Radeon RX470 – Hoztam is ajándékot, meg nem is

Elvileg van egy középkategóriás bajnokunk, gyakorlatilag viszont csak „tartozom neked” cetlikkel vannak tele a nagykerek.

Radeon RX470 – Hoztam is ajándékot, meg nem is

RX470

Előző hét csütörtökön eljött a nagy nap, amire oly sokan vártak: két bemutatást követően, óriási késéssel, de elrajtolt a középkategória új reménysége, az RX470-es Radeon. Legalábbis papíron és a weblapokon, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az a minimális mennyiség, ami készült, a világ tesztereinél van, az átlagos földi halandó pedig csak a „nincs találat” felirattal találkozhat, ha beírja a keresőnkbe, hogy RX470. Ráadásul a 150 dolláros ábrándokból sem lett semmi, az RX470 ajánlott fogyasztói ára kemény 10%-kal ment az RX480 alá, ami olyan kevés, hogy egy kicsit megkérdőjelezi az egész értelmét.

Itthon mondjuk valamennyire különleges a kártya helyzete, mert a 8 gigás RX480-akra is úgy kell vadászni, a 4 gigásokról pedig csak tündérmeséket hallottunk. Éppen ezért az RX470 (mivel alapvetően 4 gigás kártyának álmodta meg az AMD) jó pozícióból indulhatott volna, ha lenne belőle akár egy darab is. A Global Foundries-zel való kardoskodás miatt azonban ott tartunk, hogy igazából minden RX kártya hiánycikk, és az nVidia sem volt felkészülve a GTX1060 előre hozott rajtjára (de még így is több kártyával rendelkezik, mint az AMD, ami jelen helyzetben már szinte felér egy győzelemmel). Az új középkategória tehát egyelőre csak ígéret, de annak némi árkorrekció után egész jó lehet.

Az AMD ugyanis nem nyeste meg nagyon az RX480-ast, mindössze annyi történt, hogy a 36-ból 4 Compute Unit-ot letiltott benne (ez 256 shadernek felel meg), és játszott egy kicsit az órajelekkel. Aztán közölte, hogy referenciakártyák nem nagyon lesznek, szóval ez utóbbi körülbelül teljesen irreleváns lett. Azonos órajelen, ha csak a matekot nézzük bő 11%-kal lehet maximálisan lassabb az RX470-es az RX480-asnál, de ez már tényleg a legrosszabb helyzet. Azonos órajelről persze szó nincs, de néha elég marginális eltérések vannak, aminek köszönhetően már a TDP lett az úr. Nem az a fontos, a specifikáció szerint maximum milyen órajelen tud menni az új kártya, hanem, hogy valójában mennyin fog, hogy beleférjen a TDP keretbe. Nos, ez elvileg 120 watt kéne, hogy legyen, és abból, amit eddig láttunk, valószínűleg egy referencia kártya nagyon visszafogná magát, hogy betartsa a játékszabályokat. A kártyák nagy része azonban a teljesítményre megy, a BIOS-uk csak mosolyog a 120 watton. Ilyen a nálunk járt MSI Gaming X szériás példány is, amin már a nyolctűs PCI-E tápcsatlakozó is árulkodó.

MSI RX470 Gaming X 4G

Az MSI szokás szerint egy Twin FrozR hűtővel küldi bevetésre az újdonságát, órajelek tekintetében pedig félig-meddig tartja a referencia ajánlásokat. A memória valóban csak 6,6GHz-en ketyeg, a GPU maximális órajele viszont csak Silent Mode-ban 1206Mhz, Gaming (ez az alapértelmezett) és OC módban viszont néhány százalékkal többre számíthatunk, természetesen magasabb TDP kerettel.

Sokan nehezményezték, hogy a referencia RX480-ason nincs DVI kimenet (az egyedi kártyák nagy részén lesz), az MSI viszont minden RX470-esére pakolt ilyet. A hűtés természetesen most is pompás, halkan és hatékonyan dolgozik, az asztalon álldogálva nem egyszer le is álltak a ventilátorok, mert nem volt rájuk szükség. A nyolctűs tápcsatlakozó megléte jó tuningpotenciált feltételez, nem az energiahiány miatt nem fog továbbmenni a GPU, az biztos.

Tesztgép, fogyasztás, 3DMark

Tesztkonfiguráció

Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H

Processzor: Intel Core i5-3570k

Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866

Grafikus kártyák: Zotac GTX960 4GB, MSI GTX970 OC 4GB, ASUS GTX1060 STRIX 6GB, ASUS R7 370 STRIX 4GB, ASUS R9 380 STRIX OC 4GB, Sapphire R9 390X Nitro 8GB, MSI RX470 Gaming X 4GB, AMD RX480 8GB

Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W

Operációs rendszer: Windows 10 64bit minden frissítéssel

Driverek: GeForce 368.81, Radeon Software 16.5.2 és 16.7.3 (RX470, RX480)

Fontos megjegyzés: [italic]Minden gyárilag túlhajtott grafikus vezérlőt visszaállítottunk a referencia értékekre. A GeForce-ok esetében természetesen ez csak egy kis hibahatáron belül lehetséges, az igazi probléma azonban az RX470-es. Bár átkapcsoltuk az MSI kártyáját Silent Mode-ra, amikoris referencia órajeleken ketyeg, és alacsonyabb TDP-t használ, valójában még ez utóbbi is jóval 120W felett lehet, és nem csökkenthető. Ennek köszönhetően a kártya az idő nagy részében a maximális, 1206 MHz-es órajelén ketyegett, míg egy referencia RX480-as csak néha-néha jut el 1266-ig. Az eredményeket érdemes ezek fényében nézni.

[/italic]

Nos, ahogy az a diagramon is látszik, az MSI kártyája pontosan annyit fogyasztott, mint egy referencia RX480-as, tehát még csendes üzemmódban is 150W körül lehet a TDP kerete. Vannak kártyák, amik ennél kevesebbet kérnek enni, de azok alapján, amit egy gyors körbenézéssel a neten láttunk, a nagyobb gyártók közül csak az ASUS fogta vissza egy kicsit a kártyáinak a TDP-jét (némi teljesítménycsökkenésért cserébe). Persze azoknál is két kattintással szabadjára engedhető minden lóerő, és valószínűleg sokan ezt is fogják tenni, de egyébként sem érdemes szignifikánsan alacsonyabb fogyasztásban reménykedni, a specifikációban lévő mínusz 20% megmarad a papírnak.

A TDP keretnek hála viszont már a 3DMark tesztjeiben azt látni, hogy a két új Radeon között elég minimális különbségek vannak. Annyira, hogy egy kis tuninggal (akár a gyárival) nem tűnik befoghatatlannak az RX480. Erre még később visszatérünk, most nézzük a játékteszteket!

Játéktesztek 1/2

Játéktesztek 2/2

Tuning és verdikt

Túlhajtás

A 16.7.3-as driver tuningban nem engedett sokat, de amit lehetett kihajtottunk a kártyából. A maximális GPU órajel, amit így elértünk 1365MHz volt, a memóriát viszont csak 6800MHz-ig engedte feltolni a csúszka. Valószínűleg ennél többre képes (legalábbis különös lenne, ha legalább 7000-et ne menne), de a szoftver ennyit engedett. A legújabb driver már túllép ezen a korláton, de sajnos már nem volt nálunk a kártya, hogy tovább kísérletezgessünk. A GPU órajelének az emelése nem hozott egyenesen arányos sebesség növekedést (10% felett kellene legyenek a különbségek), úgyhogy valószínűleg a memória fogta le a kártyát a túlhajtott állapotában. Viszont az látszik, hogy kis szerencsével egy alap RX480-as behozható az RX470-nel, a 8 gigás példányok nagy részén pedig alapból 8GHz-es memóriák vannak.

Verdikt

Galéria megnyitása grid_on

A méréseink alapján mindössze 8,5%-kal volt gyorsabb egy referencia RX480-as egy olyan RX470-esnél, ami bár referencia órajelekre volt beállítva, nem játszott a működési frekvenciáival, mert bőven belefért az MSI által megemelt TDP keretbe. Valószínűleg a kisebb TDP keretből gazdálkodó kártyák is csak néhány százalékkal lesznek lassabbak, óriási különbségek nem várhatóak. A 180 dolláros kezdőár viszont egy kicsit fájó lehet, kérdéses, hogy itthon ez mit fog jelenteni. Tippre félúton lesz majd a kártya árban a GTX960 és a GTX970 között, ami tekintve, hogy simán hozza az utóbbi sebességét, nem egy rossz üzlet, csak az a helyzet, hogy egyelőre sajnos semmi biztosat nem tudunk mondani, azt sem, hogy mikor lesznek kártyák (de sajnos hó végére tippelünk). Egy jó kezdőárral bajnok kártya lehetne az RX470, de amíg nem oldja meg az AMD a gyártási problémákat, addig sajnos nem várható az árak mérséklődése.

Biztos feltűnt néhány olvasónknak, hogy a GTX960 és az R9 380 között még sosem volt ilyen nagy a különbség. Nos, az egész csak annak köszönhető, hogy ezúttal sikerült referencia órajeleken járatnunk egy GTX960-ast, de fontos kiemelni, hogy gyári tuning nélkül manapság már nem is lehet ilyen kártyát kapni, és nem ritkák a bő 10%-kal túlhajtott példányok, míg a 380-asoknál nem szokták a gyártók annyira túlzásba vinni az órajelek piszkálását, úgyhogy a kapható kártyákat tekintve a valós különbség nem ilyen nagy.

Hamarosan jelentkezünk egy RX460-as teszttel is, az információink szerint az jó eséllyel hamarabb bukkanhat majd fel a boltok polcain.

Az MSI RX470-es kártyát az AMD-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward