Rengeteg új, adatközpontokba szánt SSD-t mutatott be a Samsung

A négy sorozat tagjai eltérő igényekhez készültek, és nem csak az OEM partnerek számára lesznek elérhetőek, hanem sokkal szélesebb körben is.

Rengeteg új, adatközpontokba szánt SSD-t mutatott be a Samsung

A Samsung négy új SSD családdal tarolta le az üzleti SSD-k szegmensét, így a termékpaletta jelentősen bővült. Persze azt sem szabad elhallgatni, hogy az új SSD-k többsége a már forgalomban lévő, de többnyire csak OEM-ek számára elérhető platformok köré épül, viszont bizonyos területeken különböznek is tőlük. Kivételként a 860 DCT meghajtókat említhetnénk, amelyek a klienspiaci 860 EVO modellek leszármazottai.

A négy friss sorozat tagjait már nem OEM specifikus firmware-rel szállítja a Samsung, valamint a termékek elérhetősége is sokkal szélesebb körű lesz, ami mindenképpen jó a kis- és közepes vállalkozások, valamint a meghajtók iránt érdeklődő egyéb felhasználók számára.

Galéria megnyitása

A friss kínálat legalsó lépcsőfokára a 860 DCT SATA SSD sorozat került, amelynek tagjai a klienspiacról már ismerős Samsung 860 EVO meghajtókkal mutatnak rokonságot. A kliensmeghajtókhoz képest itt már nincs SLC alapú gyorsítótár, így a folyamatos írási sebesség kiszámíthatóbb, viszont érdekes módon az üzleti meghajtókra jellemző kondenzátortömböt sem kapjuk meg, ami a hirtelen áramszünettel szemben véd. A 860 DCT sorozat elsősorban tartalomközvetítő hálózatokban, illetve minden egyéb olyan területen juthat szerephez, ahol főként az olvasás-intenzív terhelésformák dominálnak, és ahol nincs szükség az SSD szintű áramszünet elleni védelemre. Az új meghajtók 64-rétegű 3D TLC V-NAND Flash memórialapkákat tartalmaznak, valamint LPDDR4-es gyorsítótárat is használnak, így folyamatos írási tempójuk konzisztensebb, mint a 860 EVO sorozat tagjaié. Ezek az adattárolók napi szinten csak 0,2 meghajtó-teleírást viselnek el, csak úgy, mint átlagfelhasználóknak szánt társaik.

Galéria megnyitása

Egy lépcsőfokkal feljebb ugyancsak SATA alapú SSD-ket találunk, ám ezek már egy másik ligában játszanak. A 883 DCT meghajtók a PM883-as platformot használják, ami év elején mutatkozott be. Itt már rendelkezésre áll áramszünet elleni védelem a szokásos kondenzátortömb formájában, valamint a strapabíróság is négyszer jobb, mint a 860 DCT modelleknél. Viszont a sebességeknek itt is gátat szab a SATA 6 Gbps-os csatolófelület. Maguk a NAND Flash lapkák ebben az esetben is 64 rétegből állnak és 3D TLC alapokon nyugszanak.

Galéria megnyitása

A harmadik lépcsőfok már nem SATA, hanem PCIe NVMe alapú meghajtókat alkalmaz. A 983 DCT családban a PM983-as platformból, valamint a 970 EVO és 970 Pro SSD családokból ismerős recept köszön vissza, hiszen itt már a Phoenix vezérlő teljesít szolgálatot. A memóriachipeknél itt sem alkalmazott MLC lapkákat a gyártó, vagyis a fentebb már említett 64-rétegű 3D TLC NAND Flash chipek tárolják az adatokat. Sebességek terén komoly előrelépés van a 883 DCT modellekhez képest, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, a strapapbíróság azonban nem változott: napi 0,8 meghajtó teleírással számolhatunk. A 983 DCT sorozat tagjai 2,5 hüvelykes U.2-es és M.2-22110-es kivitelben kerülnek forgalomba.

Galéria megnyitása

A legfelső lépcsőfokra a 983 ZET család tagjai kerültek, amelyek igazi különlegességek, hiszen a Samsung 3D Xpoint rivális technológiáját, a Z-SSD-t használják. A 983 DCT modellekhez képest jelentősen jobb az írási teljesítmény, hiszen itt már 1900 MB/s helyett 3000 MB/s-nál tetőzik a tempó, de ezzel együtt a strapabíróság is nagyot lépett előre. Utóbbit remekül szemlélteti, hogy a friss meghajtók akár napi 10 meghajtó-teleírást is elviselnek az 5 éves jótállási idő keretén belül, ami nem hangzik rosszul, de a Z-SSD SZ985-ös modellekéhez képest ez az érték még mindig szerényebb, hiszen azok napi 30 meghajtó-teleírást is kibírnak. A PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártya formájában érkező SSD-k alacsony válaszidővel dolgoznak és meglehetősen gyorsak lesznek, igaz, a Samsung azt még nem árulta el, hogy pontosan milyen késleltetésre számíthatunk, valamint a várható 4K-s teljesítményt is homály fedi.

Az új SSD kártyák és meghajtók az elkövetkező hetek, illetve hónapok folyamán válnak elérhetővé kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap