Qualcomm: A Snapdragon 8cx-szel minden eddiginél jobb PC-k jöhetnek

A Qualcomm új rendszerchipet mutatott be a folyamatosan kapcsolódó laptopok számára, és ez már a Windows 10 Enterprise rendszert is teljesen támogatja.

Qualcomm: A Snapdragon 8cx-szel minden eddiginél jobb PC-k jöhetnek

A nagy vállalatok a többnapos rendezvényeiknél általában a nyitáskor bemutatnak minden fontos fejlesztést, a Qualcomm viszont hagyott érdekességet a Snapdragon Tech Summit utolsó napjára is. A vállalat bemutatta azt a rendszerchipet, ami a személyi számítógépekbe fog kerülni, és állítólag ez már van olyan izmos, hogy értékelhető sebességgel szolgáljon.

A Qualcomm először a Snapdragon 835 mobilplatformmal alkotott Windows 10-es notebookot, de a siker elmaradt. Idén jött a Snapdragon 850, ami már egy emelt órajeles egység a mobilokba szánt Snapdragon 845-ből életre hívva, és bár az irány jobb, a tempó is nőtt, igazából ezért sem kapkodnak a partnerek. A vállalat most harmadjára is nekifut a Windows 10 rendszerű személyi számítógépek meghódításának, és ezúttal már végre egy olyan lapkával teszi ezt, ami nem okostelefonok számára lett eredetileg fejlesztve, hanem ténylegesen notebookok számára készült. A Snapdragon 8cx esetében azt érezhetjük, hogy ennek valóban lehet keresnivalója a piacon. Az első dolog, amit érdemes elmondani erről a termékről, hogy miként jött ki ez a meglehetősen furcsa név. A Snapdragon 8 önmagában előrevetíti, hogy ez felsőkategóriás teljesítményt nyújt (legalábbis a Qualcomm mobilplatformjai körében), a cx pedig a Compute eXtreme szavakból ered. No, de nézzük, mit is fog nyújtani.

Galéria megnyitása

A Snapdragon Tech Summit keretében leleplezett megoldás marad a nyolcmagos felépítésnél, de itt már Kryo 495 feldolgozó egységekről beszélhetünk. A CPU kettő klaszterre van ezúttal bontva, van egy kvartett, ami magas órajelre és jó teljesítményre lesz hangolva, és van egy másik négyes, ami szokás szerint a hatékony üzemelést fogja az előtérbe állítani. A bemutató alatt a vállalat részletekbe nem ment bele, de hamar kiderült, hogy az izmosabb magok 2,75 GHz-es frekvenciáig skálázódhatnak – ez eltérhet akkor, ha az OEM úgy kívánja, hála annak a lehetőségnek, hogy konfigurálható a TDP. A processzormagok valószínűleg közeli rokonságban vannak a Cortex-A76-tal, de a gyorsítótárak szintjén például biztosan van eltérés. A Qualcomm elárulta, hogy összesen 10 megabájtnyi gyorsítótár kapcsolódik a processzorhoz, de azt nem lehet tudni, hogy ez milyen leosztásból alakul ki, annyi biztos, hogy az osztott L3 kövérebb, mint korábban bármikor.

A vállalat itt egy teljesen új grafikus feldolgozó egységet vet be, ami az elmondottak alapján jelentős előrelépést hoz az eddigi egységekhez képest. A Qualcomm szerint az Adreno 680 a Snapdragon 850-ben található Adreno 630-hoz képest kétszer nagyobb tempót tud majd nyújtani, a Snapdragon 835-öt pedig 3,5-ször fogja überelni. Mindezt úgy, hogy a hatékonysága 60 százalékkal lesz jobb menet közben – persze ez már nem csak a felépítésnek, hanem a 7 nm-es gyártástechnológiának is köszönhető. A Qualcomm azt állítja, hogy itt lesz a valaha volt legnagyobb fejlődés a teljesítmény/fogyasztás arány tekintetében a grafikus egységek története során, és hozzátette, hogy az Adreno 680-nál erősebb GPU-t még nem alkotott. Az is árulkodó adat, hogy a Snapdragon 630-nál kétszer több tranzisztorból áll össze ez az újdonság (ami azt jelenti, hogy lehet, hogy simán megduplázták a feldolgozók számát). Támogatott itt a legfrissebb Vulkan és DirectX 12 API, a videózást tekintve pedig ezen a ponton lett kiemelve a VP9 és a H.265 kódolás. Plusz még egy érdekesség: akár kettő 4K felbontású, HDR támogatással üzemelő kijelzőt is tud egyidejűleg kezelni a chip.

Galéria megnyitása

A szakemberek a memóriavezérlőt is meglehetősen felturbózták, természetesen annak érdekében szükség is volt erre, hogy a sávszélesség ne jelenthessen szűk keresztmetszetet. A Snapdragon 8cx már nyolc darab 16 bites csatornával rendelkezik, vagyis 128 bit széles az interfésze, mint egy átlagos asztali gépbe szánt processzornál, és akár 16 GB-nyi memóriát is lehet majd hozzátársítani. Az energiahatékonyság persze továbbra is nagyon fontos, éppen ezért kizárólag LPDDR4x lapkák használhatóak fel a rendszerchip mellett – arra nem kaptunk választ, hogy milyen frekvenciáról beszélhetünk majd, de a Snapdragon 855-ből kiindulva akár 2133 MHz is lehet majd ez. A Snapdragon 8cx támogatni fogja az UFS 3.0 és az NVMe SSD adattárolók bevetését is, valamint meg kell említeni azt, hogy biztosít PCIe 3.0 x4 csatlakozási lehetőséget. Az AnandTech kérdésére válaszolva pedig azt is elmondta a chipdizájner, hogy az USB-k mellett akár Thunderbolt 3 konnektor is kerülhet majd azokra a laptopokra, melyek ezzel a lapkával jönnek.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 8cx-nek rendkívül fontos eleme az integrált 4G LTE hálózati modem, hiszen ezen keresztül lehet gondoskodni arról, hogy a termék folyamatosan biztosíthasson internetelérési lehetőséget. Itt a Snapdragon 855-nél is látott Snapdragon X24 LTE modem jelent meg (7xCA, 4x4 MIMO), vagyis 2 Gbps-os le- és 316 Mbps-os feltöltési sebességgel lehet számolni. Fontos azt is megemlíteni, hogy bevethető mellette a Snapdragon X50 5G modem, szóval ezzel a világon először akár 5G képes notebook is alkotható lesz. A kapcsolati lehetőségek terén megemlítette még a Qualcomm, hogy biztosított lesz a 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi, valamint a Bluetooth 5 modulról sem kell lemondani. Szó esett még itt arról is, hogy lesz aptX HD támogatás, és a digitális asszisztensek (Cortana, Alexa) is alkalmazhatók. A töltés során pedig a Quick Charge 4+ eljárásnak hála a megszokottnál hamarabb lehet menetkész a notebook.

Mindenképpen ki kell azt emelni a Snapdragon 8cx esetében, hogy itt már a Qualcomm teljes Windows 10 Enterprise operációs rendszer támogatásról beszél. Ez rendkívül fontos, mert így beléphet a vállalati/üzleti szegmensbe, ahol különösen örülhetnek majd a felhasználók a folyamatosan online felépítésnek. Ez ráadásul nemcsak azért jó, mert így bármikor el lehet érni az embert, hanem szükség esetén távolról lehet a biztonsági beállításokat menedzselni, frissítéseket küldeni. Az is kiderült, hogy már az Office 365 és számos Azure lehetőség is optimalizálva lett a platformhoz. A Qualcomm a Microsoft mellett több alkalmazásfejlesztővel is együttműködik a natív szoftverek létrehozása érdekében. Ezen a téren megemlíthető a Firefox böngésző, mely kiemelkedően jó élményt nyújthat majd.

Galéria megnyitása

A Qualcomm elmondása alapján egészen különleges formátumú, duplakijelzős notebookokat is létre lehet majd hozni a Snapdragon 8cx bevetésével, és a Surface szerű gépeknek a megalkotása előtt sem lesz akadály. Az alacsony fogyasztásnak köszönhetően a tervezők nagyobb szabadságot kapnak az elképzeléseik megvalósításakor. A hatékonyságra utaló méréseket is mutatott a vállalat, amiből kiderült, hogy egy pontosan be nem határolt Intel Core i5 processzornál nagyjából kétszer nagyobb tempót tud majd nyújtani a Snapdragon 8cx 7 wattos korlát mellett. Egy átlagos, 15 wattos TDP kerettel üzemelő termékhez képest pedig töredéke fogyasztással lesz képes beérni a mindennapos használatban. A Snapdragon Tech Summiton lencsevégre kapott lapka egyébként elvileg 112 mm2-es területű lehet majd, szóval sokkal nagyobb az okostelefonokba szánt megoldásoknál.

Galéria megnyitása
Így fest szilíciumba öntve a Snapdragon 8cx

A Qualcomm a megjelenéssel kapcsolatban semmit nem árult el, így nem lehet tudni, hogy mikor számíthatunk erre az újdonságra. És azt sem lehet megjósolni, hogy kik fognak erre lecsapni, ugyanis a Snapdragon Tech Summiton egyetlen gyártót sem említett a Qualcomm, ami azért furcsa, mert a Snapdragon 855 bejelentésénél több cégről is szó esett, akik biztosan használják majd azt a terméket. Mindenestre reméljük, hogy a Snapdragon 8cx-szel már valóban érdemi formában lehet folyamatosan kapcsolódó személyi számítógépeket (ACPC) alkotni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap