Shop menü

RAFT – NEM A CÁPA LESZ A LEGNAGYOBB BAJ

A világot víz borítja és apró szigetek maradtak csak - elég egy tutaj a túléléshez?
Villányi Gergő
Villányi Gergő
Raft – Nem a cápa lesz a legnagyobb baj

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

  • Vigyázz cápa!

A tutajt alapvetően primitív, part menti hajózásra vagy folyókon való közlekedésre alkalmas járműnek tartjuk. Pedig a Kon-Tiki expedíció pont azt akarta bebizonyítani, hogy mindez téves alapokon nyugvó elképzelés, ha az alapanyagok, a technológiák is rendelkezésünkre állnak.  A Kon-Tiki nevű tutajt Thor Heyerdahl norvég néprajzkutató és felfedező építette és használta 1947-es expedíciója során. Az utazással Heyerdahl a gyakorlatban bizonyította, hogy a Kr. u. 6. században „primitív” eszközökkel is lehetséges volt átkelni a Csendes-óceánon, Dél-Amerikából Polinéziába.

Galéria megnyitása

„Korabeli képi ábrázolások és dél-amerikai őslakosok szájhagyománya alapján Heyerdahl és öt társa megépítette a balsafa tutajt. 1947. április 28-án indultak Callao kikötőjéből, és 101 napos utazás után érkeztek meg augusztus 7-én a Tuamotu-szigetcsoporthoz tartozó Raroia korallszigetre. Az út kb. 8000 km-nyi távja során bebizonyosodott, hogy a tutaj és az alkalmazott ősi módszerek sokkalta tengerállóbbak, mint azt a tengerészeti szakértők hitték.”

Nem tudni, hogy a Raft készítői milyen véleménnyel vannak a norvég felfedezőről, de az alapkoncepció kísértetiesen hasonló. Egy apró tutajjal a túlélés kezdetben lehetetlennek tűnik, de a Raft játékrendszere az életben maradás különböző kihívásait felhasználva egy jó kis túlélő-elfedező játékot eredményezett.

Galéria megnyitása

Kezdetben, szerény kis tutajunk alig akkora, hogy elférjen rajta az ember. A tenger vagy óceán kellős közepén vagyunk és a hatalmas kékséget egyetlen dolog töri meg: hordalékok, pálmalevelek, hajótest darabok, flakonok, uszadékfa, hordók és ládák végtelen sora sodródik felén a látóhatáron túlról. Emellett időnként kisebb-nagyobb szigeteket is megpillanthatunk – de odajutni, pláne a játék legelején meglehetősen bajos. És nem is jelentene menekülést, hiszen nagyon hamar kifogynánk a nyersanyagokból.

Galéria megnyitása

Az előbb felsorolt sodródó dolgok jelentik a túlélésünk zálogát. A fából és a műanyagból építeni fogunk és terjeszkedni, a levelekből kötelet fonunk, a hordók/ládák pedig akár tervrajzokat is rejthetnek a szokványos alapanyagok mellett. A túlélés első záloga, hogy legyen mit enni és inni – vagyis, ha belegondolunk, ez csak a második lépcsőfok, az első ugyanis az, hogy biztonságban legyünk.

Nagyon hamar fel fog tűnni, hogy tutajunk körül egy (amúgy Bruce nevű) cápa köröz, így egyértelmű, hogy ne merészkedjünk a vízbe. De a tutaj is csak ideig-óráig nyújt biztonságot, ugyanis préda híján cápa követőnk a járművünkre is ráharap és ha nem lépünk közbe időben, akkor leszakít egy darabkát.

Galéria megnyitása

Szóval étel és ital mellett egy fegyverre és némi éberségre is szükségünk lesz, amit a cápa mellett a veteményesünket dézsmáló sirályok ellen is bevethetünk. Vagyis ahelyett, hogy kitelepülnénk egy szigetre, a tutajon építünk fel és oldunk meg mindent, amire szükségünk lesz. Egy kampós eszközzel rántjuk be és kapjuk el a körülöttünk úszkáló alapanyagokat, de a szigetekről és a mellettük levő sekély vízből is hasznos dolgokat, pl. érceket, agyagot, homokot nyerhetünk ki.

Galéria megnyitása

Tutajunk idővel úgy fog kinézni, mint egy úszó város. A vízlepárló és a grillező mellett ott lesznek a zöldségek, gyümölcsök termesztésére alkalmas ültetőládák, lesz ágyunk, (ha találunk) magnónk, horgonyunk, vitorlánk, tároló ládáink és egy jó rakás különféle szerszámunk. Később, ahogy különféle alapanyagokat és ezek kombinációját felfedezzük, olvaszthatunk fémet, készíthetünk üveget és akár, az elektronikát felfedezve nyákot, akkumulátort és különféle gépeket is.

Galéria megnyitása

A játéknak története is van és az elhagyatott hajóroncsokból, bázisokból és rádióállomásokból lassan összeállhat a (Lost hangulatú) kép, ha elég kitartóak vagyunk és eljutunk odáig. Letagadhatatlan, hogy grindelős játék a Raft, de ha megtesszük magunknak azt a szívességet, hogy odafigyelünk a kutatásra és arra, hogy az újonnan felfedezett dolgokat megépítsük, akkor hamarosan sokkal könnyebb dolgunk lesz, mint az elején és energiáinkat a túlélés helyett a felfedezés és a fejlesztés felé fordíthatjuk.

Egyedül is jó kaland a Raft, de barátokkal is nekivághatunk és egy csapatot koordinálva még jobb móka, akkor is, ha kezdetekben minden falatért és kortyért meg kell küzdenünk.

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Túlélés egy tutajon, amit akár "faluvá" is fejleszthetünk.
Érdekes alapötlet, rengeteg építeni, fejleszteni és felfedezni való, főleg csapatban ...
... de időnként végtelen grindelésnek tűnik a játék.

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére