Radikális változás a Windows aktivációs rendszerében?

A 16 karakteres alfanumerikus licenckulcs helyét teljesen online aktivációs rendszer veszi át, amellyel kapcsolatban már kiszivárgott néhány információ.

Radikális változás a Windows aktivációs rendszerében?

Egy meglehetősen érdekes információ szivárgott ki, amely arról ad hírt, milyen átalakítás várható a Windows aktivációs rendszerében. Az értesülés egy orosz forrástól érkezett, amely általában megbízható információkat szállít, így a lenti pletykának valamennyi alapja mindenképpen lehet. Hogy a történet igaz-e? Az majd a következő Windows kiadás megjelenésekor derül ki teljes bizonyossággal.

A jelek szerint a Microsoft a következő generációs Windows esetében – ami a Threshold kódnevet viseli, de sokan már régóta Windows 9 névvel emlegetik – felhagy a 16 karakteres alfanumerikus (azaz betűket és számokat vegyesen tartalmazó) licenckulcs használatával. Az említett kulcs helyett Windows Store felhasználói fiókhoz kötött regisztrációs metódus kerül bevezetésre – a Windows Store Account nem feltétlenül lesz azonos a Microsoft Account-tal. A rendszer használata a jelek szerint kötelező lesz, ugyanis ezzel a megoldással lehet majd beszerezni a konfiguráció-specifikus Windows telepítőt.

A rendszer működése egyelőre picit homályos, de azért már kezd körvonalazódni, nagyjából mire számíthatunk. A lényeg, hogy a Windows Store-ban történő licencvásárlást követően lehetőség nyílik egy általános telepítő képfájl letöltésére. Telepítés után az adott konfiguráció adatait rögzíti a Microsoft rendszere – itt leginkább alaplaphoz kapcsolódó adatokra kell gondolni –, majd a Windows aktiválása is megtörténik, így az operációs rendszer legálisan használhatóvá válik. Ahogy a megvásárolt operációs rendszert másik konfigurációra kívánjuk telepíteni, a licencről leválasztásra kerül a jelenlegi konfiguráció, majd az új számítógépen ismét aktiválni lehet. A régi konfiguráció innentől nem használható ugyanazzal a licenccel, ezáltal biztosított, hogy egy időben egy egyfelhasználós licenc csak egy számítógépen működjön. Ezt a koncepciót háromfelhasználós, illetve ötfelhasználós családi licenceknél is alkalmazhatja a Microsoft.

A szóban forgó orosz forrás azt is elárulta, mi a helyzet Start menü ügyben. A beszámoló szerint a Start menü hiánya még mindig meglehetősen komoly probléma a felhasználók szemszögéből nézve, így a következő Windows kiadásban visszatér majd a régóta hiányolt elem újratervezett kiadása, amit korábban már megcsodálhattunk. Persze a végleges változat némileg eltérő lehet, de a koncepció lényege nagyjából már világos. A Microsoft annak érdekében, hogy visszacsábíthassa a felhasználókat, és sokakat rá tudjon venni a váltásra, az új Windows esetében hatalmas reklámkampányt szervez, hogy tudassa a felhasználókkal: visszakapják a hiányolt Start menüt.

A Microsoft a várakozások szerint már ősszel elkezdhet információkat csepegtetni a következő generációs Windows legérdekesebb újításaival kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward