Összeszedtük a teljes Z390-es kínálatot

Az ASUS 19, az ASRock 12, a Gigabyte 12, az MSI pedig 10 új Z390-es alaplappal rukkolt elő.

Összeszedtük a teljes Z390-es kínálatot

Október 19-én kereskedelmi forgalomban ismegjelentek az Intel kilencedik generációs Core sorozatú processzorai, amelyek eredetileg október 8-án mutatkoztak be. Az új processzorok mellé „új” lapkakészlet is érkezett, ami a Z390 Express nevet kapta. Ez lényegében a Z370-es modell köré épül és a korábban már részletezett extrákat kínálja, úgy mint CNVi támogatást, integrált USB 3.1 Gen2 vezérlőt, friss ME Firmware-t, illetve az új processzorokhoz optimalizált tápellátást.

Galéria megnyitása

Mivel az Intel alaplapgyártó partnerei rengeteg új alaplappal rukkoltak elő, úgy gondoltuk, érdemes csokorba szedni, mely gyártó pontosan milyen felhozatallal készült az elmúlt időszakban. Eleinte néhol kissé hiányosak voltak a táblázatok, így vártunk egy pár hetet, hogy kitölthessünk mindent.

A táblázatokat nem véletlenül daraboltuk fel ennyire: az extrém széles állományokat semmiképpen sem lett volna egyszerű végignézni, így lehetőség szerint termékkategóriák szerint bontottuk az egyes gyártók kínálatát.

Nem is szaporítjuk tovább a szót, következzenek hírünk főszereplői, a Z390-es lapkakészlettel ellátott alaplapok.

ASRock

A vállalat kínálatában ismét helyet kapott egy Taichi és egy Taichi Ultimate sorozatú alaplap, amelyek kiváló felszereltséggel állnak a vásárlók rendelkezésére. Az Ultimate kiadás egy 10 GbE sebességű Aquantia AQC107-es vezérlővel, valamint egy modern Intel WiFi kártyával emelkedik ki a sorból, ami 1733 Mbps-os vezeték nélküli adatátviteli sávszélességgel és Bluetooth 5.0-s támogatással érkezik. WiFi vezérlőt a Taichi is kap, de az már csak 433 Mbps-os sebességet biztosít, a Bluetooth támogatás pedig 4.0-s szabványra alapoz. És a 10 GbE portról is le kell mondanunk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Említést érdemelnek a Phantom Gaming sorozatú alaplapok is, amelyek 2,5 Gbps-os Realtek Dragon Ethernet vezérlőt kaptak, felszereltségük azonban modelltől függően változik, ahogy az a lenti táblázatból is látszik.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Aki a Mini-ITX szabvány felé kacsintgat, rögtön kétféle modell közül is választhat. A Z390 Phantom Gaming-ITX/ac modell megkapta a Taichi Ultimate WiFi kártyáját, de ezen felül négy darab USB 3.1 Gen2 Type-A port, valamint egy Thunderbolt 3-as USB-C port is lapul rajta. További jó hír, hogy a HDMI videó kimenet itt már 2.0-s szabvány köré épül, M.2-es slotból pedig kettőt is kapunk. A másik Mini-ITX formátumú termék a Z390M-ITX/ac, ami már szerényebb WiFi-vel, szerényebb audió vezérlővel, cserébe viszont két darab GbE porttal és összesen 6 darab USB 3.1 Gen2-es porttal érkezik.

ASUS

Az ASUS háza táján összesen 19 új alaplap jelent meg, amelyek között persze vannak olyan modellek is, amelyekből egy WiFi nélküli, illetve egy WiFi bővítőkártyával szerelt példány is készült, így a ténylegesen különböző alaplapok száma ennél kevesebb. Külön érdekesség, hogy a RoG Maximus XI Hero rögtön háromféle változatban készül: egy normál, egy WiFi vezérlővel szerelt és egy CoD Black Ops 4 Edition is forgalomba kerül belőle.

A RoG Maximus sorozat tagjai gazdak felszereltséggel rendelkeznek, ahogy azt megszokhattuk – két modellre még 5 GbE vezérlő is került. Az alaplapok többségére ESS ES9023P típusú DAC-ot is pakoltak a mérnökök a Realtek ALC1220-as kodek mellé, természetesen optikai audió kimenet társaságában. A kínálatból két tagot, a RoG Maximus Extreme és a RoG Maximus XI Gene modelleket mindenképpen érdemes kiemelni, ezekre ugyanis egy-egy RoG DIMM.2 modul is került. Ez tulajdonképpen egy speciális, külön memóriafoglalatba illeszkedő bővítőkártya, amelynek fedélzetén egy PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületet használó M.2-22110-es slot van, természetesen hűtéssel együtt. Érdekesség, hogy a RoG Maximus XI Gene esetében a gyári oldal két darab RoG DIMM.2 modulról tesz említést, de az alaplapon csak egy ilyen foglalat van és a fotókon is csak egy ilyen modul szerepel. Abból kiindulva, hogy több egyéb dolog is el van írva a hivatalos weboldalon – erre a manual alapján jöttünk rá –, valószínűleg a RoG DIMM.2 leírásába is homokszem került

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

A vállalat néhány RoG Strix sorozatú alaplapot is bemutatott, amelyek már szerényebb felszereltséggel érkeznek, de gamer célokra így is maximálisan megfelelnek. Egzotikus Ethernet vezérlőt itt már nem rejt a kínálat, csak úgy, ahogy RoG DIMM.2 modult sem, az általános felszereltségre azonban így sem lehet panasz. És még Mini-ITX formátumú modellt is rejt a paletta.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Egy szinttel lejjebb a költséghatékony gamer alaplap-sorozattá előléptetett TuF alaplapokat találjuk. SLI támogatás itt már nem jár minden modellhez, csak úgy, ahogy egzotikus GbE vezérlő sem, de a villámgyors WiFi vezérlőt és a Bluetooth 5.0-s vezérlőt azért megtaláljuk két alaplapon és az USB 3.1 Gen2-es portokról sem kell lemondani. Az új alaplapokat vagány dizájn jellemzi.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Aki felesleges sallangoktól mentes célhardvert keres, vessen néhány pillantást a Prime sorozat tagjaira, amelyek ezúttal hárman vannak. Ezek az alaplapok már a legolcsóbb Z390-es deszkák közé tartoznak, ám felszereltségükre így sem igazán lehet panasz, hiszen amire feltétlenül szükség lehet, az megtalálható rajtuk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Gigabyte

A Gigabyte összesen 12 új alaplapot készített a Z390-es lapkakészlet rajtjára, amelyek közül 7 az Aorus márkanevet erősíti. Az új alaplapok között több olyan példány is lapul, amelyen 10 GbE osztályú Aquantia Ethernet vezérlő került, plusz a Thunderbolt 3-as port is gyakori vendég a kínálatban, hiszen nem csak egy, hanem rögtön két alaplapon is jelen van. ESS Sabre DAX csak a legfelszereltebb alaplapokra került, műveleti erősítő pedig csak a zászlóshajón, a Z390 Aorus Extrémen található. Az általános felszereltség összességében kiváló és természetesen Mini-ITX formátumú modellt is rejt a termékpaletta.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

A maradék hét alaplap között a Z390 Designare modellt leszámítva már szerényebb felszereltségű termékeket találunk. A Z390 Designare két darab Thunderbolt 3-as portjával, két darab GbE vezérlőjével és Intel Wireless-AC 9560-as kártyájával emelkedik ki a kínálatból, de USB portok terén is ez a modell képviseli a csúcsot. A többiek átlagos, de vonzó felszereltséggel rendelkeznek, a kínálat alján pedig a Z390 UD helyezkedik el, amire sajnos egyetlen USB 3.1 Gen2 port sem került – ez egy picit fájó pont.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

MSI

Az MSI kínálata összesen tízféle Z390-es alaplapból áll, amelyek közül a 16 tápfázissal büszkélkedő MEG Z390 Godlike képviseli a csúcsot. Ez az alaplap mindent tartalmaz, amire csak igény lehet: van rajta három darab M.2-es slot, kapott Killer E2500-as Ethernet vezérlőket és egy Killer sorozatú WiFi vezérlőt is, a bővítőkártyákat pedig négy darab PCI Express 3.0 x16-os slot várja. Akinek kevés a három darab hűtött M.2-es slot, az M.2 Expander kártya jóvoltából további két PCI Express 3.0 x4-es M.2-es slotot is munkára foghat, a játékosokat pedig a PCI Express 3.0 x1-es Streamer kártya fogadja, ami a játékmenet rögzítését és streamelését egyaránt lehetővé teszi.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Különlegesség még a memóriafoglalatok mellett elhelyezett OLED információs panel is, amely a Dynamic Dashboard nevet kapta. Ezeken felül kapunk még két darab Realtek ALC 1220-as audió kodeket is, amelyek közül az egyik egy ESS ES1908-as fejhallgató erősítőhöz kapcsolódik és egy 6,3 milliméteres Jack Audió fejhallgató kimenetet nyújt, ami a stúdió fejhallgatókhoz is passzol.

Aki Mini-ITX formátumú alaplapra vágyik, vessen egy pillantást az utolsó táblázat második szereplőjére, ott ugyanis egy elég jól felszerelt modell foglal helyet – kár, hogy a WiFi/BT kártyán spóroltak egy kicsit a tervezők, csak úgy, ahogy az ASUS tervezői a Z390M_ITX/ac esetében.

A fentebb bemutatott alaplapok többsége már elérhető kereskedelmi forgalomban. Aktuális Z390-es alaplap-kínálatunkat itt találják az érdeklődők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap