Shop menü

RITKULNAK A TÁMOGATOTT SMART DISPLAY ESZKÖZÖK, DE ENNÉL NAGYOBB ÁLDOZATOKAT IS HOZHAT A GOOGLE

Felszámolja a cég a harmadik féltől származó kijelzős okosotthon eszközök támogatását, így ezek biztosan kimaradnak a további fejlesztésekből.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ritkulnak a támogatott Smart Display eszközök, de ennél nagyobb áldozatokat is hozhat a Google

A Google egy időben nagyon erőteljesen tolta a Smart Display szekerét. Ezek azok az okosotthon kiegészítők, amik nemcsak hangszóróval, hanem képernyővel is rendelkeznek, miközben az Assistant szolgáltatást támogatják. Akik követik ezt a szegmenst, azok biztosan észrevették, hogy az utóbbi időben ezen a téren nem volt nagy mozgolódás, és részben ebből eredően döntött úgy a Google, hogy akkor ennyi volt a támogatás a régebbi termékekre.

Galéria megnyitása

Az elmúlt években olyan Smart Display eszközök bukkantak fel, mint a JBL Link View, az LG Xboom AI ThinQ WK9, vagy éppen a nem különösebben kreatív névvel rendelkező Lenovo Smart Display. 2018-ban és 2019-ben volt igazán nagy népszerűsége ezeknek a termékeknek, utána a gyártók lendülete alábbhagyott. A Google pedig a továbbiakban már nem fog olyan frissítéseket kiadni, amik telepíthetőek lesznek ezekre a szerkezetekre.

A Nest Hub állítólag aránylag jól fogy, erre a jövőben is érkezhetnek majd frissítések. A JBL, a Lenovo és más gyártók termékei viszont már minden újabb szoftveres megoldásról le fognak maradni. Azt azonban azért hozzátette a Google, hogy ez nem jelenti azt, hogy rögtön a működésük is leállna. Egyelőre minden gond nélkül lehet tovább használni ezeket a Smart Display modelleket, csak már le kell mondani a frissítésekről. Ez azt jelenti, hogy biztonsági javításokat sem fognak kapni a szerkezetek.

Galéria megnyitása

A Google már korábban is tett olyan lépéseket, amikkel lényegében kiszúrt azokkal a vásárlókkal, akik már gyártótól származó Smart Display készüléket vásároltak. Például tavaly megszüntette az ilyen termékeken a böngésző elérését, ami sokakból váltott ki komoly ellenérzéseket a Google-lel szemben. Azt nem tudni, hogy mennyi ideig maradnak használthatók a korábban vásárolt eszközök, de azért bízunk abban, hogy nem fogja teljesen kirántani a talajt ezek alól a cég.

Belső információk szerint részben azért szűnik meg a harmadik féltől származó Smart Display megoldások fejlesztése, mert a szoftveres fejlesztői csapat erőforrásait a keresőóriás most igyekszik a Bardra és más generatív mesterséges intelligencia szolgáltatások fejlesztésére fordítani. Most lassan már minden erről szól, mióta kiderült, hogy a Google hiába próbált ezen a fronton piacvezető lenni, az OpenAI komoly lépéselőnybe került vele szemben. Ezt pedig a befektetők nem nézték túl jó szemmel.

Korábban arról számolt be a CNBC, hogy a Google Assistant fejlesztői csapat vezetője, Sissie Hsiao arról tájékoztatta a szakembereket, hogy olyan jellegű átszervezésekre kell számítani, melyek eredményeként az Assistanton dolgozók komolyabb támogatói szerephez jutnak majd a Bardhoz kapcsolódóan. A Bard fejlesztésébe besegíthetnek majd, ha a szükség úgy hozza, és nem kizárt, hogy a jövőben az Assistant és a Bard akár szorosabb együttműködésben fog üzemelni.

Galéria megnyitása

Volt már szó korábban is arról, hogy az Assistantra kisebb hangsúly helyeződhet, mivel az nem hoz túl sok bevételt a különböző frontokon. De más szolgáltazások is a háttérbe szorulhatnak már. Állítólag a cég már tavaly ősszel, még a nagy MI láz kirobbanása előtt azt latolgatta, hogy kevesebb figyelmet kellene irányatni az olyan szerényebb bevételt hozó projektekre, mint például az Android Auto, ami elvileg csak kb. 1 milliár dollár bevételt termelt a cég teljes 257,6 milliárd dolláros bevétele mellett, a profit pedig még kisebb volt ebből.

Meglehet, hogy a Smart Display támogatás visszavágásánál sokkal nagyobb áldozatokat is hozni fog az idei év. Most a cég minden bizonnyal a tervezettnél sokkal több pénzt éget el a nagy nyelvi modellek és a generatív MI fejlesztésére, miközben már olyan pletykák is voltak, hogy még az olyan kiadásokon is spórolni kell, a cég irodáiban, mint a ragasztószalag vagy a nyomtatópapír.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére