Shop menü

RISC-V ALAPOKRA HELYEZNÉ AZ OKOSÓRÁKAT A GOOGLE ÉS A QUALCOMM

Számos szempontból lenne előnyös a viselhető kiegészítők esetében, ha a mostanitól eltérő hardveres alapokat lehetne használni a fejlesztés során.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
RISC-V alapokra helyezné az okosórákat a Google és a Qualcomm

A RISC-V alkalmazása már többször felmerült az elmúlt években a mobiloknál, de sosem született olyan projekt, ami igazán sikeres tudott volna lenni, de most úgy fest, hogy kisebb méretben tényleg megvalósulhat az alternatíva. Okosórákban oldaná meg a Google és a Qualcomm a RISC-V bevetését, és ezt a jelek szerint most nagyon komolyan gondolják.

A RICS-V nyílt szabványú utasításkészlet-architektúrát használva teljesen más lehetőségeket lehet elérni, mint az ARM alapú lapkákhoz igazodva, és a fejlesztők ezt szeretnék a viselhető kiegészítők előnyére fordítani. A Qualcomm és a Google most hivatalosan is bejelentette, hogy kollaborációban igyekeznek megvalósítani egy új platformot, és hozzá igazítva egy megfelelő szoftveres környezetet.

Galéria megnyitása

Tényleg sok RISC-V próbálkozás volt már az elmúlt években, de ez most tényleg más lehet. Ha a Google és a Qualcomm eljutott arra a pontra, hogy már nyíltan beszélnek erről a projektről, akkor úgy gondoljuk, hogy megalapozott az együttműködés ahhoz, hogy tényleg kézzel fogható eredménye legyen ennek.

A vállalatok célja, hogy RISC-V alapon egy megfelelő rendszerchip szülessen okosórák számára, és ehhez biztosított legyen egy kellően gazdag szoftveres ökoszisztéma.

Most vagy soha?

Mivel a világ egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező chiptervezőjéről beszélhetünk a Qualcomm esetében, akinek stabil kapcsolata van a legfontosabb chipgyártókkal. A Google pedig az egyik lefontosabb szoftverfejlesztő, és a legnagyobb mobilos platform megalkotója, joggal gondolhatjuk azt, hogy ha most nem jön össze egy ténylegesen jó termék RISC-V alapon, akkor belátható időn belül erre biztosan nem érdemes számítani semmilyen más szereplőtől.

A Qualcomm bejelentése szerint RISC-V Snapdragon Wear néven fog megvalósulni az az új lapka, ami a jövőben megszülető Wear OS operációs rendszer számára megfelelő hardveres alapot fog nyújtani. A Google pedig gondoskodik majd arról, hogy a Wear OS mellett a saját alkalmazásai is megfelelően üzemeljenek a RISC-V utasításkészlet használata mellett.

Galéria megnyitása

A munka már elkezdődött korábban, és folytatódni fog innentől még nagyobb figyelem mellett, hogy a RICS-V számára egy robusztus szoftverkínálat jöhessen létre. A felek ugyanis pontosan tisztában vannak azzal, hogy napjainkban a felhasználók igazából a legkisebb kompromisszumot sem szívesen kötik meg. Egy olyan terméknek pedig esélye sincs a 2020-as években, aminél több dologról is le kell mondani minimális előnyökért.

Az egyedi RISC-V processzor nagyon alacsony fogyasztás mellett lesz képes kiváló teljesítményt nyújtani a Qualcomm elmondása alapján. Minden eddiginél hatékonyabb Snapdragon Wear lapka jöhet létre. A Google pedig kiemelte, hogy a Wear OS a Qualcomm megoldásával együtt rengeteg partner számára lesz majd elérhető. Arról viszont nem esett szó, hogy adott esetben Pixel Watch modell érkezik-e majd a RISC-V alapon. Az is benne van a pakliban, hogy a jövőben már csak ilyen felállásra számíthatunk, ha a lépés bejön.

Amennyiben a vállalatok sikeresen megvalósítják a RISC-V utasításkészleten alapuló okosórát, onnantól minden bizonnyal folyatják a munkát, és komolyabb projekteket is megpróbálhatnak kalap alá hozni. A jövőben talán tényleg sikerül a mobilokat, vagy akár még a PC-ket is életképes módon RISC-V-re helyezni. Egyébként korábban már notebookos projektek is voltak, de nem véletlenül nem hallott ezekről a legtöbb ember. Mindenképpen kíváncsian várjuk, hogy mivel fog előállni a páros.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére