PlayStation Plus tapasztalatok

Idén tavasszal végre a magyar PlayStation Network-öt is felruházták egy bolttal, nyáron pedig a PlayStation Plus szolgáltatás is elérhetővé vált. Kipróbáltuk.

PlayStation Plus tapasztalatok

Mi is az a PlayStation Plus?

A PlayStation Plus-t még a 2010-es E3-on mutatta be Jack Tretton, két hétre rá pedig be is indították néhány régióban a szolgáltatást. A lényege az, hogy az ingyenes PlayStation Network-öt és a boltot felruházza rengeteg prémium szolgáltatással: automatikus rendszer szoftver letöltés, felhőben tárolt mentések, telepített játékok automatikus frissítése… és ez még csak a kezdet, a lényeg a Store-ban vár rátok.

Minden PlayStation Plus előfizető hozzáfér ugyanis a Store PS Plus részlegéhez, amiben talán a legnagyobb extra, hogy letölthetünk rengeteg ingyenes játékot, amiket szabadon használhatunk, amíg tart az előfizetésünk. A listán kb. kéthetente frissítenek, kivesznek 1-2 címet és bejön helyettük néhány új. A jó az egészben, hogy nem budget kategóriás termékekről van szó (bár azokat is kapunk), hanem igazi AAA-s címekről. Persze ez így egymagában nem sokat jelent, úgyhogy vessünk egy pillantást az aktuális listára:

 

[list type="unordered"]

[*]Machinarium

[*]Scott Pilgrimm vs. The World

[*]Red Dead Redemption

[*]Borderlands

[*]Just Cause 2

[*]Saints Row 2

[*]Lara Croft and the Guardian of the Light

[*]inFamous 2

[*]Motorstorm: Apocalypse

[*]LittleBigPlanet 2

[/list]

Talán nem is szükséges kiemelnem játékokat a listából, egyértelműen látszik, hogy nagyon erős a felhozatal, aki előfizet, az ezeket azonnal le is töltheti. Fontos még egyszer kiemelni, a rendszer úgy működik, hogy addig játszhatunk ezekkel a címekkel, amíg tart az előfizetésünk. Ha szünetet tartunk, az természetesen nem gond, amint visszaaktiváljuk a fiókunkat, újra aktív lesz minden addig letöltött játékunk.

A Plus előfizetők ezen felül rengeteg akcióban is részesülnek. Az így megvásárolt szoftverek, DLC-k, stb. függetlenné válnak a Plus-tól, annak lejárta után is a mieink maradnak, akárcsak a letölthető ingyenes avatárok és prémium témák (vannak köztük dinamikusak is). Ez valószínűleg kevesebb játékost vonz, de az előfizetés időtartama alatt korábban lehet hozzáférni sok program bétájához, és lehetőség van sok játék egy órás kipróbálására is. Letöltjük, felrakjuk és onnantól kezdve, hogy elindítottuk, ketyeg az óra. Ez segíthet a döntésben, hogy meg akarjuk-e venni a programot, vagy sem.

Már csak egy valami nem került szóba, aztán jöhetnek a tapasztalataink, ez pedig az ár. A 90 napos előfizetés 6000 forintba, az egy éves előfizetés 15000 forintba kerül alapból, de évente több akciót is szoktak tartani, ami általában vagy hozzáad az időtartamhoz (például az egy éves esetén +3 hónapot) vagy csökkenti az alapárat. Éppen tart is egy akció, méghozzá az utóbbi fajtából, ezért is gondoltuk, hogy most lenne értelme foglalkozni a témával. A szerdai frissítésig 25%-os kedvezménnyel vehetünk előfizetést (4500 és 11250 forint). Ez érvényes az összes régióra, így nem gond ha valaki például brit fiókot használ.

Tapasztalatok a magyar Store-ról és PlayStation Plus-ról

Akik a kezdetek óta figyelemmel kísérik a magyar Store sorsát azok tudják, hogy a rajt utáni öröm gyorsan egy kisebb csalódásba torkollt, mert jóval lassabban töltötték fel a tartalmakat, mint azt reméltük. Azzal valószínűleg senkinek sincs gondja, hogy máig csak angolul érhető el a Store, hiszen a megvásárolható szoftverek is angol nyelvűek, ám az viszont már probléma, hogy bár igyekeznek bővíteni a kínálatot, az még nem érte utol a régóta futó boltokét, még mindig lehet olyan játékot találni, amire rákattintva a „no content found” felirat vár minket. Főleg a régebbi címekre jellemző ez, és ennek köszönhetően néha előfordul, hogy a PS Plus-t is érinti átmenetileg.

A fenti listából például a Scott Pilgrim még nem elérhető, de az utóbbi heteket tapasztalatait tekintve, ami egyszer PS Plus-os lesz, azt hamar felrakják, különben nem lenne értelme a Plus-nak (nemrég a Dead Space 2-vel volt hasonló gond). Ezen kívül lehet, hogy egyedi probléma, de nálunk a prémium témák és avatárok közül nem jelenik meg minden, üres sorok vannak a boltban. Mondjuk szerencsére a legtöbb téma nem egy nagy szám, a jobbak meg általában elérhetőek, úgyhogy nem maradunk le semmiről, de attól még zavaró a dolog.

A letöltések sebességével nincs gond, és ez elég fontos, hiszen például egy inFamous 2 15GB-ot nyom a lemezen, a fél életünket eltölthetnénk a gép előtt, ha lassú lenne a kapcsolat. Arra azért készüljünk fel (ez nem magyar Store sajátosság, a rendszer dolga), hogy telepítés után elszöszöl egy ideig a gép amíg letörli az install fájlokat egy ilyen óriási játéknál. Nem kell megijedni, nem fagyott le a gép, csak takarít a merevlemezen. Ha egy olyan játékot szedünk le, ami már megvolt nekünk, akkor nem lesz gond a mentésekkel, használhatjuk a digitális verzióban is őket (mi pl. a Darksiders-szel néztük ezt meg).

Összefoglalva a magyar Store-on még van mit fejleszteni, de látszik, hogy jó irányba halad, az új tartalmakkal már nincs semmi gond, a PlayStation Plus pedig minden régióban ugyanazt nyújtja (max nálunk várni kell néhány napot egy-egy címre).  A pár hetes próbánk alatt arra jutottunk, hogy nagyon jó vétel. Ha valaki nem idegenkedik attól, hogy fenntartson egy előfizetést, akkor az első évben több mint 40 játékot szedhet össze, nem beszélve az egyéb extrákról, és a jelenlegi áron mindezt 11 ezer forintért. Érdemes megfontolni, mert egy költséghatékony módja a játékok gyűjtögetésének. Persze nincs arra garancia, hogy minden frissítéskor valami nekünk tetsző cím csúszik be a kínálatba, de az éves felhozatalt nézve jó eséllyel mindenki talál 1-2 tucat olyan játékot, ami neki is bejön.

Akinek esetleg vannak egyéb tapasztalatai vagy gondolatai, az ossza meg azt nyugodtan a fórumon, segítsük egymást!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward