Rocket Lake-S: Kiszivárogtak három mérnöki tesztpéldány paraméterei

A processzorokat a feketepiacról szerezte be egy kínai fórumozó, aki nyomban meg is osztotta a velük kapcsolatos legfontosabb információkat a publikummal. Mivel ezek nem hivatalos adatok, érdemes őket gyanakvással kezelni.

Rocket Lake-S: Kiszivárogtak három mérnöki tesztpéldány paraméterei

Az Intel Rocket Lake-S processzorok várhatóan már a CES 2021 alkalmával bemutatkozhatnak, legalábbis formálisan, azaz nem kell már sokat várni arra, hogy megtudhassuk, pontosan milyen paraméterekkel rendelkeznek majd. Utóbbiakkal kapcsolatban a korábbi pletykák már elárultak néhány dolgot, most viszont egy kínai fórum, a Bilibili virtuális hasábjain keresztül újabb információk érkeztek. Ezek egy olyan felhasználótól származnak, aki a feketepiacról szerzett be néhány Rocket Lake-S mérnöki mintapéldányt, éppen ezért az alább tárgyalt paraméterek még nem biztos, hogy véglegesek, hiszen a kereskedelmi forgalomba szánt példányok néhány téren különbözhetnek tőlük.

Az már nem titok, hogy a Cypress Cove processzor mikro-architektúra köré épülő modellek között ezúttal nem lesz tízmagos példány, a csúcsot ugyanis a 8 maggal és 16 szállal ellátott Core i9-11900K és a Core i9-11900 képviseli. Utóbbi processzornak a mérnöki tesztpéldánya 1,8 GHz-es alap- és 4,5 GHz-es egyszálas boost órajelen ketyeg, míg a többszálas boost órajel 4 GHz-en tetőzik. A 16 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral ellátott Core i9-11900 esetében a PL1-es szint, vagyis a TDP 65 W-os értéket képvisel, míg a PL2 esetében már 224 W-ra számíthatunk, ahogy az korábban is kiderült.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Core i7-11700K és a Core i7-11700 esetében szintén 8 mag és 16 szál áll rendelkezésre, csak úgy, ahogy a Core i9-eseknél, viszont az órajelek már természetesen különböznek. A Core i7-11700K-nál 3,4 GHz-es magórajel és 4,8 GHz-es egyszálas boost órajel lesz érvényben, míg az összes mag terhelésekor 4,3 GHz-es boost órajelre lehet számítani. Ennél a processzornál a TDP keret és a PL1-es fogyasztásszint egyaránt 125 W, míg a PL2-es fogyasztás 250 W lesz.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Core i7-11700 mérnöki mintapéldánya már 1,8 GHz-es alap és 4,4 GHz-es egyszálas boost órajelet vethet be, ha viszont az összes processzormagot terheljük, a maximális boost órajel 3,8 GHz-nél tetőzhet. Ahogy a Core i9-11900-nál, úgy a Core i7-11700-nál is 65 W-os TDP keret lesz érvényben, míg a PL2 érték 224 W.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Cypress Cove mikro-architektúra jóvoltából várhatóan kétszámjegyű növekedés mutatkozhat a Comet Lake-S modellekhez képest az órajelenként végrehajtható műveletek számában, ami mindenképpen jó hír. Az iGPU részleg várhatóan szintén szintet léphet, azaz szerepet kaphat az Xe architektúra, igaz, az iGPU-k szerényebb teljesítményt kínálhatnak, mint a Tiger Lake sorozat tagjai, amelyek a mobil szegmensben versenyeznek. Ez azt jelenti, hogy 96 EU helyett itt már csak 32 vagy 24 EU válhat elérhetővé az egyes processzoroknál, modelltől függően, ám ez még mindig előrelépés lesz az Intel UHD Graphics 630-as és 610-es megoldásokhoz képest, amelyek sorrendben 24 vagy 12 EU-t foghatnak munkára.

A fenti processzorok 3200 MHz-es DDR4-es memóriatámogatással érkezhetnek, ez az órajel lesz az alapértelmezett XMP beállítás is. Érdekesség viszont, hogy a memóriamodulok esetében akár DDR4-4133 MHz-ig is el lehet merészkedni, ráadásul ez egy Intel B560-as lapkakészlettel szerelt alaplapban sikerült elérni, ami kifejezetten jó hír. Hogy miért? Mert ez arra utal, hogy végre nem csak a „Z” sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapoknál engedélyezi a memória-tuningot az Intel. Az aktuális B460-as, H470-es, illetve H410-es modelleknél a Comet Lake-S processzorok mellett DDR4-2933 MHz-es memória-órajel elérésére van lehetőség hivatalosan.

A 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapok némelyike várhatóan támogathatja a Rocket Lake-S processzorokat, ám az új központi egységek mellé teljesen friss, 500-as sorozatú lapkakészlettel felvértezett termékek is érkeznek majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap