Receptre felírható videójáték-terápiát engedélyezett az FDA

Az Akili EndeavorRx nevű játékát a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedő gyerekek kezelésében használhatják a szakértők.

Receptre felírható videójáték-terápiát engedélyezett az FDA

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatóságának hétfőn közzétett döntése értelmében a bostoni gyártó ezentúl kifejezetten a hiperaktivitás kezelésére alkalmas eszközként is árulhatja a játékot, az orvosok pedig mostantól felírhatják azt 8–12 közötti ADHD-val diagnosztizált gyerekek számára. Az FDA döntése fontos mérföldkő a digitális terápiák egyre növekvő területe szempontjából, hiszen ez az első alkalom, hogy a hatóság bármilyen egészségi állapotra videójátékos terápiát engedélyezett. Ezen kívül az EndeavorRx az első digitális terápiás módszer, amely célzottan az ADHD tüneteinek mérséklésére szolgál.

A játékban változatos terepeken, például egy lávafolyóval átszelt tájon vagy egy jeges vidéken navigálnak a játékosok, és csillagokat, illetve pontokat kapnak a feladatok sikeres teljesítése során. Ami terápiás hatást illeti, a gyártó állítása szerint a játék célzott algoritmusok révén képes az agy bizonyos idegi hálózatainak aktiválására és erősítésére. Azaz jóval többről van szó, mint amit az egészégalkalmazások többsége nyújtani tud, amelyek jobbára ismeretek terjesztése, tippek és emlékeztetők révén segítenek menedzselni egy-egy egészségi problémát. És többet jelent ez azoknál a szintén nagyon izgalmas próbálkozásoknál is, amelyek során a digitális eszközöket figyelemelterelésre használják, például a virtuális valóságot vetve be az égési sérültek fájdalmának menedzselése során.

A játékot a Kaliforniai Egyetemen kezdték fejleszteni Adam Gazzaley laborjában, mielőtt az Akili megvette a forgalmazási jogokat. A cég szakértői továbbfejlesztették a programot, és szabályos klinikai vizsgálatok során tesztelték annak biztonságosságát és hatásosságát, mielőtt a széles körben való alkalmazáshoz szükséges engedélyékért folyamodtak volna. A vizsgálatok 7 éve során több mint 600 gyerekkel próbálták ki az újfajta módszert.

A klinikai vizsgálatok eredményei szerint a résztvevő gyerekek egyharmada esetében mérhetően javult a figyelemzavar, miután négy héten keresztül heti ötször, naponta 25 percet játszottak. A javulás a kezelést követően egy hónapig tartott ki. A leggyakoribb mellékhatás ingerültség és fejfájás volt, de ezek is sokkal enyhébben jelentkeztek, mint az ADHD-ra adott hagyományos szerek mellékhatásai.

Bár az engedély csak hétfőn született meg, a játék pár hónapja már elérhető, az FDA ugyanis áprilisban a járványhelyzetre való tekintettel számos alacsony kockázatú, mentális egészségi állapotot segítő eszköz kapcsán lazított a korlátozásokon. Ezzel élve az Akili létrehozott egy weboldalt, ahol a terápiára alkalmasnak tartott gyerekek ingyen játszhatnak a játékkal.

A következő időszak újabb kihívásokat hozhat a cég számára, hiszen meg kell győzniük a kezelőorvosokat arról, hogy a játékot érdemes felírni a gyerekek számára, illetve az egészségbiztosítókat is, hogy fedezzék a kezelés költségeit. Az FDA engedélye szerint a játék egy általánosabb terápiás program részeként alkalmazható, amelynek gyógyszeres és másfajta kezelések is részét képezhetik.

Mindez összhangban áll a fejlesztők véleményével, akik szerint az eddigi klinikai eredmények nem szolgáltatnak elég bizonyítékkal arra, hogy az EndeavorRx alkalmas lenne a hagyományos ADHD-terápiák helyettesítésére. Társterápiaként azonban mindenképpen izgalmas alternatívát jelenthet, és ahogy már említettük, az FDA-engedély nagyon fontos lépést jelenthet más digitális terápiák elfogadása és elterjedése felé is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap