Rossz versek – A szerelem és az élet súlya

A szakítás utáni szakadékban kapaszkodókat keresünk és válaszokat - akkor is, ha ehhez mélyre kell ásni. Akkor is, ha lehet nem találunk semmit.

Rossz versek – A szerelem és az élet súlya

77 %
{{ average }} %
  • Az élet, a világmindenség... ja nem, csak az élet.
Szerzői értékelés
Szerző
77
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Melyik élethelyzet a legjobb arra, hogy számot vessünk az életünkkel? Mikor nézünk igazán önmagunkba? Talán év végén? Újévkor? Egy komoly eredmény, győzelem vagy egy súlyos betegség után? Dehogyis! A válasz ennél sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb – hiszen rólunk, automatizmusokkal és szokásokkal körbebástyázott emberekről van szó. Szakításkor! Bizony, ez az a fordulópont, ahol felborul minden, megkérdőjeleződik és összezavarodik a világ, a múlt a jelen és a nem túl bíztató jövő is. Magyarul: padlót fogunk.

Galéria megnyitása

Generációk

A kisgyerek, a kamasz és a majdnem felnőtt, a 33 éves Tamással együtt keresi az élet értelmét. Vagy legalább azt, amitől boldog lehetne. Oké, legyünk teljesen őszinték: valami olyat, amitől nem megy el az életkedvük, és amit nem éreznek hazugságnak. A kicsi nagy képeket festene, a serdülő verseket ír (nem olyan rosszakat amúgy!) a majdnem felnőtt pedig nemes egyszerűséggel rock sztár lenne. Mit tehet tízen pár év múlva az összetört szívű felnőtt, akiből egy képmutató, külsőségekben élő, üres reklámügynökség egy fogaskereke lett? Ugye így a nagy lehetőség is másnak tűnik már? Pedig a reklámfilm forgatás nem is tűnt olyan rossz ajánlatnak. Ez lehetne a nagy kiugrás! Kivéve, hogy már fiatal korában is megkérdőjelezte a reklámok létjogosultságát, hazug manipulációnak tartva mindet.

Mi mernénk fiatalkori önmagunkkal találkozni? És a szemébe nézni?

Galéria megnyitása

A film nagy erőssége, ahogy a párhuzamos idősíkokkal dolgozik. Andrást dobja a barátnője és ez emlék és identitás-krízis lavinát indít el. Csőstül jön a baj, a nosztalgia és a „mi lehetett volna”. 6 évesen, kisgyermek korban indulunk, de a 14 éves vízilabdás kamasz és a rock bandával próbálkozó 17 éves is fontos szerepet kap. Lényegében 4 főszereplő között ugrálunk, akik között az életkor, a világnézet és az arcszőrzet váltakozásai a legnagyobb különbség – de a legutóbbi talán mégsem, hiszen egyedül András 33 éves verziója szakállas. Karinthy "Találkozás egy fiatalemberrel" című novellája köszön vissza 2018-ban, kicsit megcsavarva, átszűrve, modernizálva, de mégis, az alapgondolat ugyanaz maradt.

Ha azonban úgy gondolná bárki is, hogy ez komoly, mély-filozófikus lélek-boncolás akkor csak kicsit van igaza. Rengeteg humor, paródia és keserédes emlékcsomag is el van rejtve a filmben. Van itt majd 20 évvel ezelőtti reklámplakát nosztalgia, Szomszédok másolás, kínos családi ebéd és rengeteg párbeszéd, amik nagy részét mi is elmondtuk vagy hallottuk már. És ilyenkor talán önmagunkon és az élet abszurditásán is tudunk nevetni kicsit.

Galéria megnyitása

Reisz Gábor a VAN után, megint a téblábolást, a megakadást és a kérdőjelek által agyonnyomott szorongó életet veszi górcső alá és igyekszik válaszokat is találni, némi útmutatást adni. Mégis felemás marad az egész, hiszen a hollywoodi szuperprodukciók képesek csak arra, hogy feketén fehéren megmondják a tutit. A valóság elvérzik, kicsit bekötözi a sebeit, jó esetben tanul a dologból, nehezen vagy könnyebben továbblép és persze ismét fejjel megy a falnak valamikor később. Ez nem fekete-fehér, hanem egy bukdácsolással teli élet, hullámvölgyekkel, életszagúan, néha szánni való, máskor ismerős és megmosolyogtató helyzetekkel.

Összefoglalás

Rossz versek – A szerelem és az élet súlya

Rossz versek – A szerelem és az élet súlya

Rossz versek – A szerelem és az élet súlya
Szerzői értékelés
77
%
Reisz Tamás újra az élet értelmét, a menekülő utakat, a kérdéseket és a nehezen megtalálható válaszokat keresi a nagy kérdésre. Csak épp a kérdést sem tudjuk mindig.
Érdekes, ahogy négy életszakaszon is átível a film életszagú és valóságos története, mindezt pedig a jól adagolt humor teszi teljessé.
Kicsit lassan indul be az elején és néha túl tömény az életfájdalom.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap