Shop menü

PROBLÉMÁK NEHEZÍTIK ÉS DRÁGÍTJÁK AZ INTEL METEOR LAKE SOROZATÁNAK GYÁRTÁSÁT

Erről maga Pat Gelsinger, a vállalat vezetője tett említést, valamint az is kiderült, hogy a problémák megdrágítják a gyártást, ami negatív hatást gyakorol a bruttó árrésre.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Problémák nehezítik és drágítják az Intel Meteor Lake sorozatának gyártását

Patrick Moorhead, egy iparági elemző eléggé érdekes beszélgetést folytatott az Intel vezetőjével, amelyből kiderül, az Intel Meteor Lake platformja körül nincs minden rendben, már ami a gyártást és a kihozatali arányt illeti. A Meteor Lake modellek eredetileg az asztali szegmensben is feltűnhettek volna, de végül úgy döntöttek az Intelnél, csak a mobil verziókat dobják piacra, így a fejlesztés a könnyű és vékony noteszgépekben, a kompakt asztali számítógépekben, az egybegépekben, valamint a kézi játékkonzolokban kaphat helyet, LGA tokozással ellátott DIY piaci verzióban végül nem került forgalomba.

Patrick Gelsinger, az Intel vezetője elmondta, a Meteor Lake körül valóban vannak kisebb fennakadások, már ami a kihozatali arányt és/vagy a tokozás gyártásával kapcsolatos háttérmunkát illeti, ami összességében kedvezőtlenül hat az Intel bruttó árrésére: a Meteor Lake processzorok gyártása lényegében csökkenti a bruttó árrést a gyártási problémák miatt.

Galéria megnyitása

Jó hír lehetne, hogy az új modellek iránt óriási a kereslet, ám a nehézkes gyártás közepette egy további problémát jelent, ugyanis a Meteor Lake modellek gyártási folyamatai elsőbbséget kell, hogy kapjanak, így olyan gyorsan tokozhatják a kész termékeket, amilyen gyorsan csak tudják. Ez összességében azért probléma, mert a Meteor Lake processzorokhoz tartozó szilícium ostyák gyártását előrébb kell venni, a többi szilícium-ostya hátrébb kerül a sorban, ez az úgynevezett „hot lots” gyakorlat lényege. Cserébe viszont emelkednek a gyártási költségek.

A kihozatali arányt érintő hiba jó eséllyel csak az Intel által gyártott csempét illeti, ami a Compute Tile nevet viseli, és ami az Intel 4 gyártástechnológiájával készül – ez tartalmazza a processzormagokat. Az Intel 4 gyártástechnológiát egyéb chipek nem is használják, a Xeon sorozatban az Intel 3, az érkező Arrow Lake sorozatban pedig az Intel 20A van használatban. Ez, vagyis a több modern node egyidejű használata szintén drágítja a gyártást, ugyanis azzal, ha több processzorhoz is ugyanazt a csíkszélességet vetnék, ahogy azt a nagy volumenű tömegtermelésnél szokás, csökkennének a gyártási költségek. A cél persze nem ez, hanem az, hogy a nagy félvezetőipari bérgyártót, a TSMC-t utolérje az Intel, már ami a gyártástechnológiai fejlettséget illeti, és idővel le is szeretnék körözni a tajvani riválist.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére