minden jól megy, a Hold felszíne rövidesen igen forgalmas hellyé válhat a kísérletező magáncégek jóvoltából.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap