Reflektorfényben az Android 7.0

Az Android Nougat fejlesztése jó ütemben haladt, ennek köszönhetően már most elérhetővé vált a referencia készülékek tulajdonosainak.

Reflektorfényben az Android 7.0

Néhány hete már hallani lehetett olyan pletykákat, hogy a Google még augusztusban útnak indíthatja az új Android főverziót, és a szóbeszéd beigazolódott. A keresőóriás nem a megszokott ütemben, és nem a megszokott felhajtás mellett indította útnak a Nougatot, de itt van az újdonság, már csak ez számít.

Az Android 7.0 már alapból elég korán mutatkozott be idén, és ezért alakulhatott úgy, hogy a Google I/O során már a sokadik fejlesztői kiadás érkezéséről számolhatott be a vállalat. A Nougat fejlesztése zökkenőmentesebb volt, mint azt várta tőle a Google, és így a megjelenése is hamarabb lett esedékes, mint azt bárki gondolta volna fél évvel ezelőtt. A keresőóriás szinte mindig október vagy november magasságában rántotta le a leplet az Android főverziókról az utóbbi időkben, most azonban még csak augusztust írunk, és máris itt az újdonság.

De hol vannak a Nexusok? Nos, egyelőre még sehol, de egészen biztos, hogy már gőzerővel készülnek azok is. Itt is eltért a Google az eddigi ütemtervtől, ugyanis a friss Android főverzió mindig egy vagy több új Nexus modellel került bevetésre, most azonban a korábban útnak indított referencia készülékek tulajdonosai lesznek az elsők, akik próbára tehetik a Nougat végleges verzióját. Sőt mi több, a vállalat immáron hivatalosan is megerősítette, hogy nem egy újabb Nexus okostelefon lesz az első, ami az Android 7.0-t szállítja gyárilag, hanem egy LG készüléké lesz a megtiszteltetés. A Google és az LG több éves keresztlicenc-szerződést írt alá egymással, és nagyon jó viszonyt ápolnak a felek, talán ennek köszönhető az, hogy a V20 lehet az Android 7.0 Nougat „bemutató modellje”. Az LG V20 szeptember elején fog reflektorfénybe kerülni, és ha hihetünk az előzetes információknak, igazán meggyőző körítéssel szolgál majd – a szoftveres oldalról már biztosan kijelenthető ez.

Az Android 7.0 rengeteg változással jön, és az újdonságok javáról már biztosan sokan hallottak az elmúlt hónapokban, mikor egy-egy friss fejlesztői kiadás befutott. A Nougat például már támogatja alapból az osztott képernyőt és a több ablakos futtatási lehetőségeket, így a felhasználó sokkal jobban ki tudja aknázni az egyre nagyobb méretű és egyre izmosabb készülékekben rejlő lehetőségeket. Itt ismét megjelent a JIT fordítási lehetőség, amin sokat dolgozott a Google, hogy hatékonyabb legyen. Ennek köszönhetően az Android 7.0 esetében úgy futnak majd gyorsabban a programok, hogy az általuk elfoglalt tárhely kisebb lesz, és kevesebb idő alatt lehet majd telepíteni ezeket. Fontos fejlesztés a Vulkan API megjelenése is, ez ugyanis komoly változásokat hozhat a grafikus felületek és a játékok terén. Tovább fejlődött a Doze funkció is, így az eszközök még kevesebbet fognak fogyasztani, ami jobb üzemidőt eredményezhet. A Google javított az adatforgalom kezelésén is, így a felhasználó a frissítést követően hatékonyabban lesz képes menedzselni a mobilinternet-elérést.

A Google az új Androidnál beleveti magát a virtuális valóságba, a Nougat által felvonultatott Daydream új szintre emelheti a mobilos VR nyújtotta élményt, az ehhez szükséges hardverekre viszont még várni kell. Az Android 7.0 esetében az értesítések áttekinthetőbbek, egyszerűbben kézben tarthatóak lesznek, például bejegyzésekbe lehet majd csoportosítani egy-egy applikáció minden jelentését, és ez csak akkor fog szétnyílni, ha a felhasználó megérinti azt. A beérkezett üzenetekre rögtön az értesítési felületről lehet majd választ adni a partnereknek. Kontrollálni is egyszerűbb lesz az értesítéseket, elég ehhez hosszan nyomva tartani az adott program bejegyzését, és máris feljön a szükséges menü. A gyorsbeállítási lehetőségeket pedig minden korábbinál jobban személyre lehet majd szabni, és ezeknek az előcsalogatása is könnyebbé vált az Android 7.0-ban. Kiemelendő az is itt, hogy a szoftverfrissítéseket már kevésbé fogja a felhasználóra bízni a rendszer, ami annyit tesz, hogy egy új operációs rendszer verzió megjelenésekor az automatikusan letöltődik a háttérben, és a következő újraindulás során önállóan települ is. A Nougatban megjelent a munka mód, ami arra fog szolgálni, hogy az ember jobban el tudja választani a munkáját a magánéletétől, és így kellemesebb egyensúlyt teremthessen az életében.

A Nougatnál olyan apróságokkal is számolni lehet, mint a menüben való gyorsabb navigálási lehetőség, vagy az, hogy az alkalmazásváltó gombjára duplán „kattintva” azonnal elő lehet majd venni a két leggyakrabban futtatott applikációt. Említést érdemel még az is, hogy a telefonba már be lehet vinni vészhelyzet esetén szükséges információkat, így például a nevet, a vércsoportot, az allergiát okozó dolgokat és vészhelyzet esetén értesítendő kapcsolatot is. A különböző hangulatjelek és egyéb ikonok készletét nagy divat mostanában bővíteni, és a Google is megtette ezt; több mint 70 új emoji fogadja majd a felhasználókat. Az Android 7.0-nál javított a keresőóriás a biztonsági mentési lehetőségeken, a kijelző nyitási opciók között pedig megjelent az arcfelismerés. Szót kell még ejteni továbbá az indulást segítő direkt bootról, ami a legfontosabb dolgokat teszi elsőként elérhetővé (kommunikációs felületek, ébresztő), valamint a fájltitkosításról is, ez pedig jelentősen javít majd az Android biztonságán. Végül a Nougat esetében már lehet szabályozni a kijelző felületi elemeinek méretét, és akár több nyelvet is beállíthat a felhasználó annak érdekében, hogy a kereséseket jobban kezelje a rendszer, és ne akarjon minden weboldalt átfordítani például angolról magyarra, ha a felhasználó tökéletesen megérti azokat angolul is.

Az Android 7.0 Nougat képességeit egyelőre tehát csak azok használhatják ki, akik a támogatott referencia készülékek valamelyikét birtokolják. Az új szoftver elérhető a Nexus 6, a Nexus 5X és a Nexus 6P okostelefonokra, a Nexus 9 és a Pixel C táblagépre, a General Mobile 4G mobilra, ami az Android One platform tagja, és persze a Nexus Player multimédiás lejátszó eszközre is. Az aktuális kiadás a „NRD90M” azonosítót viseli, ezt a csomagot le lehet tölteni a Google-től vagy ki lehet várni, hogy OTA (Over-The-Air) megérkezzen – ez akár egy-két hetet is igénybe vehet. Az Android 7.0 mérete készüléktől függően kb. 750 MB és 1,2 GB között változik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward