Shop menü

ROBBANÓANYAGGAL ELLÁTOTT USB-S ADATTÁROLÓKAT KÜLDTEK NÉHÁNY ECUADORI ÚJSÁGÍRÓNAK

A preparált pendrive-ok közül egy fel is robbant, miután csatlakoztatták azt egy noteszgéphez.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Robbanóanyaggal ellátott USB-s adattárolókat küldtek néhány ecuadori újságírónak

A napokban meglehetősen érdekes küldeményt kapott néhány ecuadori szerkesztőség, amelyekben pendrive-nak álcázott bomba lapul. Az Associated Press információi szerint összesen öt ilyen küldeményről tudnak a hatóságok, ám az ötből szerencsére csak egy pendrive robbant fel ténylegesen, ami a hírek szerint nem okozott sérüléseket, a BBC azonban úgy tudja, mégis történt sérülés.

Az egyetlen egy olyan pendrive, ami végül fel is robbant, Lenin Artieda noteszgépében lépett működésbe, aki az Ecuavisa kötelékét erősíti. Az újságíró még hétfőn reggel kapta meg a rejtélyes pendrive-ot tartalmazó levelet, majd a pendrive-ot csatlakoztatta is számítógépéhez, aminek következtében az eszköz felrobbant. A beszámolók alapján sem Artieda, sem pedig az adott helyiségben tartózkodók nem sérültek meg, ami csak a szerencsének köszönhető, ugyanis a pendrive-ba épített robbanótöltetnek csak a fele lépett működésbe, így a tervezetthez képest kisebb károkat okozott.

Galéria megnyitása
Artieda azért kaphatta a csomagot, mert országában folyamatosan foglalkozik a bűnözéssel és a korrupcióval, ez a tevékenysége pedig zavarja bizonyos „körök” működését, éppen ezért megpróbálták megsebesíteni, illetve megfélemlíteni. Az ecuadori kormányzat szerint az efféle támadások terrorizmusnak minősülnek, ezeket alapvetően elítélik, a tettesek felderítését pedig már meg is kezdték a hatóságok.

A felrobbant pendrive mellett négy további pendrive-bomba is elindult a különböző híroldalak, rádiók és televíziók szerkesztősége felé, így egyebek mellett a Teleamazonas, a Radio Exa, illetve a TC Televisión is kapott hasonló pendrive-ot. Az ötből négy pendrive végül nem robbant fel, talán azért, mert az adott USB portokon keresztül nem jutott elegendő áramhoz a detonátor, de ez csak egy nemhivatalos tipp. Egy pendrive-bombát a hatóságok még azelőtt elcsíptek, hogy az célba érhetett volna.

Az aktuális információk szerint a preparált pendrive-ok belsejében RDX tartalmú robbanóanyag volt, amit egyebek mellett a második világháború során is előszeretettel használtak katonai célokra. Hogy miért csatlakoztatták az újságírók a gyanús pendrive-okat saját gépeikhez, mikor az ilyesmi kiemelten veszélyes lehet? Valószínűleg azért, mert már korábban is sokszor kaptak névtelen informátoroktól ilyen formában fontos és értékes adatokat, amelyek segítik a munkájukat, így ezekben az esetekben sem gyanakodtak támadásra.

A gyanús USB-s adathordozókkal alapjában véve érdemes vigyázni, hiszen tartalmazhatnak kémprogramokat, billentyűlenyomás-rögzítő algoritmust, vírust, trójait, illetve egyebeket is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére