Rövidesen indul a Google Térkép kiterjesztett valóságos navigációja

Elsőként azok találkozhatnak majd a kiterjesztett valósággal a Térképben, akik Helyi Idegenvezetőként tevékenykednek.

Rövidesen indul a Google Térkép kiterjesztett valóságos navigációja

A Google tavaly a fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy a Térkép szolgáltatás egy igazán érdekes navigációs funkcióval fog bővülni. Ez egészen mostanáig nem készült el, de már a felhasználók egy szűk csoportja kipróbálhatja, és belátható időn belül egyre nagyobb közönség számára válik majd elérhetővé.

Az elsősorban gyalogosok számára létrehozott funkció sokkal gördülékenyebbé teheti majd a közlekedést olyankor, amikor a felhasználó egy számára teljesen ismeretlen helyre utazik például nyaralni vagy éppen a munkája miatt. A fejlesztésnél a Google két jelentős területet ötvözött, az egyik Térkép szolgáltatás, a másik pedig a kiterjesztett valóság, amire nagyon komoly hangsúlyt helyez a vállalat. És ebben az esetben végre tényleg úgy lehet kihasználni az AR-ben rejlő lehetőséget, hogy az valóban hasznos tud lenni, és jelentősen hozzájárulhat a felhasználói élményhez is. A kiterjesztett valóságot sokszor éri kritika azért, mert nem igazán tud érdemben hasznos lenni, de a Térkép új navigációs opciója sokaknak az életét könnyítheti majd meg.

Galéria megnyitása

Ez úgy működik, hogy amikor a felhasználó felemeli az okostelefont olyan szögbe, hogy a kamerája az épületekre nézzen, akkor a program automatikusan át fog váltani a kamera képére, és kirajzolja a kijelzőre az összes fontos információt, így például azt, hogy hol kell majd befordulni a kijelölt célhoz, és mi az utcák neve. Ez a funkció egészen egyszerűnek tűnik, de valójában hatalmas mérnöki teljesítmény, és elképesztő mennyiségű adat van mögötte, ami lehetővé teszi a megfelelő működését. Itt a Google használja a Térkép információit és a GPS adatait, továbbá igénybe veszi az Utcaképet, és minden bizonnyal még a 3D nézet mögött rejlő anyagot is. AR nézetben mindent pillanatok alatt kell összedolgozni az okostelefon szenzorjaitól érkező adatokkal, és persze a kamera által látott képpel, és ebben gépi tanulást is felhasznál a cég a megfelelő eredmény elérése érdekében.

A grafikus felület úgy lett itt kialakítva, hogy megmarad alul a térkép egy kicsi részen, de felül már a kamera által látott kép kerül a középpontba.

Fontos kiemelni, hogy bár látványos fejlesztésről van szó, ez nem arra szolgál, hogy valaki folyamatosan használja, csak arra érdemes alkalmazni, hogy a forgalmi csomópontokon, megállókban ne kelljen azzal sok időt tölteni, hogy merre is kell pontosan tovább haladni. Ha ez megvan, akkor ajánlott visszaváltani a normál navigációra, és erre a Google is felhívja a figyelmet. Az AR navigáció folyamatos alkalmazása valószínűleg nincs túl jó hatással az üzemidőre, de ami ennél is lényegesebb, nem biztonságos úgy sétálni az utcán, hogy az ember nem a külvilágra, hanem a megjelenítőre koncentrál.

Galéria megnyitása
Valós használatban jelenleg így néz ki a Térkép AR navija

Mivel ez a szolgáltatás nem csupán a Google Térkép adataira támaszkodik, hanem más információkat is igénybe vesz, nagy valószínűséggel nem lehet majd bárhol alkalmazni. Azt nem árulta még el a keresőóriás, hogy mikor fog mindenkihez eljutni ez, de azt előre vetítette, hogy fokozatosan lehet vele számolni, és azok kapják majd meg hamarabb, akik Helyi Idegenvezetőként hozzájárulnak a Google Térkép fejlődéséhez.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap