Razer Naga Epic Chroma - sokszínű és sokrétű

Az MMO játékosok álma ez a csúcsegér, a Razernek azonban át kellene gondolnia felhőalapú egérszoftverének létjogosultságát.

Razer Naga Epic Chroma - sokszínű és sokrétű

1. Mit rejt a doboz?

A Razer Naga Epic Chroma a Naga 2014 ergonomikus külsejét ötvözi az Epic Naga extráival: a vezetékes és vezeték nélküli üzemmód közötti váltás lehetőségével és a többszínű világítással. A 8200 DPI-s lézer szenzorral felszerelt, összesen 19 programozható, világító gombbal rendelkező egér kifejezetten az MMO játékosokat célozza meg, akárcsak elődei.

Galéria megnyitása grid_on

A rágcsáló viszonylag kis méretű dobozban érkezett. Az egér képével díszített és annak tulajdonságait részletező külső tok levétele után elegáns, fekete doboz bukkant elő, melynek tetejét a három egybefonódó kígyót mintázó Razer logó díszítette. A felnyitható tető alól egy dizájnos, lekerekített szélű kis füzet, pár üdvözlő kártya és két Razer logós, színváltós matrica köszönt vissza. "Gratulálunk, innen nincs visszaút" - volt olvasható az egyik promo lapon az elsőre kissé kétértelműnek tűnő köszöntő. A legfontosabb információkat több nyelvű, pár oldalból álló füzetecske tartalmazza, a teljes kézikönyv online olvasható. A papíráru alatti vékony szivacsborító eltávolítása után felbukkant a lényeg is: gondosan, külön fakkokban elhelyezve az összetekert kábel, a töltő és maga az egér.

A doboz kézbevételekor rögtön feltűnt, hogy milyen nehéz, de ennek a súlynak a nagy részéért a 175 grammos dokkolóállomás és egyben töltő a felelős. A dokkoló már tömegéből adódóan is jól megáll az asztalon, és ha leszedjük az alját borító fóliát, ragadós felület bukkan elő, amely még nagyobb stabilitást biztosít neki. Maga az egér nem súlyozható, fixen 130 grammot nyom (kábellel együtt 150 g), ez a súly kicsivel több, mint a Razer Naga 2014-é, amely kábellel együtt 135 g. A plusz súly a lítium-ion akksi, amely egybe lett építve az egérrel, így a felhasználó által sajnos nem cserélhető.

Galéria megnyitása grid_on

Az optimális töltéshez ajánlatos az alján található kapcsolóval kikapcsolni az egeret és úgy rakni a dokkba. Berakáskor a mágneses rögzítés ellenére sem éreztem igazán, melyik az a pont, ahol a legjobban illeszkedik, de a már kikapcsolt egéren lassan pulzáló fényjáték feltűnése jelezte, amikor a rágcsáló rendesen beleült a töltőbe. Ha teljesen üres az akksi, akkor feltöltése a kézikönyv szerint 5 órát vesz igénybe, a valóságban ez egy kicsivel több volt, elsőre nyugodtan hagyjunk neki 6 órát.

A leírás alapján egy teljes feltöltéssel 20 óráig működőképes az egér, a teszt alapján ez megfelelt a valóságnak. Beállításoktól és igénybevételtől függően ez az idő jóval hosszabb is lehet: közepes erősségű világítással, változó igénybevételnek kitéve (játék + böngészés) 3-4 óránként 10%-kal csökkent a töltés mértéke. Ha kihúzzuk a töltő mikro-USB kábelét, és közvetlenül az egérbe dugjuk, rögtön használatba vehetjük a rágcsálót, ráadásul eközben még töltődik is. A 2,1 méteres, vékony, szövetborítású kábel strapabíró és nem zavar be használat közben, érdekessége, hogy megtartja a formát, amibe hajtogatjuk, így aztán tényleg elkerülhető, hogy útban legyen, ha mindenképp arra van szükségünk, hogy vezetékes módban használjuk az egeret.

Galéria megnyitása grid_on

Lagot, késleltetést, ugrálás és egyéb anomáliákat a vezeték nélküli módban sem tapasztaltunk, használat közben nem volt semmiféle érezhető különbség a vezetékes módhoz képest. Aki eddig ódzkodott a vezeték nélküli egerektől, az nyugodtan eldobhatja előítéleteit.

Az egér felülete matt és egészen finoman érdes, így nem csúszik el rajta a kéz és nem marad rajta zsíros lenyomat. A jobb oldala gumírozott, amely még stabilabbá teszi a fogását. Erre a gumírozott részre kerül a kisujj, míg a gyűrűsujjnak külön hely van kialakítva, hogy könnyebb legyen ellentartani, ha a hüvelykujjunkkal nyomkodjuk az oldalsó gombokat. Ezt a fajta kialakítást a Logitech G600-on láthattuk már, ott ez a rész nyomógombként is funkcionált. A Razer megoldása jobban tetszett, stabilabb fogást biztosított az egérnek a bal oldali gombok megnyomásakor (saját G600-amon, főleg eleinte sokszor előfordult, hogy ellentartáskor véletlenül megnyomtam a gyűrűsujj alatti gombot). Lekerekített, kellemesen domború fara miatt a Razer egere kisebb kézbe is kényelmesebben simul: a nagyjából hasonló méretű, de szögletesebb hátsójú Logitech G600-at sohasem éreztem olyan kényelmesnek, míg nagyobb tenyerű kollégám, akit tesztalanynak használtam mindkét egér formáját szerette.

Mindkét képen balra a G600, jobbra a Naga Epic Chroma látható

Az egeret a jól ismert Razer logó díszíti, amely ezen a modellen nem világít, kivilágítható viszont a görgő és a bal oldalt található 12 gomb. Ezek mindegyike mechanikus, az egér bal oldalának enyhén homorú felületén lettek úgy elrendezve, hogy kényelmesen el lehessen érni őket. A négy sorban a középső gombok mindig kicsit jobban kiemelkednek, így megkönnyítik a navigálást, jól lehet érezni, hogy hol jár éppen az ujjunk. A gombok ellenállását pont megfelelőnek éreztem, kifejezetten kellemes volt a használatuk, sokszor azon kaptam magam, hogy csak úgy, az érzés kedvéért nyomogatom őket.

A bordás, gumírozott borítású görgő nyomógombként is működik, ill. jobbra-balra billenthető, ezek közül a funkciók közül mindegyik programozható. Én a görgetést túl lightosnak éreztem, a gombok megnyomásához kifejtendő erőt viszont tökéletesen megfelelőnek találtam – de mindez persze egyéni preferencia kérdése. A két alapgombot is tökéletesnek éreztem, feszesek és pontosan működnek, kényelmesen megnyomhatóak bármelyik részükön aminek a különböző kézméretű felhasználóknál ill. különböző kéztartásoknál van jelentősége.

Az egér mindenféle fényes és matt felületen jól működött, a sima papírlaptól kezdve a fényes fehér kartonon, az asztallapon és a Wacom rajztáblán át az egéralátétig - még a pulóveremen is kipróbáltam, de semmivel sem tudtam kifogni rajta.

2. Szoftver

A Razer Synapse szoftverét már 2012-ben is kritizálták azért, mert állandó online kapcsolatot igényel. Azóta a cég Min-Liang Tan igazgató ígéretéhez híven offline móddal is ellátta felhőalapú szolgáltatását, ám a program telepítéséhez és használatba vételéhez így is internet kapcsolat és regisztráció szükséges. A regisztrációhoz nem kell külön weboldalra elfáradnunk, rögtön a telepítő programból megtehetjük email címünk megadásával. Ha valaki úgy dönt, hogy nem kér ebből, és nem telepíti a szoftvert, akkor is működik az egere, de csak az alapfunkciókkal. Persze ki akarna egy nagy tudású, méregdrága rágcsálót mezei egérként használni?

A program előnye, hogy a Razer perifériákat egyben kezeli és működésüket, világításukat is képes összehangolni, ezen kívül addonokkal és egyéb extrákat is kínál, melyek segítségével a Razer rengeteg hasznos információra tehet szert játékosi szokásainkról, melyeket remélhetőleg a mi javunkra fordít.

A konfigurációs szoftver intuitív, kezelése könnyen és gyorsan elsajátítható. Végtelen számú programprofilt hozhatunk létre, mindegyikhez megadhatjuk a hozza tartozó program indítófájlját, és az egér automatikusan mindig a megfelelő profilra vált. Lehetőségünk van profilokat másolni, exportálni és importálni is. Egy profilhoz akár többféle gombkiosztást is hozzárendelhetünk (profilonként 8-at) és menet közben lehetőségünk van ezek között váltani.

Galéria megnyitása grid_on

A programozható gombok mindent tudnak, amire szükségünk lehet: makrókat, egér-, billentyűzet- és multimédia funkciókat (pl. hangerőszabályozás) rendelhetünk hozzájuk. Az egér érzékenysége 100 és 8200 DPI között állítható százas lépésekben, a gyorsítás 0-10-ig terjedő értéket vehet fel, a jelfrissítés gyakorisága pedig 125, 500 vagy 1000 Hz lehet vezetékes és vezeték nélküli módban egyaránt.

A világításnál külön színt állíthatunk be a görgőnek és a gomboknak. A gombok színe csak egységesen változtatható, egyesével nem, de azért talán kárpótol, hogy 16,8 millió szín közül választhatunk. Erősebbre, halványabbra, statikusra, vagy színváltósra is állíthatjuk a fényorgiát és külön beállításokat adhatunk meg a vezetékes és a vezeték nélküli módhoz, tehát lehetőségünk van rá, hogy pl. ez utóbbihoz energiatakarékosabb, kisebb fényerejű, statikus világítást rendeljünk, vagy akár teljesen kikapcsoljuk a ledeket.

A játékokon belül megjeleníthető külön kis konfigurációs ablak egyelőre csak kevés játékkal működik, jó lenne, ha a Razer még több fejlesztőt tudna rávenni az együttműködésre. A gyártó oldalán felsorolt kompatibilis játékok listája a következő: Starcraft II: Heart of the Swarm, World of Warcraft, League of Legends, Firefall, Guild Wars 2, Dota 2, Ragnarok online 2, World of Tanks, Diablo 3, Path of Exile, DC Universe Online, DnF, Eve Online, Lord of the Rings Online, Star Trek Online. Az általam kipróbált MMO-k (Final Fantasy 14: A Realm Reborn, Tera, ArcheAge, Rift, The Secret World, Defiance) közül egyikkel sem ment, de működött pl. a felsorolásban nem szereplő Borderlands 2-vel.

A konfigurációs ablakkal kompatibilis játékokban a szokásos beállítások mellett lehetőségünk van megjeleníteni egy rácsozatot is, amelynek segítségével láthatjuk, melyik gombhoz milyen funkciót rendeltünk. Ezen alapban a gombok száma szerepel, de akár képeket is tehetünk rá. World of Warcrafthoz külön elkészítették, hogy a varázslatok, képességek ikonjait tehessük rá erre a segédrácsra.

A Razer Chroma termékcsaládjához nyílt forráskódú fejlesztői készlet tartozik, melynek segítségével a játékok alkotói extra fényeffekteket rendelhetnek a különböző eszközökhöz, pl. figyelmeztető vörös fények villanhatnak fel, ha egy játékban lelövik egy csapattársunkat vagy megtámadják bázisunkat. A szoftver egyelőre a Razer BlackWidow Chroma-val működik, a Naga Epic Chroma a Kraken 7.1 Chroma-val és a DeathAdder Chroma-val együtt a "készülőben" kategória alatt szerepel, reméljük ez hamar megváltozik, és a fejlesztők is elkezdik majd kihasználni a játékosoknak szánt perifériák programozásában rejlő lehetőségeket.

3. Végszó

A Razer Naga Epic Chroma vezetékes és vezeték nélküli módban is hibátlanul teljesített. A kitűnő formatervezésű, kényelmes fogású, masszív rágcsáló súlya tökéletes arra, hogy érezzük, hogy fogunk is valamit, ugyanakkor hosszú távon sem fárasztó a használata. Súlyából, méretéből és kialakításából adódóan stabilan áll miközben vadul kattintgatunk kedvenc MMO-nkban, vagy MOBA-nkban, ám FPS-ekhez, vagy gyorsabb egérmozgásokat igénylő játékokhoz nem feltétlenül ideális. Aki még nem használt hasonló sokgombos egeret, annak némi időbe telhet, amíg kiismeri és megszokja, de ha megszerette, akkor igaznak fogja találni hogy "innen nincs visszaút".

Akinek tetszik a sokgombos egér koncepciója és a rágcsáló formája, de nem akarja a színeket váltogatni és nincs szüksége a vezeték nélküli üzemmódra sem, az jobban jár az olcsóbb Razer Naga 2014-el, akinek viszont bejött, amit ma megtudott a Chromaról, és nem riasztja el a felhőalapú szoftver ill. az ár (kb. 36K Ft), annak mindenképpen ajánlani tudom, mert az egyik (ha nem a) legjobb egér a piacon MMO-kra és MOBA-kra.

A Naga Epic Chromát a Razertől kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward