Remek sebragasztó az óriásszalamandra nyálkája

Amikor a kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) megsérül, bőrmirigyei fehér nyálkát kezdenek termelni, aminek komoly jövője lehet a sebészetben, ugyanis nemcsak hogy remekül lehet vele élő szöveteket ragasztani, de aktívan fokozza is a sebgyógyulást.

Remek sebragasztó az óriásszalamandra nyálkája

A sebek gyors és biztonságos zárása nagyon fontos része a műtéti beavatkozásoknak. Bár számos sebet öltésekkel és kapcsokkal zárnak össze, vannak olyan esetek, amikor ezek a megoldások csak tovább növelik a szöveti károsodást és a seb körüli stresszt. Ilyenkor használják a különböző ragasztási módszereket. Alkalmazott ragasztókból jelenlegi is számos különböző típus van a piacon, ezek azonban közel sem tökéletesek, olyan anyag ugyanis egyelőre nincs, amelyek egyáltalán nem mérgező, rugalmas, bírja a seb körüli hőmérsékleti viszonyokat, és alacsony költségen, könnyen előállítható.

A kínai óriásszalamandrák által termelt nyálka azonban pontosan ezzel kecsegtet. A faj tagjai 1,8 méteresre is megnőnek, és akár 64 kilogrammot is nyomhatnak, amivel legméretesebb kétéltűek a Földön. A kínai óriásszalamandrák élő kövületek: 200 millió évvel ezelőtt, a jura időszak elején bukkantak fel, és azóta gyakorlatilag alig változtak. Ezt nem kis részben annak köszönhetik, hogy remek sebgyógyulási rendszerrel rendelkeznek: ha megsérülnek, bőrük egy olyan anyagot kezd termelni, amely gyorsan lezárja a sebet, és segít annak mielőbb begyógyulni.

Galéria megnyitása

A történeti források szerint ezt a nyálkát Kínában már legalább 16 évszázada használják bizonyos sérülések, főleg égések kezelésére. Egy 2015-ös vizsgálat már megmutatta, hogy az anyag fokozott szöveti regenerációt vált ki és optimálisan szabályozza az immunválaszt. A mostani kutatás során pedig a Harvard kutatói és kínai kollégáik a nyálka sebragasztóként való használatát tesztelték. Ehhez először begyűjtöttek az anyagból az állatok bőréről, majd ezt szárítással és fagyasztással porították. A port aztán sóoldatban oldva egy gélszerű anyagot hoztak létre.

A sertéseken és patkányokon tesztelt ragasztó jól összezárta a sebeket, és kellően rugalmasnak is mutatkozott, és bár nem volt annyira hosszan tartó, mint más ragasztók, összességében jobban teljesített az általánosan elterjedt sebészeti ragasztóknál. A géllel 30 másodperc alatt összezárható volt egy erősen vérző vágás, és az anyag sebgyógyulást is felgyorsította, miközben a hegesedést gyakorlatilag teljesen meggátolta.

Az új anyag nagy előnye továbbá, hogy könnyen és olcsón előállítható, feltéve persze, hogy rendelkezésre áll elég óriásszalamandra. Mivel azonban Kínában az állatokat már jelenleg is tömegével tenyésztik, hiszen élelmiszerforrásként és más orvosi célokra is használják ezeket, az utánpótlással elvileg nem lesz probléma. És a ragasztó kinyeréséhez nem is kell leölni az állatokat: mindössze rendszeresen ingerelni azok bőrét, majd betakarítani a nyálkát, mondják a kutatók.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap