Régen volt ilyen jó első negyedéve az AMD-nek

Ha a teljes képet nézzük, nagyon szépek a számok, ám a részlegek szerinti bontásban már némi gyengélkedés is látszik.

Régen volt ilyen jó első negyedéve az AMD-nek

Az AMD elérhetővé tette legfrissebb pénzügyi jelentését, amely arról rántja le a leplet, hogyan teljesített a vállalat az év első három hónapjában. A számok alapján nagyon szép negyedévet zárhatott a cég, amilyenre közel 10 éve nem volt példa az első negyedéves eredmények között. A teljes árbevétel 1,79 milliárd dollárra rúgott, vagyis az előző év azonos időszakához képest 40%-kal javult a teljesítmény, de a profit még ennél is jobban, 900%-nál is nagyobb mértékben nőtt, hiszen az egy évvel ezelőtti 16 millió dollárhoz képest idén 162 millió dollárt sikerült elkönyvelni. Érdekesség, hogy profit szintjén alig marad el az első negyedéves eredmény az elmúlt év negyedik negyedéves teljesítményétől, ami a szezonális hatásokat is szem előtt tartva igen impresszív.

Galéria megnyitása

A fenti eredmények nagyrészt a Computing and Graphics szegmens kiváló teljesítményének köszönhetőek, amely a CPU és a GPU termékpalettát foglalja magában. Ez a részleg önmagában 1,44 milliárd dolláros teljes árbevételt hozott össze, ami 607 millió dollárral több, mint az előző év azonos időszakában volt, vagyis 73%-os javulás látható. További érdekesség, hogy a működésből befolyó bevétel 16 millió dollár helyett most 262 millió dollárra rúgott, ami szintén rendkívül komoly előrelépésnek tekinthető.

A szegmens pontos adatait nem részletezte a vállalat, de néhány érdekességet azért elárult. A klienspiacon nagyon erős volt a CPU forgalom, ugyanis a noteszgépek szegmensében rekord eladásokat sikerült elérni, hála a Renoir lapka köré épülő RYZEN 4000-es sorozatú mobil processzoroknak. Az átlagos értékesítési árak éves szinten növekedést mutattak, ám negyedéves szinten már csökkenés látszott, hála a magasabb eladási mutatóknak.

Galéria megnyitása

A GPU részleg ezzel szemben már nem teljesített olyan jól, ugyanis az átlagos értékesítési árak mind éves, mind pedig negyedéves szinten csökkentek. A GPU-k értékesítése során negyedéves szinten csökkenés mutatkozott, ám azt nem árulta el a vállalat, hogy az előző év azonos időszakához képest milyen trend figyelhető meg.

Az Enterprise, Embedded and Semi-Custom részleg teljesítménye eléggé vegyesen alakult, ugyanis erre a negyedévre veszteség mutatkozott, a teljes árbevétel pedig csak 348 millió dollárt tett ki, vagyis éves szinten 93 millió dollárral csökkent. A dolog hátterében az áll, hogy a Semi-Custom részleg eladási mutatói estek, ami nem is túl meglepő, hiszen az aktuális játékkonzolok éppen kifutnak a piacról, az újak pedig, amelyek az év végén érkeznek, még nem kerültek sorozatgyártásba. Ez meg is látszik a részleg teljesítményén, ám az elkövetkező hónapok folyamán javulásra lehet számítani, ahogy a Microsoft és a Sony elkezdi felpörgetni a következő generációs játékkonzolok gyártását.

Galéria megnyitása

Az EPYC processzorok forgalma felfelé ívelő pályára állt: ezen a téren kétszámjegyű növekedést sikerült elérni az előző negyedévhez képest, ami fontos eredmény, hiszen az AMD éppen a szerverpiaci részesedésének visszaépítésén, illetve növelésén munkálkodik.

Az év folyamán alighanem látszani fog az eredményeken a COVID-19 okozta krízis, hiszen mind a termelésben, mind pedig a megrendelésekben torpanásokra lehet számítani, ám ezek pontos mértéke egyelőre nem igazán látszik. Az biztos, hogy idén még fontos termékek érkeznek a piacra, gondoljunk csak a Renoir alapú asztali APU egységekre, amelyek a B550-es lapkakészlettel ellátott alaplapokkal karöltve jelenhetnek meg a nem is oly távoli jövőben. Az év vége felé a ZEN 3 architektúra és az RDNA2 architektúra köré épülő első termékek is bemutatkozhatnak, ám az még nem világos, pontosan melyek lesznek ezek, de idővel erre is fény derül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap