QNAP HS-251 Plus – A sokoldalú csendestárs

Kipróbáltuk a QNAP különleges kétlemezes hálózati adattárolóját, amely több szerepkörben is képes helytállni, hűtése pedig passzív, így zajongástól sem kell tartani.

QNAP HS-251 Plus – A sokoldalú csendestárs

Bevezető

A QNAP nem is olyan régen rántotta le a leplet HS-251+ jelzésű hálózati adattárolójáról, ami nem csak azért tűnhet érdekesnek, mert dizájnjával remekül illik a nappaliba a házimozi-rendszer mellé, hanem azért is, mert sokkal-sokkal több, mint egy egyszerű NAS.

Noha csak kétlemezes megoldásról van szó, az adattárolók könnyedén cserélhetőek, beszerelésük egyszerű, hűtésük pedig passzív módon történik, csak úgy, ahogy a fedélzeten dolgozó Intel Celeron SoC egységé is. Hab a tortán, hogy a hangtalanul működő NAS rögtön két GbE portot kapott, amelyek a Port Trunking funkció jóvoltából – megfelelő hálózati infrastruktúra esetén – akár összevonva, 220 MB/s körüli adatátviteli sávszélességgel is dolgozhatnak, így a NAS nagyon gyorsan szolgálhatja ki a helyi hálózat különböző eszközeit.

A remek dizájnnal érkező újdonság tehát ütőképes hardvert kapott, de van még itt egy fontos extra, ami sokak számára lehet vonzó: a termék a HD Station app jóvoltából többé-kevésbé egy HTPC kiváltására is alkalmas, hiszen lehet rajta különböző tartalmakat nézni, de webböngészésre, Skype-ra, Facebookozásra és még játékra is bevethető.

Az új QNAP NAS tehát magasra teszi a lécet, de hogy a papíron jól hangzó funkciók és tulajdonságok mögött valóban jól használható hardverből és szoftverből álló páros dolgozik-e, az az elkövetkező oldalakon keresztül egészen biztosan kiderül.

A tartozékok és a hardver

QNAP HS-251+ – A csomag tartalma

Az átlagos kartondobozban érkező NAS csomagolásán a legfontosabb adatokon kívül semmi érdekes nem látható, de ez nem is baj, hiszen a lényeg úgyis a belső. A dobozban igényesen becsomagolva találjuk meg magát a NAS-t, mellette pedig egy külön kis kartondobozt helyezte el, ami a szükséges tartozékokat rejti.

Utóbbiak között egy csomag süllyesztett fejű csavar, két darab Ethernet kábel, egy 60 wattos tápadapter, valamint egy tápkábel lapul. Extraként egy ezüstszínű, letisztult dizájnnal megáldott távirányító is megbújik a doboz alján – és természetesen elem is van benne, úgyhogy üzemkész állapotban kapjuk. A sort a szokásos dokumentáció zárja.

QNAP HS-251+ – A csomag tartalma

A QNAP egyik legfrissebb hálózati adattárolója ezúttal nem az üzleti vagy irodai felhasználókat veszi célba, hanem sokkal inkább azokat, akik egy termékben szeretnék egyesíteni a gyors és sokoldalú hálózati adattárolót, valamint az ütőképes HTPC-t. HS-251+ esetében az volt a cél, hogy az említett területeket hatékonyan kiszolgálja a termék, ráadásul mindezt úgy tegye, hogy ezzel egy időben a kikapcsolódásra szánt perceket se árnyalja be semmiféle zajongással.

A HS-251+ szakít a klasszikus torony formátummal, helyette inkább a házimozi komponensek dizájnját veszi alapul, azaz lapos, széles és letisztult formavilág jellemzi. Sajnos a NAS oldalait fényes fekete műanyag borítja, az előlap pedig ugyancsak fényes hatású felülettel bír, de itt már sötétített plexitömb adja az alapot – mindkettő örömmel vonzza a port és az ujjlenyomatokat, tisztítás során pedig szorgalmasan gyűjtik a karcokat is.

A fedlap egy elegáns, szálcsiszolt alumíniumlapból áll, bal oldalán pedig egy krómhatású QNAP logó díszeleg. A NAS alját műanyag borítja, amelyen szintén meglátszanak az ujjlenyomatok, de mivel ez a rész többnyire lefelé néz, így ez kevésbé baj. A zajcsillapításról, illetve a csúszkálás megelőzéséről négy nagyméretű gumiláb gondoskodik – ezek biztosítják azt is, hogy a levegő valamennyire átjárhassa a ház alját.

Az előlap mögött egy zöld LED jelzi, ha üzemel a NAS, plusz van még itt egy infra vevő is, ami a távirányító jeleit gyűjti be. A sötétített plexibúrát mágnes tartja a helyén, így könnyedén, szerszámok használata nélkül eltávolíthatjuk. Mögötte két fiók található, amelyek két darab 2,5 hüvelykes vagy két darab 3,5 hüvelykes meghajtót fogadnak, természetesen SATA 1,5 Gbps-ostól egészen SATA 6 Gbps-osig.

A meghajtók fejjel lefelé kerülnek be a bővítőhelyekre, amelyek Hot-Swap támogatással is rendelkeznek, mint egy igazi "nagy" NAS-é. A rendszer a RAID0 és a RAID1 mód mellett a JBOD módot is támogatja, valamint online tárhely-bővítésre és online RAID-szint migrációra is képes. Fontos megemlíteni, hogy meghajtó vásárlása előtt érdemes áttanulmányozni a kompatibilis adattárolók listáját, mert ez sok bosszúságtól kímélhet meg minket.

A NAS eleje után vessünk egy pillantást a hátuljára is. Szembetűnő, hogy nem egy, hanem rögtön két darab GbE portunk is van, amelyek ráadásul igény szerint össze is vonhatóak (port trunking), így a NAS megfelelő switchre csatlakozva egyidejűleg akár két eszközt is kiszolgálhat gigabites adatátviteli sávszélességgel, ha ebben a benne elhelyezett adattárolók is partnernek bizonyulnak. A portok között van még egy HDMI videó kimenet, ami a HTPC funkciók kiaknázásához kell, plusz egy "ledugózott" HDMI portot is kapunk. A sort a tápcsatlakozó, egy Kensington port, illetve a két darab USB 3.0-s és a két darab USB 2.0.s port zárja. Utóbbiak szünetmentes tápegységet, nyomtatót, pendrive-ot és külső adattárolót is fogadnak.

Az elegáns külső a passzív hűtés ellenére is viszonylag erős, ütőképes belsőt rejt. A SoC szerepét egy Celeron J1900-as központi egységre osztották, ami a kissé rossz hírű BayTrail-D családból származik, NAS fronton azonban nem igazán lehet vele probléma – itt a driverek adottak. A SoC négy darab Silvermont alapú processzormagot rejt, amelyek 2 GHz-es alap- és 2,4 GHz-es maximális boost órajelen működhetnek, méghozzá 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótár társaságában. A SoC-ban a négy processzormag mellett egy Intel HD Graphics sorozatú videó vezérlő is jelen van a fedélzeten.

A NAS a felsoroltakon kívül tartalmaz még 2 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriát és 512 MB-nyi NAND Flash alapú DOM modult is. A rendszermemória nem bővíthető, és vásárlás alkalmával sem választható több memóriával szerelt modell, ugyanis nincs. Szerencsére ez nem igazán probléma, hiszen a célszegmens igényeit a 2 GB-nyi RAM is ki fogja szolgálni – egy-két extrémebb felhasználási módot leszámítva.

Ahogy fentebb már utaltunk rá, a NAS mellé kapunk egy kompakt, stílusos távirányítót is. Az RM-IR002 termékkóddal rendelkező távkapcsolón minden szükséges gomb megtalálható, amire szükség van a HTPC funkciók gyors és kényelmes eléréséhez, sőt, még a NAS is bekapcsolható vele – a kikapcsolás azonban már nem megy egy gombnyomással, ami talán nem is baj. A gombokat szellősen helyezték el és elég nagyra tervezték ahhoz, hogy remekül kézre essenek még akkor is, ha valakinek nagyobb a keze és vastagabbak az ujjai.

A távirányító egy CR2032-es gombelemmel működik, amit könnyű beszerezni, ha lemerül, arról viszont nincs információ, hogy átlagos, napi pár órányi használat mellett nagyjából mennyi ideig bírja az energiaforrás. Maga a távirányító egyébként 146,9 milliméter hosszú, 39 milliméter széles és csak 10 milliméter magas; és méretéhez képest súlya is van, de azért nem nehéz, így jól kézre áll, kényelmesen használható. És mellesleg nem csak a HS-251+ modellel kompatibilis, hanem még egy csomó egyéb QNAP hálózati adattárolóval is – érdemes pár pillantást vetni a hivatalos weboldalon található kompatibilitási listára.

Beüzemelés és a szoftver

Beüzemelés

Miután a mellékelt süllyesztett fejű csavarokkal a helyükre szereltük a kiválasztott adattárolókat, legyen szó merevlemezekről vagy éppen SSD meghajtókról, érdemes segítségül hívni a QNAP Qfinder Pro alkalmazását, amelynek legfrissebb változata ingyenesen letölthető a gyártó weboldaláról. Ezen az appon keresztül megtalálhatjuk a helyi hálózatra csatlakozó NAS-t, majd elvégezhetjük a legfontosabb beállításokat is.

A folyamat nem több 5 percnél. A NAS innentől kezdve már használható, igaz, RAID tömb építésekor néhány órás szinkronizációra is fel kell készülni attól függően, mekkora adattároló kapacitású merevlemezeket használunk. Esetünkben a két darab 2 TB-os WD Red merevlemez RAID1 tömbbe való szinkronizálása pontosan 5 órát és 15 percet emésztett fel. Ebben az időszakban a teljesítmény alacsonyabb a maximálisnál.

Az alapvető beállítások elvégzése után már fel lehet keresni a NAS webes kezelőfelületét – ekkor a HDMI porton keresztül még nem működnek a HTPC funkciók, ugyanis ezeket egy külön telepíthető szoftvercsomag, a HybridDesk Station biztosítja. Ez utóbbit a webes felhasználói kezelőfelületen keresztül lehet telepíteni, plusz még rengeteg egyéb beállításhoz is innen férünk hozzá.

A szoftver

A NAS mellé a QTS legfrissebb, 4.2.1-es kiadását kapjuk, ami egyebek mellett magyarul is tud. A kezdőlap elegáns és jól áttekinthető: a legfontosabb telepített szoftverek jelennek meg itt, mintha csak egy Windows asztal lenne. Ráadásul a kezelőfelület több ablak megjelenítésére is képes, az ablakok pedig mozgathatóak és méretezhetőek is – ez persze csak azoknak lesz újdonság, akik először látnak QNAP-féle webes felhasználói kezelőfelületet.

A felső menüsorban láthatóak a háttérben futó feladatok, a fontos értesítések ikonja is itt jelenik meg, valamint felugró értesítések is érkezhetnek. A szoftver ütőképes keresővel segít a tartalmak és a beállítások megtalálásában, plusz van egy pofás műszerfalunk is, ami a hardver legfontosabb adatait tárja elénk – például CPU terhelés, memória-használat, hálózati forgalom, üzemidő, stb...

Mivel minden kézre esik, mindent könnyen elérhetünk, a kezelőfelület pedig remekül áttekinthető, így pár percnyi ismerkedés után már rutinosan kezelhető a webes rendszer. Az alapvető beállítások a vezérlőpulton belül sorakoznak, ahogy az a lenti képeken is látható.

A NAS képes időzített ki- és bekapcsolásra, de a WoL funkció jóvoltából akár hálózaton keresztül is felébreszthető, sőt, még szünetmentes tápegységekkel is képes együttműködni, így áramszünet esetén szabályosan le is állhat. A biztonságról hálózatvédelmi funkciók gondoskodnak, plusz vírusirtó is van a kínálatban, ami automatikusan frissíthet, illetve ellenőrizheti is a különböző tartalmakat.

A felhasználók esetében kvóta, jogosultságok és csoportok létrehozására egyaránt van mód; a megosztott mappákhoz szintén rendelhetőek különböző jogosultságok, és még hálózati lomtár is van.

A NAS rendelkezik Microsoft Network, Apple Network és NFS támogatással, de FTP szerver, Telnet/SSH szolgáltatás, illetve SNMP támogatás is jelen van a menüpontok között.

Az adattárolók esetében gyors és teljes ellenőrzésre egyaránt van mód, valamint a S.M.A.R.T. adatok is hozzáférhetőek. A tárhely titkosítható 256-bites AES kódolással, ráadásul a titkosítással kapcsolatos feladatokat hardveres gyorsító végzi, így a sebességre csak egészen minimális negatív hatást gyakorol a folyamat. Adattárolók terén többféle üzemmód és többféle fájlrendszer támogatott, ahogy azt már az első oldalon látható táblázatban is részleteztük.

Fontos még kiemelni, hogy van DLNA támogatás, ami a DRM tartalmakat nem kezeli, de ezzel együtt webszerver, RADIUS szerver, iTunes szerver, VPN szerver és kliens, valamint SQL szerver is rendelkezésre áll. Jópofa funkció az átkódolás szolgáltatás, ami képes a különböző tartalmak hardveres gyorsítás melletti átkódolására, méghozzá az előre beállított felbontásokkal, akár a felirat beégetésével is – utóbbinál UTF8 kódolásra és a videóval azonos nevű feliratra van szükség, azonos könyvtárban elhelyezve. Az átkódolás funkció figyelhet egy-egy dedikált könyvtárat is, így ha abba új tartalom érkezik, az átkódolás az előzetes beállításoknak megfelelően azonnal elindul. Így a mobileszközökön is kényelmesen meg lehet nézni az egyes tartalmakat.

Hardver terén említésre méltó dolog a két GbE port jelenléte, amelyeknek köszönhetően akár arra is van mód, hogy dupla sávszélességgel álljon rendelkezésre a NAS – például egy időben két GbE portos eszközről is fogadhat tartalmakat. Ez port trönköléssel is megvalósítható, például IEEE 802.3ad módban, ha a NAS megfelelő switchez csatlakozik.

A fő funkciók természetesen szokás szerint Android vagy iOS alapú eszközre készített okostelefonos appon keresztül is elérhetőek. Helyi, időzített, automatikus biztonsági mentésre szintén van mód a QNAP ingyenes alkalmazásának köszönhetően, de a NAS tartalma is menthető másik NAS-ra, külső tárhelyre vagy éppen a felhőbe is – utóbbihoz már a webes felhasználói kezelőfelületet kell használni. Kapunk még egy remekül működő, HTTP, FTP és Torrent alapú letöltéseket egyaránt kezelő webes klienst, ami a torrentek esetében a visszaosztást is megoldja. Ez persze nem újdonság, régóta tudnak ilyet a QNAP és egyéb gyártók hálózati adattárolói, és manapság már hiba nélkül működik ez a funkció.

A NAS-ra további alkalmazások is letölthetőek, amelyek segítenek kibővíteni a termék funkcionalitását. Ezek később automatikusan frissülhetnek is, a lista pedig meglehetősen gazdag – igaz, átlagfelhasználói szinten már a gyári kínálat is bőségesen elég.

Tapasztalatok és mérések

Médialejátszás

A NAS HybridDesk Station részlege tartalmazza a KODI 14.2-es kiadását, amit természetesen ki is próbáltunk. A HypridDesk Station alap esetben nincs telepítve, de a helyzeten pár kattintással változtathatunk, majd utána használható is a rendszer. A HD Station több felhasználói fiók kezelésére is képes, így a NAS indítása után nem lehet csak úgy hozzáférni HDMI felületen keresztül a különböző tartalmakhoz: előbb be kell jelentkezni. Természetesen az első bejelentkezés után "gyors bejelentkezés" is választható, így a HD Station nem kér többé bejelentkezési adatokat, azonnal elindul.

A HD Station sokféle alkalmazást tartalmaz már gyárilag is, de ezek köre a webes felhasználói kezelőfelületen keresztül természetesen igény szerint bővíthető. Kapunk Spotify klienst, Facebook klienst és YouTube klienst is – mindegyik működik, mindegyik használható, YouTube alatt azonban egy apró hibát is felfedeztünk: nem lehet a távirányítón keresztül hangerőt szabályozni.

Érdekesség, hogy Open Transport Tycoon Deluxe névvel a nagysikerű város- és közlekedés-menedzselő játék is elérhető a HDMI-s felületen keresztül, igaz, teljes képernyőre nem sikerült kirakni, csak Full HD kijelző bal felső negyedét foglalta el a szoftver.

A felsoroltakon kívül kapunk még Skype és Plex klienst is, sőt, két népszerű webböngésző speciális kiadása is elérhető: az egyik a Google Chrome, a másik pedig a Firefox.

A Chrome jól muzsikált, csak sok memóriát kért.

Előbbi teljesen jól működött, igaz, memóriakezelés terén némi kihívással küzdött, mert 5 webböngésző-lap megnyitásával a NAS memória-használata egyből 85% fölé ugrott. A Firefox esetében a memória-használat nem volt ennyire extrém, ott inkább a címsor kitöltésével volt probléma: egyszerűen nem érzékelt minden lenyomott billentyűt a szoftver, így nem tudtunk navigálni. Remélhetőleg ezeket a hibákat idővel kijavítják.

A KODI 14.2 az első indításnál reklamál, hogy van ám frissebb kiadás is, viszont frissítést engedélyező beállítást nem találtunk, így a 14.2-es változatnál maradtunk.

Fotók

Fotók nézegetésénél minden rendben volt, még a nagyobb, 20 megapixel körüli tartalmak is szépen megjelentek, viszont az animált gif fájlokból csak az első képkocka látszott, az animáció nem. Nem volt probléma a progresszív JPEG, illetve a TIF fájlokkal sem – mind megjelentek. A képeket ráadásul a távirányító nyíl billentyűit nyomkodva el is forgathattuk.

Zenék

A zenéknél szintén pozitív tapasztalatokról számolhatunk be, ugyanis a DTS Wav fájltól az APE fájlon át egészen a FLAC és M4A állományokig mindent megevett a rendszer. Külön érdekesség, hogy kipróbáltuk a gapless funkció működését is: a szétvágott fájlt gyönyörűen összefűzte a lejátszó, az ugrásnál semmiféle akadás vagy megállás nem volt hallható.

Filmek és feliratok

A filmek esetében a Full HD tartalmakkal tökéletesen megbirkózott a rendszer, a feliratok kezelésével sem volt semmi probléma, sőt, még az olyan speciális feliratokkal sem volt problémája, mint például az animék színes karaoke feliratai. A legtöbb asztali lejátszó ezekkel nem tud mit kezdeni.

Az mkv konténerbe ágyazott tartalmakkal éppúgy minden rendben volt, mint a DVD vagy Blu-ray képfájlokkal. A Full HD H.264-es fájloknál a 70 Mbps-os és a 110 Mbps-os tartalmak sem fogtak ki a NAS-on, hiszen folyékonyan zajlott a lejátszásuk, 15% alatti processzorterhelés mellett.

Noha főleg 1080p-s H.264-es tartalmak lejátszásához ajánlja a NAS-t a gyártó, ennek ellenére tettünk néhány próbát 4K-s, illetve HEVC tartalmakkal is, hogy lássuk, mi a helyzet velük. 4K UHD H.264 fronton egyből a mélyvízben találta magát a NAS, ugyanis egy 120 Mbps-os tesztfájllal kezdtük kínozni, ami természetesen szaggatott: 22,46 FPS-es sebesség és 13% körüli CPU terhelés volt az eredmény. A kommerszebb, alacsonyabb bitrátájú H.264 UHD tartalmakkal nem volt baj, ám ezeknél érdemes 40-50 Mbps alatt maradni (a legtöbb videó ez alatt van). Mivel a H.265-ös kodek is elkezdett terjeszkedni, így rápillantottunk, mire megy vele a NAS.

A 8-bites Full HD HEVC fájlok esetében 5 Mbps-ig jutottunk, ám itt már 90% körüli CPU terhelés mutatkozott, azaz a lejátszás csak akkor akadozásmentes, ha éppen nem fut a letöltőkliens, listáján több tucatnyi feladattal. A 10 Mbps-os tesztfájl már 96%-os CPU terhelés mellett, akadozva, 29,97 FPS helyett csak 22,5 FPS sebességgel futott.

Utolsó próbaként néhány 10-bites Full HD HEVC tartalommal is megkínáltuk a NAS-t, amelyek közül a 3 Mbps-ost még jóízűen elfogyasztotta, az 5 Mbps-ost azonban már csak akadozva játszotta le.

Töbcsatornás audió tartalmak kezelése

Többcsatornás audió tartalmak terén összességében pozitívan zárult a teszt. A különböző formátumú audió sávokat könnyedén leskálázta a NAS sztereó formátumra. A tesztelt audió formátumok között DTS, DTS HD MA, DTS HD HR, Dolby Digital Plus és Dolby Digital True HD is jelen volt.

A beállítások között természetesen PassThrough funkció is rendelkezésre állt, ahol be lehetett jelölni, milyen audió formátumokkal tud megbirkózni az adott erősítő. Itt felfigyeltünk egy érdekes problémára: hiába engedélyeztük a PassThrough módot az Intel HDA PCH kiválasztásával, a film lejátszásakor nem érkezett audió jel az erősítőre, csak akkor, ha lejátszás után ismét ellátogattunk a beállításokhoz és ismét kiválasztottuk audió forrásként az Intel HDA PCH-t. Csak így működött az említett funkció – így viszont minden tartalom szépen átment.

Ugyan nem tartozik szorosan ide, de azért megemlítjük, a NAS képes hardveresen gyorsított tartalom átkódolásra is, ami próbánk alapján ezúttal tökéletesen és gyorsan működik. Beállíthatunk egy dedikált könyvtárat, hogy automatikusan figyelje a rendszer, és amint tartalom érkezik bele, azonnal konvertálja át a forrásfájlt az előre beállított paraméterek szerint. Ezáltal több kisebb felbontású fájl jöhet létre, ami megkönnyíti a tartalom mobileszközökön keresztül történő fogyasztását. Erőforrás-kímélő jelleggel természetesen manuálisan is indítható az átkódolás folyamata.

Sebességek

A NAS tesztünk alkalmával egy GbE switchre csatlakozott, amely rajta kívül csak a tesztgépet, illetve az internetet biztosító modemet szolgálta ki. A RAID1 üzemmódban működő tárhely esetében nagy fájloknál 110 MB/s-os maximális folyamatos olvasási-, illetve 98 MB/s-os maximális folyamatos írási tempót mértünk. Sok kis- és nagyobb fájl mozgatása során akár 25-40 MB/s környékére is leeshet az adatátviteli sebesség mind olvasás, mind pedig írás terén, de ez aligha meglepő. Ezen maximum NAND Flash alapú gyorsítótárral ellátott merevlemezzel segíthetünk.

Mivel a NAS USB 3.0-s portokkal is rendelkezik, így kipróbáltuk, mire képes egy 1,5 TB-os WD Green merevlemezzel, ami egy USB 3.0-s külső HDD házban lakik. Olvasás terén sikerült elérni a 110 MBps-os szintet, írás terén pedig 94 MB/s-ig szaladt fel a mutató, igaz, kisebb fájlokkal való munka során itt is lecsökkentek a sebességek 20-30 MB/s körüli szintre.

A sebesség a másodi GbE port bevonásával természetesen tovább növelhető, ám ehhez megfelelő switchre van szükség, valamint a NAS-ban lévő merevlemezeknek is fel kell nőniük a feladathoz – éppen ezért leginkább RAID0 tömb esetén van ilyesminek értelme. Az összevont adatátviteli sávszélesség egyébként a 220 MB/s-os értéket is elérheti. Egyéb esetben a két GbE porton keresztül két külön IP-ről is elérhető a NAS, így kényelmesebben kiszolgálhatja az egyes eszközöket.

A sebességhez tartozik az is, hogy a 2 darab 2 TB-os Western Digital Red merevlemezből álló RAID1 tömb szinkronizációja 5 óra 5 percet vett igénybe, ezután már maximális teljesítménnyel állt szolgálatunkra a NAS.

Fogyasztás

A NAS meglehetősen szerény étvággyal rendelkezik. Kikapcsolt állapotban 0,5 wattot kér, üresjáratban pedig 12,4 wattot fogyaszt. Ha a merevlemezek is készenléti állapotra váltanak, az üresjárati fogyasztás 6,9 watt környékére áll be. A KODI menüjében lépkedve 14,2 és 17,6 watt között ingadozik a fogyasztás, maximális CPU terhelésnél pedig 23,4 wattot mértünk. Ha ekkor még fájlmásolással is terheljük a rendszert, a fogyasztás egészen 27,1 wattig ugrik fel. A hardveres videó átkódoló szolgáltatás használatakor 13,5-13,9 watt közötti fogyasztást mértünk, a RAID1 tömb szinkronizációja során pedig 15,7-15,9 watt között helyezkedett el a NAS fogyasztása úgy, hogy semmi mással sem terheltük.

Zajszint

A passzív hűtés alapján ebben az esetben zajszintről látszólag nem érdemes szót ejteni, hiszen úgyis csendben működik a NAS, viszont a merevlemezek rezgéseit továbbíthatják a fémből készített alkatrészek, ami ugye zajt generál. Ilyesmire a teszt során nem igazán volt példa, azaz a fiókok rögzítését remekül oldották meg és a gumilábak is sokat segítenek, hiszen gátat szabnak a rezgések terjedésének.

Hőmérsékletek

A passzív hűtés hatékonyságáról nagyon sokat elárul, különböző helyzetekben milyen üzemi hőfokok mutatkoznak az egyes komponensek esetében. Teljes terhelés hatására a processzor 68 Celsius fokig melegszik fel, viszont ebben az esetben huzamosabb ideig 100%-os CPU terhelés mutatkozott. A rendszerhőmérséklet 44 Celsius fokig kúszott, a merevlemezek esetében pedig 47 Celsius fokot mértünk 5 órányi szinkronizációs feladat után, ami elég nagy terhelés mellett zajlik.

Üresjáratban sokkal barátságosabbak a hőfokok. A rendszer 38, a merevlemezek 36, a processzor pedig 42 Celsius fok körüli hőmérsékleten dolgozik, átlagos terhelés hatására pedig csak 4-8 Celsius fokot növekszenek az említett értékek – a merevlemezeké és a rendszeré inkább csak 4 Celius fokot mozdul, a CPU pedig terheléstől függően 8-9 Celsius fokkal lesz melegebb. És ezeket az értékeket meleg nyári napokon mértük, igaz, a NAS nem tévészekrényben foglalt helyet, hanem asztalon, ahol jól körüljárta a levegő.

Verdikt

A QNAP HS-251+ összességében egy kellemes kis NAS, ami meglehetősen sokoldalú, hardver terén kellően erős, hűtése pedig szintén képes felnőni a feladathoz, ugyanis a hangtalanságért ezúttal nem kell forró hardverrel fizetni. Teljesítmény terén egy rossz szavunk sem lehet, összességében a szoftver is jó lett, de a HD Station részleget azért még egy picit fejleszteni kell, hiszen nem minden alkalmazás működik úgy, ahogy az elvárható lenne – az irány azonban már kiváló!

A HS-251+ házimozi PC kiváltására többé-kevésbé már most is alkalmas, így ha egy füst alatt szeretnénk beszerezni egy ütőképes NAS-t és egy használható médialejátszót, remek alternatíva lehet ez a termék.

A dizájn összességében jó, de a fényes fekete műanyagfelületeket picit nehéz karbantartani: mágnesként vonzzák a port, az ujjlenyomatot és a karcokat is. A szálcsiszolt alumínium tetőlappal már nincs probléma, mint ahogy a ház műanyag alsó borításával sem; a gyári gumilábak pedig egyszerűen tökéletesek. Utóbbiak olyannyira csúszásgátlóak, hogy még akkor is nehéz a NAS-t egy picit arrébb csúsztatni, ha kifejezetten ez a cél.

Picit szokatlan, hogy a termék nem rendelkezik dedikált bekapcsoló gombbal, csak távirányítóról lehet elindítani – vagy a QFinderPro alkalmazáson keresztül, a WoL funkció használatával. A kikapcsolás már távirányítóval sem oldható meg, legalábbis a HD Station appban lépkedve a kikapcsoló gombbal csak az "asztalra" jutottunk vissza a különböző alkalmazásokból, a kikapcsolási folyamat nem indult el, de ez valamilyen szinten érthető, hisz így nem lehet véletlen gombnyomással kikapcsolni a NAS-t. A célszegmens alapján a távirányítós üzemeltetés persze remekül passzol a képbe – csak szokatlan.

Érdemes még megemlíteni, hogy a szokásos kinézettel megkapható ugyanez a tudás, aktív hűtéssel a TS-251+ szériában, némileg olcsóbban, és van négylemezes változat is (TS-451+), ha valaki arra vágyik.

Összességében nekünk nagyon tetszett a QNAP mindenes NAS-a. Az ár meghatározásánál a ceruza persze QNAP-osan fogott, de ezért cserébe minőségi felépítést és kiváló szoftvert kapunk. Ha javítják azt a pár problémát amibe belefutottunk, akkor még egy ajánlott plecsni is kijár neki a prémium NAS-ok között.

A tesztben szereplő hálózati adattárolót a QNAP hazai képviseletétől kaptuk, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások:

Gyártói weboldal | iPon webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward