Shop menü

REFLEKTORFÉNYBEN A XIAOMI 14 SZÉRIA, MÁR A SNAPDRAGON 8 GEN 3-MAL

A Xiaomi az első, aki az új lapkát mobil formájába öntötte, és nemcsak ebből a szempontból izgalmasok az új hardverek, hanem sok más szempontból is.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Reflektorfényben a Xiaomi 14 széria, már a Snapdragon 8 Gen 3-mal

Évről évre képes a Xiaomi magasabbra tenni a lécet, és most is olyan eszközökkel rukkolt elő a vállalat, melyekkel képes lesz helytállni a felsőkategóriában a legnagyobb ellenfelekkel szemben is. A Xiaomi 14 széria nem sok kompromisszumot köt, és nagyon érdekes fejlesztéseket vonultat fel.

Galéria megnyitása

A világ legfényesebb megjelenítői kerültek itt bevetésre, ami azonnal érdekessé teszi a mobilokat, 3000 nittel tudnak az LTPO OLED (C8) panelek ragyogni – még a kisebb és olcsóbb eszközben is. A Xiaomi 14 6,36 colos lett, a 14 Pro pedig 6,73 hüvelykes képátlóval rendelkezik. Mindkettőre igaz már, hogy 1 Hz-ig is le tudnak menni, de 120 Hz-en is üzemelhetnek, és a Dolby Vision támogatásnak sincsennek híján. A CSOT-vel közösen fejlesztette a panelt a vállalat, és 12 bites megoldásokról beszélhetünk.

Galéria megnyitása

Mindkét okostelefon sík felületű lett, és hajszálvékony a káva, a legvastagabb ponton is csak 1,71 milliméteres a Xiaomi 14 esetén. A Xiaomi 14 Pro egy speciális védőüveget kapott, Ceramic Glass néven hivatkozik erre a vállalat, és mind a négy peremén finoman íves (All Around Liquid Display), hogy kényelmesebb fogást nyújtson, de itt tényleg csak a vékony éleknél van lekerekítés, semmi több. A panelek kapcsán még annyit kell mindenképpen elmondani, hogy a szerényebb készülék 2670 x 1200 képpontos felbontással rendelkezik, a társa pedig már 3100 x 1440 képpontot sűrít össze.

Galéria megnyitása

Meghatározó fontosságú a Xiaomi 14-nél, hogy a MIUI búcsúzik, és a HyperOS jön a helyére, már az Android 14 operációs rendszert alapul véve, szóval a Pixelek után itt először jön a legújabb Android. Ezt már úgy tervezték, hogy sokféle eszközhöz idomuljon, akár okosórához vagy autóhoz is, a teljes ökoszisztéma egyszerűbb összekapcsolódását teszi lehetővé. A HyperOS elvileg nagyon gyors lesz és könnyed, miközben tömve van MI funkciókkal. Tud szöveget generálni több ponton, grafikákat hoz létre, fejlett képkeresést is nyújt és még egyebekkel szolgál.

Galéria megnyitása

A kamerákat az előlapi egységektől indulva nézzük végig, és így rögtön 32 megapixeles képalkotókról beszélhetünk. A Xiaomi 14 páros ugyanazt a frontkamerát alkalmazza, ami immáron 4K60 minőségben is képes videókat rögzíteni, és EIS stabilizálásról is gondoskodik. Szelfizni, videózni, videocsevegéseket bonyolítani egyaránt nagyon jól lehet majd az eszközökkel.

Galéria megnyitása

A hátlapon a Xiaomi kizárólag 50 MPixeles kamerákat használ, de azért arról nincs szó, hogy minden esetben ugyanazok a szenzorok lennének jelen. A főkamerákra vetül a legtöbb fény, szó szerint, mivel ezeknek egy 1/1,31 colos érzékelő az alapja, amire Light Fusion 900 fantázianéven hivatkozik a gyártó. A Xiaomi 14 és 14 Pro között különbség, hogy a 14-nek csak egy szimpla F/1.6-os optika jutott, míg a 14 Pro már egy F/1.4 és F/4.0 között szabályozható megoldással lett megtoldva. A Hyper OIS képstabilizálást már egyaránt megkapták.

Galéria megnyitása

A két társkamera közül az egyik ultraszéles látószögű, a másik pedig 3,2-szeres optikai zoomot tesz lehetővé, és ezek egyaránt a Samsung JN1 szenzort használják. A kamerarendszer zoomátfogása így 14 mm-től 75 mm-ig (ekv.) terjed, persze a zoomot tekintve még lesz mindenféle szenzoros és digitális plusz opció a távolabbi témák megörökítéséhez. Támogatott a makrózási lehetőség is, és mindkét mobilnál megvannak a Leica extrák, ami elvileg az optikák szintjén is nyújt fejlesztéseket.

Galéria megnyitása

8K Ultra HD videózásra alkalmasak a Xiaomi 14 modellek, de csak 24 FPS mellett, 4K esetén 60 FPS jelenti majd a csúcsot, és amennyiben a tempó a lényeg, akár 1920 FPS-t is el lehet érni, ha elég a HD minőség, Full HD-ben pedig 960 FPS a plafon, ha rövid szuperlassításokat akar az ember készíteni. A fejlett optikai stabilizálás mellett új elektronikus stabilizálás is használható, hogy a videók még simábbak legyenek. A látványt pedig a HDR révén lehet fokozni, még Dolby Vision videózás is támogatott.

Galéria megnyitása

Az okostelefonok egyik legnagyobb attrakciója az, hogy a Snapdragon 8 Gen 3 rendszerchipet használják, ezt lényegében most jelentette be a Qualcomm. Ugyanakkor mégis ez a legkevésbé érdekes, mert a következő egy évben tucatjával jönnek majd az új Snapdragon chipet használó készülékek. Ezen a fronton az az érdekes, hogy a lapka a Loop LiquidCool technológiával lesz hűtve, amit a Xiaomi már korábban megmutatott kísérleti szinten, ez egy célirányosan áramoltatott folyadékhűtés. Ha minden igaz, akkor Tesla szelepekkel oldják meg azt, hogy az áramlás egyirányú legyen, és ezáltal háromszor hatékonyabban tudja a hőelvezetést megoldani.

Galéria megnyitása

Akár 16 GB-nyi rendszermemóriával is megvásárolható lesz a Xiaomi 14 széria mindkét tagja, de a szimpla készülékből jön 8 és 12 GB-os opció is, a 14 Pro esetén pedig 12 GB-tól indulunk. A tárhely 256 GB-ról indul a párosnál, lesz 512 GB-os megoldás is, és a csúcs egyaránt az 1 TB, szóval a kisebb eszközt is meg lehet majd vásárolni brutális kapacitással.

Galéria megnyitása

A mobilok természetesen 5G hálózati modemmel jönnek, de arról továbbra sem esett szó, hogy lenne mmWave támogatás, amiről a Xiaomi előszeretettel feledkezik meg. A kapcsolati opciók sorában szerepel a Wi-Fi 7 támogatás, a rendkívül fejlett A-GPS vevő, a Bluetooth 5.4 modul BLE Audio támogatással és persze az NFC chip, valamint infra is. Ezen felül itt elmondható még, hogy Dual-SIM-es duóról beszélhetünk, és nincs eSIM, csak két nano SIM fiók.

Galéria megnyitása

Üveg és bőrhatású hátlap egyaránt lesz a palettán, a színválasztékot a Xiaomi 14 esetén a fehér, fekete, zöld és pink alkotja, a 14 Prónál pedig ebből a sorból a pink kiesik, és van helyette egy titán kiadás, ahol a keret már nem alumíniumból, hanem titánból készül, és ez egy Dragon Crystal Glass üveg hátlapot kapott. 188 és 230 gramm lesz a két eszköz, bár a különböző kiviteleik ettől lehetnek kicsit könnyebbek is. A Xiaomi szerint a 14 modell egy kézzel is jól használható még, mivel „csak” 71,5 mm széles lett, és egyébként 8,28 mm a kisebb mobil, és 8,49 mm vastag a Pro társa.

Galéria megnyitása

Nagyon sok érdekessége van a Xiaomi 14 szériának, és egészen könnyen el lehet veszni a részleteiben. Például azt is elmondta a vállalat, hogy egy olyan új rezgőmotort (1016 CyberEngine) használ, ami minden eddiginél természetesebb érzést keltő haptikus visszajelzéseket tud majd adni – ezt a Tsinghua Egyetemmel közösen fejlesztették. Fontos, hogy 5 és 10 Gbps-os átvitelre képes USB-C csatlakozók találhatóak már a kereten, és azt is el kell mondani, hogy IP68 tanúsítványt szereztek.

Galéria megnyitása

Sztereó hangszóró, Dolby Atmos támogatás, Hi-Res Audio minősítés, 4 irányított mikrofon, van itt minden, és a képernyőbe rejtett ujjlenyomat-olvasóról sem szabad megfeledkezni. 4610 és 4880 mAh-s akkumulátor található az okostelefonokban, és vezeték nélkül egyaránt 50 wattal lehet őket tölteni, vezetékes összeköttetésnél pedig 120, illetve 90 watt jelenti a csúcsot. Töltésmegosztást is tudnak 10 wattal.

Galéria megnyitása

A Xiaomi 14 egyelőre csak Kínában lesz kapható, és ott már indult az előrendelés. A globális bevezetésre egészen biztos, hogy minimum néhány hetet várnia kell az érdeklődőknek, de erről semmilyen információval nem szolgált a vállalat. Az árak a következőképpen alakulanak:

  • Xiaomi 14 (8/256 GB) - 200 ezer forint
  • Xiaomi 14 (12/256 GB) - 215 ezer forint
  • Xiaomi 14 (16/512 GB) - 230 ezer forint
  • Xiaomi 14 (16 GB/1 TB) - 250 ezer forint
  • Xiaomi 14 Pro (12/256 GB) - 250 ezer forint
  • Xiaomi 14 Pro (16/512 GB) - 275 ezer forint
  • Xiaomi 14 Pro (16 GB/1 TB) - 300 ezer forint

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére