QNAP TS-228: kétlemezes NAS a belépőszintre

QNap mércével nézve kedvező árcédulát kapott a TS-228-as modell, de hogy sebességben és egyéb képességekben is jó-e, azt mindjárt kiderítjük.

QNAP TS-228: kétlemezes NAS a belépőszintre

Előszó

Galéria megnyitásaKipróbáltuk a QNAP egyik új hálózati adattárolóját, amely ezúttal nem a felsőkategóriában próbál szerencsét a konkurens megoldásokkal szemben, inkább a középkategóriát célozza be. A TS-228-as modell kétmagos SoC egységet kapott, amely még az ARM v7 architektúra köré épül, az adattárolókat pedig két darab 3,5 hüvelykes belső rekesszel várja. A termék ideális választás lehet otthoni felhasználásra, hisz elegáns dizájnja miatt akár a nappaliban is felvállalható a jelenléte; de kisebb irodákban is hatékonyan helytállhat, ugyanis alapszolgáltatásai révén az üzleti környezet sem áll túl távol tőle.

A TS-228-as a maga 60 000 forint körüli árával az olcsóbb, de minőségi hálózati adattárolók szegmensében harcol, felszereltsége alapján pedig igen jó esélyekkel indul. Mielőtt viszont fejest ugranánk a mélyvízbe, feltétlenül érdemes néhány pillantást vetni az alábbi táblázatra, amely az új NAS legfontosabb tulajdonságait veszi górcső alá.

Galéria megnyitása

A Realtek gyártmányú SoC egység az androidos set-top-box készülékek, illetve az asztali médialejátszók piacáról már ismerős lehet, igaz, ott a Mali 400 MP2 iGPU-ban rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak, itt azonban kispadra került az integrált videó vezérlő. Van viszont USB 3.0 vezérlő, Gigabites Ethernet, illetve extraként még SD memóriakártya-olvasót is kapunk. A kissé szokatlan, de nem példa nélküli hardvert a QNAP saját NAS operációs rendszere, a QTS teszi teljessé, ami egy nagyon sokoldalú, remekül használható szoftvercsomag.

A QNAP korábbi bejelentése szerint ez a modell – az ugyanerre a hardverre támaszkodó egylemezes TS128-cal együtt – a belépőszinten próbál majd érvényesülni, azaz QNAP mércével nézve "alapmodellről" van szó.

Most, hogy már tisztáztuk a NAS legfontosabb paramétereit, ideje, hogy szemügyre vegyük egy picit közelebbről is.

A NAS

A QNAP TS-228-as hálózati adattárolója egy egyszerű, ugyanakkor kellően informatív dobozban érkezett, így legfontosabb tulajdonságaival már a kibontás előtt meg lehet ismerkedni. Az elegáns csomag belsejében kartonlappal elválasztva foglalnak helyet a kiegészítők, a két fiók között pedig maga a NAS található. A csomagolás ötletes és igényes, így az első benyomás az ismerkedés során elég pozitív volt.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitása

A TS-228 mellé a szokásos dokumentáció mellett egy telepítő lemez is érkezett, amelyen a legfontosabb segédprogramok találhatóak. Ezek helyett viszont érdemesebb inkább a gyártó hivatalos weboldaláról letölthető appokat használni, hisz azok mindig a lehető legfrissebbek. No meg optikai meghajtóval egyre kevesebben rendelkeznek, így sokaknál nincs is más alternatíva, csak a gyártói lap.

A tartozékok között találunk még egy tápkábelt és egy tápadaptert is, a sort pedig egy Gigabites Ethernet kábel és egy adag műanyaglapka zárja. Utóbbiak a merevlemezek gyors, szerszámmentes rögzítését teszik lehetővé, ugyanis elég őket bepattintani a helyükre, máris szorosan fogják az adott HDD-t.

Galéria megnyitása

A NAS ezúttal fehér, fényes műanyagból készített köntöst vett magára, ami elegáns megjelenést kölcsönöz, ugyanakkor picit érzékeny a porral, karcokkal és az ujjlenyomatokkal szemben. Az előlap az aktivitást jelző ledek mellett kapott egy bekapcsoló gombot, egy SD memóriakártya-olvasót, illetve egy USB 3.0-s portot is, amely felett a QuickCopy funkció nyomógombja látható. Ez csak akkor világít kéken, ha adattároló csatlakozik a porthoz.

A NAS gyárilag fóliázva van, a fólia pedig tartalmazza a beüzemeléshez szükséges utasításokat, azaz a myQnapCloud szolgáltatás használatához szükséges QR kódot, illetve a PIN kódot is. A fotón ezek adatvédelmi okból nem látszanak. Természetesen a QFinder Pro alkalmazás is használható a beüzemeléshez, sőt, az IP cím ismeretében még akár a webböngészőből történő beállítás is járható út, de erről a következő oldalon részletesebben is írunk majd.

Galéria megnyitása

A NAS hátoldalán egy Gigabites Ethernet port, egy USB 2.0-s port, illetve a tápadapter csatlakozója sorakozik, legfelül pedig a reset gomb található.

Galéria megnyitása

A ház tetején és alján fekete műanyagfelület látható, szellőzőt viszont csak alul, a fekete és a fehér burkolat találkozásánál alakítottak ki. Felül nincs semmi extra, alul azonban a szokásos matricák társaságában egy csavar is megbújik, ami a fotós állványokéhoz hasonló kivitelű, behajtható tekerőfüllel rendelkezik.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

A csavar kitekerése után levehetővé válik a burkolat, így már hozzáférhetünk a két HDD fiókhoz. Ezekben SATA 6 Gbps-os vagy SATA 3 Gbps-os adattároló fér el, de csak 3,5 hüvelykes kivitelben. A meghajtó rögzítése egyszerű és gyors: csak fel kell pattintani a mellékelt műanyaglapokat, amelyek a helyén tartják az adott merevlemezt. A NAS RAID0, RAID1, illetve JBOD támogatással érkezik, a belső adattárat pedig EXT4 fájlrendszerrel formázza meg.

Galéria megnyitása

Hardver terén egy Realtek RTD1195-ös SoC adja az alapot, amely két darab ARM v7-es architektúra köré épülő processzormaggal gazdálkodik. A médialejátszókból és androidos készülékekből ismerős SoC tartalmaz egy Mali 400 MP2-es iGPU-t is, ám ez ebben az esetben inaktív – csak az 1,1 GHz-es processzormagokkal gazdálkodhatunk. Rendszermemóriából 1 GB-nyi DDR3-as memóriachip jár, bővítésre pedig nincs mód, mert a RAM alaplapra forrasztva érkezik. Az operációs rendszert, illetve a frissíthető firmware-t 4 GB-nyi NAND Flash területen tárolja a rendszer, a melegedő komponensek hűtéséről pedig egy kisméretű hűtő gondoskodik, amely a NAS alól szívja be a friss levegőt.

A TS-228 mellett ugyanezzel a hardverrel, de kettő helyett már csak egy HDD bővítőhelyet kínáló kivitelben egy másik NAS is elérhető, ami a TS-118-as típusjelzést viseli. Természetesen ha azt választjuk, le kell mondani a RAID0 és a RAID1 mód előnyeiről.

A szoftver

A QNAP TS-228-as modelljéhez a szokásos QTS operációs rendszer legfrissebb, 4.2-es változatát kapjuk meg, ám mielőtt ezt használatba vehetnénk, mindenképpen el kell végezni néhány apró teendőt, amelyek a NAS beállítását szolgálják.

Galéria megnyitása
QFinder Pro
Galéria megnyitása
QFinder Pro

A beállításhoz szükség lesz a QFinder Pro alkalmazásra, amelynek legfrissebb változata mindig elérhető a vállalat hivatalos weboldalán keresztül, méghozzá innen. Amennyiben a Windows és Mac OS X operációs rendszerre egyaránt elérhető alkalmazás megtalálta a helyi hálózaton a NAS-t, elkezdődhet a beállítás, azaz az inicializálási feladat. Itt a felhasználói hozzáférési adatok, a hálózat adatai, az adattároló-rendszerrel kapcsolatos beállítások, illetve az időzóna beállítása pár perc alatt megtörténhet, majd azonnal felkereshető a webes felhasználói kezelőfelület.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitásaHDD beállítási lehetőségek

Apró megjegyzés, hogy mi 2 darab 2 TB-os WD RED merevlemezt használtunk a teszthez, amelyek RAID1 módban dolgoztak. A RAID1 tömb hamar elkészült, viszont ezután szinkronizációra is sor kerül, ami nagyjából 6 órán át tartott. Ekkor a NAS tökéletesen használható, minden funkciója elérhető, de sebességteszteket nem érdemes végezni, mert csalóka képet kaphatunk.

Galéria megnyitása
Az asztal

A QNAP QTS operációs rendszerének 4.2-es kiadása a szokásos webes felhasználói kezelőfelületet tárja elénk, amely elegáns, remekül átlátható, és több ablak egyidejű megnyitását is támogatja. A szoftver tud magyarul, beállítási lehetőségei között pedig zavarba ejtően sok opció lapul – ez egy újdonsült NAS tulajdonos számára elsőre ijesztő lehet, de szerencsére nagyon könnyű kiismerni a szoftvert.

Galéria megnyitása
Rengeteg beállítási lehetőség van

A kezdőlap olyan, mintha egy külön operációs rendszer futna a webböngészőn belül – és ez így is van. Az asztalon megjelennek értesítések, valamint van egy külön kis diagnosztikai ablak is, ami a rendszer aktuális állapotát tárja szemeink elé. Kapunk egy hatékony keresőt is, így minden fontos beállítás, illetve funkció elérhető közelségbe kerül.

Galéria megnyitása
Ellenőrizhető a NAS állapota

Az alap alkalmazások mellé az App Center jóvoltából rengeteg hasznos szoftver telepíthető, így például vírusirtó is kerülhet a NAS-ra, amelynek működése automatizálható. A termék webes fénykép-nézegetőt, fájlkezelőt, illetve videó lejátszót egyaránt kapott, a NAS beállításaihoz és tartalmához pedig mobilalkalmazásokon keresztül is hozzá lehet férni. A fájlkezelő esetében jópofa opció, hogy Chrome és Firefox webböngésző alatt Drag&Drop módszerrel lehet fájlokat feltölteni a NAS-ra, csak "rá kell őket dobni" a megfelelő területre.

Galéria megnyitása
File Station

Van úgynevezett Download Station is, ami nem más, mint egy sokoldalú letöltőközpont. Ez a torrent fájlok mellett a webes és FTP-s letöltéseket is kezelni tudja, sőt, a torrent esetében a visszaosztásról is hibátlanul gondoskodik. Egyidejűleg maximum 500 feladat bízható a rendszerre. Sokak számára érdekes lehet még a Surveillance Station névre keresztelt megfigyelőközpont, ami alap esetben 2 IP kamera kezelésére képes, de további licencek vásárlásával jelentősen kibővíthető a "géppark". A szolgáltatás mobilappon keresztül is elérhető, az eseményeket pedig könnyedén áttekinthetően tálalja a rendszer. A felvételek megtekintésére akár mobilon is van lehetőség.

Galéria megnyitása
Download Station

Aki adatmentésben gondolkodik, többféle opciót vehet igénybe. A NAS egyes tartalmait automatikusan menthetjük különböző felhő alapú tárhelyekre (Amazon Cloud Drive, Google™ Drive, Dropbox, Microsoft® OneDrive, Yandex.Disk, Box), vagy éppen egy másik NAS-ra, sőt, akár külső adatattárolóra is. Az USB-s adattárolók esetében az előlapon található szinkronizációs gomb megnyomásával szintén van lehetőség adatmentés, illetve könyvtár-szinkronizáció elvégzésére – a szoftverben természetesen beállítható, pontosan mi történjen a gomb megnyomására. A NAS-hoz PC-re telepíthető adatmentő alkalmazás is jár a QNAP NetBak Replicator személyében, ami időzített, automatikus adatmentésre is képes.

Galéria megnyitása
Music Station

Annak érdekében, hogy a különböző eszközökön hatékonyan megtekinthessük a különböző videókat, kapunk Videó Átkódoló szolgáltatást is. Itt beállítható, mely könyvtár tartalmát figyelje a rendszer: ha ebbe a könyvtárba videót húzunk, automatikusan megkezdődik a tartalom átkonvertálása az előzőleg már megadott felbontásokra. A funkció tesztünk alapján tökéletesen működik, ám sebessége a Realtek SoC miatt nem valami gyors.

Galéria megnyitása
Photo Station

A NAS által támogatott fontosabb szolgáltatások között a DLNA és UPnP támogatás éppúgy jelen van, mint a VPN és OpenVPN támogatás (kliens és szerver), a nyomtatószerver támogatás, az USB-s meghajtón tárolt tartalmak megosztásának lehetősége, illetve az FTP és fájlszerver támogatás (CIFS, SMB, AFP, Windows ACL).

A QTS 4.2-es operációs rendszer összességében kiválóan vizsgázott. Aki szeretné saját maga is kipróbálni a szoftver, látogasson el ide, ahol elérhető az élő demó, így végig lehet kattintgatni a menüpontokat.

Mérések és tapasztalatok

Hálózati adatátviteli sebesség

A Gigabites Ethernet portra kapcsolt TS-228-as NAS fedélzetén két darab 2 TB-os WD RED merevlemez teljesített szolgálatot, amelyek RAID1 módban üzemeltek. A tesztek során nagy fájlokkal való műveletek esetén 96 MB/s-os olvasási-, illetve 84 MB/s-os írási sebességet mértünk, de ha sok kisebb fájl mozgatására van szükség, akkor ezek az értékek akár jelentősen is csökkenhetnek. Sok kis fájl másolásakor 60 MB/s körüli olvasási-, illetve 40 MB/s körüli írási tempót mértünk, de az aktuális sebesség erősen függ a fájlok méretétől.

USB 3.0-s sebesség

Mivel a NAS rendelkezik előlapi USB 3.0-s porttal, így egy 1,5 TB-os WD GREEN merevlemezt tartalmazó külső HDD jóvoltából az USB 3.0-s olvasási- és írási tempót is le tudtuk mérni.

Nagy fájlok másolásakor 54 MB/s-os olvasási- és 36 MB/s-os írási tempót ért el a rendszer, de kisebb fájlok esetén ez az érték 20-25 MB/s-mal is csökkenhet, ismét csak fájlmérettől, illetve mennyiségtől függően. A külső HDD egyébként stabilan elérhető volt, működése során semmilyen rendellenességet nem tapasztaltunk

Fogyasztás

A 2 TB WD RED merevlemezzel szerelt NAS kikapcsolt állapotban 0,1 wattot kért, üresjáratban pedig 11,6 wattot fogyasztott. Mivel a merevlemezek esetében beállítható, hogy némi tétlenségi idő után térjenek nyugovóra, így a NAS fogyasztása jelentősen csökkenthető: a parkoló pályára állított merevlemezekkel csak 6,2 wattos fogyasztást mértünk.

Aktív állapotban 13,7 watt körül helyezkedett el a fogyasztás videó átkódolás közben, fájlmásoláskor pedig 13 és 15 watt közötti értékeket mértünk. Amikor a merevlemezek felpörögnek, a fogyasztás egy pillanatra a 31 wattot is eléri, de gyorsan lemegy 19 watt környékére, majd beáll a 12 watt körüli üresjárati érték.

Melegedés

Az automatikus fordulatszám-szabályzással működő rendszer üresjáratban nem volt különösebben forró, ugyanis a merevlemezek 33 Celsius fokon, a processzor 42 Celsius fokon, a rendszer pedig 36 Celsius fokon üzemelt.

Némi terhelés hatására a processzor hőfoka 56 Celsius fokig ugrott fel, a rendszer hőmérséklete 48 Celsius fok lett, a merevlemezek pedig 46 Celsius fokon üzemeltek.

Zajszint

A NAS alapbeállítás alkalmazása mellett, 22 Celsius fokos környezeti hőmérséklet esetén még komolyabb terhelés hatására sem volt hangos, azaz az apró ventilátor nagyon jól dolgozott. A menüben természetesen van lehetőség arra is, hogy felülbíráljuk a ventilátor-profilt, így alacsony, közepes és magas fordulatszám egyaránt beállítható. Alacsony fordulatszámon (1140 RPM) nagyon halk a NAS, de közepes fordulatszámon (2700 RPM) már megjön a hangja a ventilátornak, ekkor ugyanis motorhang hallatszik a házból. Magas fordulaton (3600 RPM) már hangos a hűtés, így a kikapcsolódást már zavarhatja a termék – de szerencsére magas fordulatszámon normál esetben sosem fog járni a ventilátor, csak ha extrém rosszul szellőző, kis légtérrel rendelkező helyre telepítjük a NAS-t, mondjuk szekrénybe.

A NAS lábai egyébként elég csillapítást nyújtanak ahhoz, hogy a merevlemezek által keltett rezgések ne terjedjenek át a NAS közvetlen környezetére. Igaz, egy nagyon minimális rezgés még így is érezhető, ha például ugyanazon az asztalon van a NAS, ahol épp dolgozunk, és sok kis fájlt kell mozgatnia.

Verdikt

A QNAP TS-228 a maga 60 000 forint körüli piaci árával hazai szemmel nézve aligha nevezhető belépőszintű NAS-nak, de a QNAP kínálatában annak számít, ezért némi kompromisszumra fel kell készülni az esetében (de csak QNAP-os mércével persze).

Egyrészt a merevlemezek kívülről nem hozzáférhetőek, így Hot-Swap jellegű adattároló-cserére nincs mód. Másrészt a HDD rögzítés sem tökéletes, ugyanis a műanyag rögzítő elemek vékonyak, így idővel elképzelhető, hogy könnyedén eltörnek, mivel elég jól illeszkednek a helyükre, és picit nehéz őket kipattintani. Mondjuk ideális esetben a merevlemezeket úgysem sűrűn cseréli egy átlagfelhasználó, de a dolog mellett akkor sem mehetünk el szó nélkül.

Galéria megnyitása
QNAP TS-228

A dizájn és az anyagminőség egyébként rendben van, illetve a felszereltségre sincs panaszunk, hiszen a rendhagyó hardver kellően erős, és minden rendelkezésre áll, amire egy alap NAS esetében szükség lehet. A szoftver szokás szerint kiváló, könnyen kezelhető, nagyon sokoldalú és kellően modern – gyakorlatilag annyi lehetőséget nyújt, aminek a belépőszintű NAS-t kereső átlagfelhasználók többsége még a negyedét sem fogja kihasználni, de ez persze nem baj.

Fogyasztás, melegedés és zajszint terén rendben volt, amit tapasztaltunk, viszont a szellőzésen lehetett volna még egy picit javítani, ugyanis nagyobb ventilátorral ellátott hálózati adattárolókban azért hűvösebben üzemelnek a merevlemezek.

A TS-228 összességében kellemes meglepetés volt számunkra. A sebességére nem lehet panasz, a szoftvere pedig szinte tökéletes, ez a legnagyobb erőssége. Részünkről megy az ajánlott plecsni, mindenképp érdemes számolni a TS-228-cal válogatásnál.

Galéria megnyitása

A tesztben szereplő QNAP NAS a hazai képviselettől érkezett, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások

A gyártó weboldala

iPon Webshop

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap