QNAP HS-210: hangtalan NAS elegáns dizájnnal

A QNAP legújabb terméke igényes külsőt kapott, működése pedig teljesen zajmentes, hála a passzív hűtésnek.

QNAP HS-210: hangtalan NAS elegáns dizájnnal

Bevezető

A QNAP kínálatából már több NAS-t is kipróbáltunk az elmúlt hónapok (sőt, évek) során, amelyekkel összességében elégedettek voltunk, de ez talán nem egy akkora csoda, hiszen a cég általában a felsőkategóriában indít gépeket. Ezúttal a vállalat nemrégiben piacra dobott speciális, tökéletesen hangtalanul működő kétlemezes hálózati adattárolóját próbáljuk ki, amely passzív hűtéssel rendelkezik, dizájnja miatt pedig remekül illik a házimozi komponensei közé, illetve a nappaliba, az okostelevízió mellé.

A QNAP HS-210-es hálózati adattárolója nem csak 3,5 hüvelykes, hanem 2,5 hüvelykes adattárolókat is fogad, és még USB 3.0-s portok is vannak rajta, így adattároló kapacitása külső meghajtók segítségével könnyedén tovább növelhető. Hab a tortán, hogy a termék még SD memóriakártya-olvasót is kapott, ami sokszor jöhet jól. A tetszetős NAS összességében igen vonzó megoldásnak tűnik, a pozitív képet csak egyetlen dolog árnyékolja be, ami nem más, mint az ár.

A következő oldalakon keresztül bemutatjuk az újdonságot, és remélhetőleg arra is megtaláljuk a választ, hogy megéri-e az árát.

QNAP HS-210 - A hardver

Hardver

A QNAP újdonsága egy elegáns dobozban érkezett, amelynek hátulján a NAS minden fontosabb tulajdonsága megtekinthető. A doboz belsejében alaposan becsomagolva foglal helyet a NAS. A gép ,maga rengeteg öntapadós fóliát tartalmaz: gyakorlatilag az összes oldallapján fólia lapul, sőt, még a lapok felső és alsó élein is. A szállításból eredő sérülés esélye ezeknek köszönhetően egészen minimális.

A doboz belsejében, a NAS mögött egy kisebb kartondoboz található, amelyben a szükséges tartozékok lapulnak. Ezek között egy tápadaptert, egy tápkábelt, valamint egy Ethernet kábelt találunk. A csomag ezeken kívül tartalmaz egy adag csavart is, amellyel a különböző adattárolók könnyedén beszerelhetőek az őket fogadó fémkeretbe. A csavarok süllyesztett fejűek.

Annak érdekében, hogy a NAS beüzemelése ne legyen komoly kihívást jelentő feladat, a gyártó mellékel hozzá egy rajzokkal illusztrált beüzemelési útmutatót, ami minden szükséges információt és utasítást tartalmaz. A NAS beüzemelése ezek alapján néhány perc alatt megoldható.

A HS-210-es modell előlapja, hátlapja, illetve oldallapjai fekete, elegáns műanyagból készültek, ami nagyon-nagyon érzékeny a porra, az ujjlenyomatokra és a karcokra, így érdemes rá vigyázni, ha azt akarjuk, hogy sokáig jó érzés legyen ránézni a NAS-ra. Az előlapon a jobb felső sarokban megbújó logón kívül semmi extrát sem látunk, azaz de, mégis: a bekapcsolt NAS diszkrét LED-es világítása a panel mögött, középen bújik meg. Készenléti állapotban egy piros, üzem közben pedig egy zöld LED világít – egyikük fénye sem erős, így sötétben sem zavaróak. A LED-ek nem kapcsolhatóak ki, legalábbis a legfrissebb szoftverben nem találtunk ilyen opciót.

A jobb és bal oldallapon abszolút semmi sincs, a hátlap azonban már sokkal érdekesebb. A NAS hátulján megtaláljuk az előlapról hiányolt bekapcsoló gombot, de rajta kívül két USB 2.0-s port, két USB 3.0-s port, egy Gigabites Ethernet vezérlő és a tápadapter tápcsatlakozója is jelen van itt. Extraként SD memóriakártya-olvasót is kapunk, de a kínálatból a reset mikrokapcsoló sem hiányzik.

A NAS felső részén igényes, szálcsiszolt alumíniumból készített tetőlapot láthatunk, ami nem csak elegáns megjelenést kölcsönöz a terméknek, de egyúttal a NAS passzív hűtéséről is gondoskodik. A NAS alján négy gumiláb foglal helyet, amelyek megakadályozzák, hogy a termék csúszkáljon a különböző felületeken, valamint arról is gondoskodnak, hogy a merevlemezek által keltett rezgések nagy része ne terjedhessen át a NAS környezetére.

A bővítőhelyek eléréséhez természetesen nincs szükség komolyabb szerelési feladat elvégzésére: a bővítőhelyek a levehető előlap mögött találhatóak és fiókok formájában érhetőek el. Az előlapot könnyű levenni, hiszen csak mágnes tartja a helyén. A fiókok kiszerelése szintén könnyű, csak meg kell nyomni a Push feliratú gombokat, ezután kihúzhatjuk őket. Kihúzáskor egy idő után éles fémes csikorgás hallatszik, amikor az üres keret fele már kint van – ez nem egy jó élmény.

A keretekben 3,5 hüvelykes vagy 2,5 hüvelykes adattárolók férnek el, a rögzítésükhöz szükséges furatok pedig már a keret kihúzásakor is látszanak. Fontos, hogy a keretet úgy kell visszatenni, hogy a SATA HDD vagy SSD teteje lefelé nézzen, de ez szerelés közben egyértelmű lesz. A meghajtó keretekhez Hot-Swap támogatás is jár.

A HDD keretek szintén passzív hűtést kaptak, amelynek elég jó a hatásfoka, hiszen a merevlemezek komolyabb terhelés esetén sem forrósodnak fel. Persze érdemes úgy elhelyezni a NAS-t, hogy átjárhassa a levegő – ha beszorítjuk egy zárt, zsúfolt szekrénybe, akkor csúnyán melegedni fog, de a passzív hűtésű termékek már csak ilyenek.

A HS-210-es modell 302 milliméter széles, 220 milliméter mély és mindössze 41,3 milliméter magas, azaz meglehetősen kompakt. Az 1,56 kilogrammos NAS belsejében egy Marvell 88F6282-es SoC teljesít szolgálatot, amely mindössze egyetlen egy, 1,6 GHz-es magórajelen ketyegő Sheeva processzormaggal rendelkezik. A speciális alakú nyomtatott áramköri lapon DDR3-1333 MHz-es Hynix memóriachipek is lapulnak, méghozzá szám szerint négy, amelyek összesen 512 MB-nyi rendszermemóriával látják el a NAS-t. Az USB 3.0-s vezérlő szerepét egy EtronTech EJ168-as megoldás tölti be, Gigabites Ethernet vezérlőből pedig Marvell Alaska 88E1318-as típusút kapott a termék.

A SoC egy hővezető lapkán keresztül kapcsolódik egy alumíniumhengerhez, amelyen keresztül gyorsan, hatékonyan áramlik a hő az alumíniumból készített fedlaphoz. Tesztünk során még komolyabb terhelés alkalmával sem volt vészesen forró a fedlap.

QNAP HS-210 - A szoftver

Beüzemelés

A QNAP újdonságát nagyon egyszerűen munkára lehet fogni. A routeren először is érdemes bekapcsolni a DHCP szervert – ebben segítséget nyújt az adott termékhez tartozó felhasználói kézikönyv (általában alapból be van kapcsolva a DHCP szolgáltatás). Ezután le kell tölteni a QNAP Finder alkalmazás legfrissebb kiadását, ami itt található.

Az alkalmazás elindítása után a NAS-t egy egyszerű varázsló segítségével könnyedén beüzemelhetjük. A folyamat nem tart sokáig, a beállítások elvégzését hamar le lehet tudni, ezután csak várni kell, hogy a szoftvert feltöltse a rendszer, majd alkalmazza a megadott beállításokat. Az egész 20-25 perc alatt megvan.

A felhasználói kezelőfelület

A NAS beüzemelése után azonnal meglátogathatjuk a webes felhasználói kezelőfelületet, amit át lehet állítani magyar nyelvűre is. A QNAP szoftvere kialakítás tekintetében nagyon hasonlít a Synology megoldására. A megnyíló ablakok könnyedén átméretezhetőek és áthelyezhetőek, sőt, multitasking támogatás is rendelkezésre áll, így egyszerre több ablak is nyitható, hiszen a rendszer több folyamat egyidejű kezelésére is képes.

A bejelentkező képernyő esetén többféle beállításból is választhatunk, így akár legutóbb feltöltött fotóink is fogadhatnak minket a webes felhasználói kezelőfelület felkeresésekor.

A szoftver minden rendszerbeállítást tartalmaz, amire csak szükség lehet. Létrehozhatunk új felhasználókat, akiknek különböző jogokat adhatunk, sőt, egyéni, illetve globális kvóta menedzsmentre is van lehetőség. A felhasználókat akár különböző csoportokba is rendezhetjük.

Új megosztás, azaz új könyvtár hozzáadásakor szabályozhatjuk kik, milyen jogokkal érhetik el, de ez aligha meglepő. A felhasználók importálására és exportálására egyaránt van mód.

A repertoárban néhány érdekesség is lapul. A Gigabites Ethernet kapcsolaton kívül akár USB-s adapterrel létrehozott WiFi kapcsolat is alkalmazható, igaz, ezt megfelelő hardver hiányában nem tudtuk kipróbálni. A NAS USB portjaira tempós adattárolókon kívül – amelyek tartalma megosztható a hálózaton – akár nyomtató, vagy szünetmentes tápegység is kapcsolódhat.

A merevlemezeket EXT3 vagy EXT4 fájlrendszerrel formázhatjuk, üzemeltetésük pedig JBOD, RAID1 vagy RAID0 módban történhet, akár adattitkosítás mellett is. A külső adattárolók EXT3-as, EXT4-es, NTFS, FAT32 vagy HFS+ fájlrendszert alkalmazhatnak. A merevlemezek esetében S.M.A.R.T. teszt elvégzésére és hibás blokkok keresésére egyaránt van mód – akár manuálisan, akár rendszeres, ütemezett formában.

A NAS esetében megadható, mennyi tétlenség után kapcsolja le a merevlemezeket, de emellett a rendszer időzített ki- és bekapcsolására is van lehetőség. Extraként még Wake on LAN támogatás is rendelkezésre áll.

A QNAP repertoárja összességében igen impozáns és igényes, így minden olyan támogatás és szolgáltatás jelen van, amire az otthoni felhasználóknak szükségük lehet. A rendszer az Apple és Windows hálózatokat egyaránt támogatja, sőt, FTP, NFS, Telnet/SSH, illetve SNMP támogatással, valamint iTunes szerverrel is rendelkezik. A kínálatban még UPnP támogatás is szerepel, ami például a QSYNC szolgáltatás beállításakor jöhet jól: a szolgáltatás segítségével a NAS automatikusan konfigurálni tudja az adott, UPnP támogatással szintén rendelkező routert.

Alkalmazások

A HS-210-es NAS-hoz számos hasznos alkalmazás jár, amelyek egy része egyenesen a QNAP-tól származik, de rajtuk kívül szép számmal vannak olyan szoftverek is, amelyek harmadik fél szakemberei által készültek.

A NAS-on tárolt fájlokat a File Station segítségével könnyedén elérjük: a webes felhasználói kezelőfelület átnevezésre és törlésre éppúgy lehetőséget ad, mint fájlok fel- és letöltésére, megtekintésére vagy éppen megosztásukra. Innen lehet egyszerűen hozzáadni a különböző videókat az átkódoló szolgáltatáshoz is. Extraként még a különböző fájlok tömörítésére is van mód (ZIP).

A béta állapotban lévő átkódoló szolgáltatás tulajdonképpen annyit tesz, hogy a különböző videókat automatikusan átkonvertálja alacsonyabb felbontásra (240p, 360p, 480p vagy 720p), hogy azok mobileszközökön is könnyedén megtekinthetőek legyenek. Az átkódolási lista manuálisan és automatikusan egyaránt feltölthető – utóbbi esetben egy előre beállítható könyvtárat figyel a rendszer, és ha új videót talál, automatikusan megkezdi az átkonvertálást az előzetesen megadott paraméterek alapján.

A szolgáltatás esetünkben igen lassú volt: még másfél óra elteltével sem ért el 1%-ra a konvertálás egy 1,5 GB-os 1080p-s videó esetében, amit 360p-re kellett volna átkonvertálnia a rendszernek.

A File Station mellett Photo Station, Music Station és Video Station appok is rendelkezésre állnak, amelyekkel kényelmesen megoldható a fényképek és videók megtekintése, illetve a zenék lejátszása. A Photo Station a képek címkézésére, Geotag-gel való ellátásukra, illetve az EXIF információ kiolvasására is képes, és a fotók különböző weboldalakon történő megosztását is támogatja (Facebook, Twitter, Google+, stb...). A Music Station és a Video Station a különböző tartalmak lejátszása mellett azok rendszerezésében is segít, sőt, előbbivel még lejátszási listák is létrehozhatóak.

Az appok felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkeznek, és működésükre sem lehet panasz. A NAS persze DLNA támogatással is rendelkezik, így a rajta tárolt tartalmak egyebek mellett médialejátszókkal, számítógépekkel, illetve okostelevíziók beépített médialejátszójával is kényelmesen elérhetőek.

Fontos összetevő még a Dropbox-hoz hasonlító QSync szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy a PC-n, illetve okoseszközön tárolt fájlokat egyszerűen szinkronizálhassuk. A szolgáltatás engedélyezése után minden eszközre külön kliensprogram kell, majd a különböző beállítások elvégzésével azonnal kiaknázhatóak az általa kínált előnyök. A különböző tartalmakat akár felhő alapú tárhelyek igénybevételével is szinkronizálhatjuk – ehhez a myQNAPcloud szolgáltatás használatára van szükség.

A hasznos alkalmazások között Twonky DLNA szerver, hálózati megfigyelő kamerákhoz használható alkalmazás, illetve sok egyéb app is található, amelyek az App Centerből könnyedén és gyorsan telepíthetőek, így a NAS funkcionalitása kibővíthető. A NAS egyébként értesíti a felhasználót, ha az alkalmazásokból frissebb verzió is elérhető, sőt, a rendszerszoftvert érintő frissítésekről is azonnal értesít. Ha elszúrjuk a hálózati beállításokat – például rossz DNS szervert állítunk be – a webes kezelőfelületre történő bejelentkezés után erre azonnal felhívja figyelmünket a rendszer.

Természetesen biztonsági mentések készítésére is van mód: ezek készülhetnek a NAS tartalmáról egy másik NAS-ra, vagy egy külső HDD-re, de akár az adott PC vagy MAC különböző fájljait is rendszeresen, ütemezetten, automatikusan mentheti az erre alkalmas kliens szoftver, amit NetBak névre kereszteltek. A macesek a TimeMachine szolgáltatásban rejlő előnyöket is kiaknázhatják a NAS-sal.

A sorból persze az intelligens letöltő alkalmazás sem hiányzik, ami nem csak a torrentek, hanem az FTP és a HTTP alapú letöltések kezelésére is képes. A feltöltési és letöltési sebességek, illetve a prioritás állítható, sőt, a sebességek akár napszaktól függően is ütemezhetőek. A torrentek esetében van lehetőség seedelésre, azaz a letöltött tartalom visszaosztására.

A letöltések vezérléséhez egyébként nem muszáj a webes felhasználói kezelőfelületre bejelentkezni, helyette a QGet alkalmazást is használhatjuk, ami egy ütős kis segédprogram. Utóbbi nem csak Windows alapú számítógépekhez, hanem Mac-ekhez és Linux alapú rendszerekhez is elérhető.

Hasznos alkalmazás még a vírusirtó is, ami manuálisan, illetve automatikusan egyaránt működhet. A szoftver hatékonyan testre szabható, könnyedén kezelhető és megfelelő védelmet nyújt a kártékony kódok ellen.

A QNAP HS-210-es modelljéhez okostelefonos alkalmazások is letölthetőek, méghozzá ingyenesen, Android és iOS mobil operációs rendszerekre egyaránt. Ezekkel menedzselhetjük a NAS-t (QManager), elérhetjük különböző fájljainkat (QFile, QSync), illetve elindíthatjuk és leállíthatjuk az egyes szolgáltatásokat (QManager).

QNAP HS-210 - A tesztek

Tesztek

A teszthez használt merevlemezek

A QNAP HS-210-es hálózati adattárolóját néhány tesztnek is alávetettük. Első körben arra kerestük a választ, hogy hogyan alakul az adatátviteli sebesség RAID1, illetve RAID0 módban leállított extra szolgáltatások mellett, valamint akkor, ha 5 torrent letöltése fut a háttérben. A teszthez két darab Western Digital RED merevlemezt használtunk, amelyek mindketten 1 TB-os adattároló kapacitással rendelkeztek. Az eredményeket az alábbi diagram összegzi:

Érdekesség, hogy többször felfigyeltünk arra, hogy a hálózati adatátviteli sebesség véletlenszerű időközönként hirtelen felére, harmadára csökken, majd ismét teljes gázzal halad tovább. A SoC ekkor 47-48 Celsius fokos volt, a merevlemezek hőmérséklete pedig 38 Celsius fok körül helyezkedett el. Az említett jelenség egyébként többször is feltűnt. RAID0 mód esetén érdekes volt látni, hogy a NAS-ról történő olvasás 94 MB/s-os sebességről indult.

Azt is megvizsgáltuk, hogy külső merevlemez alkalmazása esetén mekkora írási és olvasási sebességeket lehet elérni USB 3.0-s, illetve USB 2.0-s porton keresztül. USB 3.0-s porton keresztül 52 MB/s körüli olvasási és 48 MB/s körüli írási tempót mértünk, míg USB 2.0-s port esetén 28 MB/s körüli olvasási és 24 MB/s körüli írási sebességet sikerült realizálni.

Ezek után arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen fogyasztást produkál a NAS különböző üzemmódokban. Az eredményeket az alábbi diagram tartalmazza:

A fogyasztás alapjában véve nem rossz, de a melegedéssel és a hálózati adatátviteli sebességekkel is nagyrészt elégedettek lehetünk. Ezeken a területeken tehát jól teljesített a NAS. Nincs más hátra, mint az, hogy véleményt alkossunk a termékről.

Verdikt

A QNAP HS-210-es hálózati adattárolója összességében remekül szerepelt a tesztek során. A passzív hűtés jól vizsgázott, hiszen sem a SoC, sem a merevlemezek nem voltak túl forróak. Adatátviteli sebességek tekintetében szintén jó volt a helyzet, igaz, az írási sebességek picivel lehettek volna magasabbak, de azért ez a teljesítmény sem rossz. Sőt.

Alkalmazások, szolgáltatások és funkcióbővítés tekintetében csillagos ötösre értékelnénk a QNAP újdonságát, de megjelenésébe sem tudunk belekötni, hiszen rendkívül elegáns, így a legtöbb házimozi rendszer, illetve okostelevízió mellett gond nélkül elhelyezhetjük – nem fog kilógni a sorból.

Nagyon szép, nagyon jó, de egy kicsit drága.

A Marvell SoC egy picit beárnyékolja a képet, ugyanis több szolgáltatás elindításakor a hálózati sebességek visszaesnek – itt talán érdemesebb lett volna egy picivel erősebb SoC egységet alkalmazni. Az ár fényében hiányoljuk a dedikált médialejátszó funkciót – természetesen a HDMI videó kimenettel karöltve –, ami sokkal elfogadhatóbbá tenné a kissé borsos árcédulát.

Kétlemezes NAS létére egy picit drága a QNAP HS-210, de teljesítmény és szolgáltatások tekintetében jelesre vizsgázott. Összességében a terméket nyugodt szívvel ajánljuk mindazoknak, akik egy hangtalanul működő, különc dizájnnal rendelkező NAS-t keresnek, ami észrevétlenül eltűnik a házimozi rendszer komponensei között, illetve a nappaliban elhelyezett okostévéhez is remekül passzol.

A tesztben szereplő NAS-t a QNAP képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások:

• A gyártó weboldala

• iPon Webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward