Shop menü

REMEK ÚJ FUNKCIÓT KAPOTT A GOOGLE FORDÍTÓ

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Remek új funkciót kapott a Google Fordító

A Google folyamatosan dolgozik azon, hogy a Fordító szolgáltatás a lehető leghatékonyabban működhessen, pedig ebből például nincs közvetlen bevétele. A vállalat most már arra is lehetőséget nyújt, hogy a weben keresztül feltöltött képek szövegét ki lehessen emelni, és le lehessen fordítani más nyelvekre.

A kiterjesztett valóság alapú fordítás az okostelefonokon egy ideje már abszolút jól működő dolog. A továbbiakban pedig annak sem lesz akadálya, hogy a személyi számítógép előtt ülve, egy a gépen tárolt kép szövegét lefordítsa az ember. A funkció alapját pedig értelemszerűen a Google Lens fogja biztosítani, amit a Google ugyancsak korábban elkezdett integrálni a webes felület mögé.

Az újítást rendkívül egyszerű használni. A Google Fordító hónaljának megnyitását követően azonnal ott lesz a felső sorban a kiválasztható tartalmak között a szöveg, dokumentum és webhely mellett a képek is. A képekre kattintva már azonnal mehet a feltöltés, a fordítás pedig lényegében egy pillanat alatt megvan, igazából a Google Fordító a feltöltéssel párhuzamosan gondoskodik erről, és rögtön a kész eredményt mutatja.

Galéria megnyitása

Lehetőséget nyújt a webes felület az eredeti és a fordított szövegek közötti váltásra. Megoldható, hogy osztott nézetben egymás mellett legyen a szimpla kép és a lefordított verziója, így a felhasználó össze tudja nézni az eredményt a kiindulási ponttal. Egy gombnyomással megoldható a szöveg másolása, persze ebben az esetben azzal számolni kell, hogy nem lesz formázás, eléggé nyersen, tördelve másolja ki a szövegrészeket a Fordító.

Még arra is lehetőséget nyújt a webes felület, hogy az átfordított képet egy az egyben lementse az ember úgy, ahogy a szolgáltatás az előnézetben mutatja. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy a lefordított szöveget a felhasználó esetleg részletekben ki tudja jelölni. Talán a jövőben majd erre is megoldást nyújt a Google. A nyelvfelismerést persze itt is lehet használni, ha esetleg nem lehet azt tudni, hogy milyen nyelven szerepel a szöveg az adott képen – mert ez is előfordulhat.

A Google 133 célnyelvre képes jelenleg fordítani, és 113 nyelven képes felismerni szövegeket képeken. Azon is folyamatosan dolgozik a cég, hogy a nyelvtámogatást javítsa, ennek kapcsán egészen komoly kutatómunkálatok folynak a keresőóriás berkeiben.

Nem rég számolhattunk be arról, hogy a Google egy olyan eszközön is munkálkodik, ami a jövőben képes lesz a mesterséges intelligenciát kihasználva 1000 nyelvet támogatva fordítani. A vállalat univerzális beszéd modellje minden eddiginél nyitottabbá teheti majd a világunkat a cég elképzelése szerint. Idővel a nyelvi akadályokat nagyon könnyen le lehet majd küzdeni, és a kiterjesztett valóság alapú fordítás is fejlődni fog, a szintén komoly fejlődés előtt álló okosszemüvegeket is eléri majd ez a technológia.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére