PlayStation TV - Mikrokonzol a Vita alapjain

A Sony új kütyüjével bárhonnan folytathatjuk a PS4-en megkezdett játékunkat, vagy válogathatunk rengeteg marokkonzolos címből, amiket ezúttal a TV-nken játszhatunk.

PlayStation TV - Mikrokonzol a Vita alapjain

Mi is az a PlayStation TV?

A PS TV vagy korábbi nevén a PlayStation Vita TV egy apró mikrokonzol, amit a Sony több mint egy éve, 2013 szeptemberében jelentett be Japánban. A cég eredetileg csak a szigetország piacára tervezte kiadni az eszközt, de az USA, Európa és Ázsia többi részének váratlan érdeklődésére és nyomására világszerte elkezdték forgalmazni. A kis fekete doboz fő vonzerejét a viszonylag olcsó ára és az ahhoz viszonyítottan széles palettán mozgó funkciói adják. Pénteken Magyarországon is elstartolt a PS TV, mi pedig a Sony Magyarország jóvoltából azonnal kaptunk is belőle egy tesztpéldányt!

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a tapasztalataink ismertetésébe, ismerkedjünk meg magával a vassal. Alapvetően a PS TV nem más, mint egy Vita, ami új testet kapott, és ezáltal marokkonzolból televízióra köthető mikrokonzollá vált. Nincs saját képernyője, kezelőszervei, kamerái vagy akkumulátora, viszont cserébe van HDMI kimenete és RJ-45-ös hálózati csatlakozója is. Utóbbi azért lehet fontos, mert streamelésnél biztosabb sávszélességet adhat, de ha nem tudjuk megoldani a kábelezést, még mindig használhatjuk a beépített WiFi vezérlőt. Kontrollerekből megeszik bármit, amit a PS3 vagy a PS4 használt, csak némi megkötéssel. A DualShock 4 működik vezeték nélkül is, a DualShock 3 (és a Sixaxis) használatához viszont mindenképpen USB kábelre van szükség. Egyszerre maximum négy kontroller használható a PS TV-vel, de mivel csak egyetlen USB portja van, ezért DualShock 3-ból csak egy lóghat rajta.

A PS TV-n az eddig felsorolt csatlakozókon kívül van még PS Vita játékkártyákat fogadó rejtett olvasó, és egy Vitás memóriakártya olvasó is, amire előbb-utóbb szükségünk lehet, mert gyárilag csak 1GB háttértárral rendelkezik a készülék, vagyis nagyon kevés játék fér el rajta.

Galéria megnyitása grid_on

A gyárilag telepített appok egy részének a funkciója adja magát (például trophies, friends, messages vagy party, utóbbihoz bluetoothos headset kell a mikrofon hiánya miatt), a többire érdemes egy kicsit kitérni. A kalendárium egy elég egyszerű app, de szinkronizálható a Google fiókunkkal, ami elég hasznos lehet, ha érdemben használni akarjuk. A böngésző sincs túlbonyolítva, és az alacsony felbontása miatt korlátozottan használható, de azért lehet rajta híreket olvasgatni. Flash támogatás viszont nincs, így le kell mondjuk néhány streamelős oldalról, a Twitch például nem működött, és ha nem lesz hozzá külön alkalmazás, ez így is marad (a PS4-es streamek nézegetésére például le lehet tölteni egy appot már).

A multimédiás alkalmazások elég válogatósak (lásd lejjebb), de legalább nem csak saját memóriából, hanem a PC-nkről is hajlandó tartalmat lejátszani a PS TV, ha feltelepítjük a Content Manager Assistant nevű programot. Ez utóbbival mi eléggé szenvedtünk, mert egy gépre sem akart felmenni, mondván, hogy nincs fent Visual C++ 8.0 (fent volt). Ha valaki másnak is lenne ilyen problémája, a sok ugyanolyan nevűből ezt szeretné telepítve látni a program.

Ha ez fent van, már nem lesz probléma, a megadott könyvtárakból a PS TV-ről elérünk mindent, és akár másolást is kezdeményezhetünk oda-vissza, így lehet például a screenshotokat átrakni a gépünkre hálózaton keresztül. Ha van otthon médiaszerverünk, akkor egy letölthető alkalmazással arról is streamelhetünk magunknak tartalmakat.

A PS TV által támogatott formátumok listája:

Képek: jpg, bmp, png, gif (csak állókép)

Hangok: MP3, MP4 (AAC), WAVE

Videók: H.264/MPEG4 AVC Profile level 4.0, 1920*1080@30fps max.

Sajnos ahogy a fenti listán is látszik, borzasztóan válogatós a PS TV, konténereket nem is nagyon támogat, csak MP4 fájlok lejátszására tudtuk rávenni videók esetében. Vannak persze programok, amikkel könnyen át lehet konvertálni a videóinkat olyan formátumba, hogy a PS TV is megegye őket, de amíg egy Vitánál ez megérte, mert út közben használtuk, addig a PS TV esetében nem biztos, hogy van értelme. A képekkel és zenékkel nem voltak problémáink, legfeljebb annyi, hogy előbbiek elég lassan töltöttek be, ha hálózaton nézegettük őket.

Röviden: aki alapvetően médialejátszót keres, és mellékesen játszana, az kerülje el messzire a PS TV-t egyelőre. Na de aki játszana…

Game on!

Aki játszana, az nem fog unatkozni. A visszafele kompatibilitás miatt óriási katalógus áll a PS TV rendelkezésére. PS Plus előfizetés esetén valószínűleg már van is pár játékunk, amit beizzíthatunk, ha pedig nincs, az sem baj, mert jelenleg minden PS TV mellé jár egy kupon, amit három játékra lehet beváltani a Store-ba. Ezek az Olli-olli, a Worms Revolution Extreme és a Velocity Ultra. A marokkonzolos játékok nagy része tökéletesen működik, gond csak akkor lehet, ha érintőképernyős Vitás játékkal szeretnénk játszani. Ezek egy része alapból le van tiltva (nincsenek a támogatási listán), a többi pedig úgy használható, hogy az L3/R3 lenyomásával aktiválhatóak az első és hátsó érintőpadok, és akkor úgy navigálhatunk a képernyőn, mintha egerünk lenne. Sok játék azonban szerencsére nem használja az érintőképernyőt, így például a Murasama rebirth-tel élmény játszani a PS TV-n. Ráadásul akárcsak a Vitának, a PS TV-nek is van sleep funkciója, tehát nem kell teljesen kikapcsolnunk, elküldhetjük aludni akár játék közben is, hogy aztán később ott folytassunk mindent, ahol abbahagytuk, mindenféle boot idő nélkül.

Aztán ne feledkezzünk meg az egyik legfontosabb funkcióról: vezérelhetjük távolról a PS4-ünket! Ha akarjuk, akár a világ másik feléről is felébreszthetjük, majd bóklászhatunk a menüiben, vagy játszhatunk a játékaival. Ehhez persze nem árt egy jó netkapcsolat mindkét oldalon, főleg ha nem akarjuk, hogy nagy legyen a lag. Helyi hálózaton elég minimális a késleltetés, de még neten keresztül is simán tudtunk DriveClubozni. Probléma csak a nagyon gyors játékokkal lehet, ezeknél veszítünk a reszponzivitásból. A PS4 ugyanis 720p-ben, és 30 fps-sel streameli a felületét, így egy 60 fps-es cím problémás lehet, de ez igazából a játéktól függ. Az Injustice: Gods Among Us-ban például nem biztos, hogy bajnokok leszünk remote playt használva, de az InFamous: First Light elég jól játszható volt, csak néha nem bírta a hálózat a sebességet, és itt-ott tömörítési hibákat láttunk. Ez viszont mind vállalható kompromisszum, ha mások foglalják el a nappalit, de mi tovább játszanánk, és van TV egy másik szobában.

Fontos még, hogy ha PS4-es játékokkal játszunk, akkor nem árt, ha egy DualShock 4-gyel tesszük ezt. A DS3-on ugyanis nincs érintőfelület, így kínos lehet ha egy játék azt kéri a továbblépéshez, hogy simogassuk egy kicsit a tapipadot. Hasznos viszont, hogy a select és start gombok a share-nek és az optionsnek felelnek meg, amíg a PS4-ünkkel játszunk, így készíthetünk screenshotokat akkor is, ha távol vagyunk, de ezek persze a PS4-en kerülnek mentésre, nem a PS TV-n.

Mi várható még az eddigieken felül? Nos, az USÁ-ban már vadul tesztelik a PlayStation Now szolgáltatást, amivel már PS3-as játékokat is játszhatunk streamelve, de van egy olyan érzésünk, hogy ha ki is lép a projekt a bétából, messze van még az idő, hogy hozzánk elérjen. A videós szolgáltatásokhoz talán hamarabb szerencsénk lesz, hiszen a Vitának már van saját szoftvere például a Crunchyrollhoz, a Hulu-hoz, és néhány egyéb szolgáltatóhoz (ráadásul előbbinek még nézhetőek is a videói nálunk).

A PS TV itthon tegnap óta kapható 32 990 forintért (nálunk kicsit olcsóbban). Ezért az összegért megkapjuk a gépet, a szükséges kábeleket, és a már emlegetett három játékot. Ha nincs mellette egy PlayStation 3-unk vagy 4-ünk, akkor sajnos még egy kontrollert is be kell szereznünk, hogy játszhassunk rajta, és így már lehet érdemes inkább megfontolni egy Vita vásárlását, legalább mobilak leszünk (és már most működni fog pl. a YouTube app). Ha viszont van, akkor egy egész jó ajánlat lehet a PS TV kiegészítő konzolnak, hiszen a PS4 stream mellett elérhető rá rengeteg játék is, így ha szemet vetettünk néhány Vitás/PSP-s címre, és rajta vannak a kompatibilitási listán, akkor olcsóbban is megúszhatjuk a kalandot. Csak videózni ne nagyon akarjunk az aprósággal egyelőre, mert azon a fronton a szoftveres támogatottsága még elég harmatos.

(Ha kérdés merült fel benned a PS TV-vel kapcsolatban, tedd fel nyugodtan a fórumon, legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward