Planktonevő volt a világ legnagyobb hala

A 165 millió éve élő Leedsichthys két évtized alatt 8─9 méterre nőtt meg, ha megérte 38. életévét, akkor pedig akár a 16,5 méteres testhosszúságot is elérhette. 

Planktonevő volt a világ legnagyobb hala

Egy nemrégiben feltárt lelet igazolta, hogy minden idők legnagyobb hala, a Leedsichthys két évtized alatt 8─9 méterre nőtt meg, ha megérte 38. életévét, akkor pedig akár a 16,5 méteres testhosszúságot is elérhette. A gigantikus planktonevő csontos hal életmódja leginkább a mai kék bálnákéra hasonlított, planktonon kívül kis rákokkal, medúzákkal és apróbb halakkal táplálkozott. A Leedsichthys nagyjából 165 millió éve, a késő jura időszakban élt, és bár különféle töredékes leletei előkerültek az elmúlt évek során, ezek annyira rosszul őrződtek meg, hogy senki sem volt biztos abban, hogy mekkorára nőhettek meg az ilyen halak.

Az Egyesült Királyság és Kanada paleontológusai ezért úgy döntöttek, hogy a rendelkezésre álló adatokból „összerakják”, hogy mégis milyen méretűre nőhetett a tengerek óriása. A kutatás végeredményeként kiderült, hogy a Leedsichthys mérete meghaladhatta a ma élő leghatalmasabb halfaj, a cetcápa nagyságát is, amely átlagosan 4─6 méter hosszú, de időnként 12 méteres vagy annál nagyobb példányokat is látni.

Ez a hal az első képviselője azon állatcsoportoknak, amelyek ökológiai fülkéjét ma emlősök, elsősorban is a kék bálnák, illetve porcos halak, például az ördögrája, az óriáscápa és a cetcápa töltik be. A Leedsichthys volt ugyanis az első olyan nagytestű élőlény, amely a táplálék tengervízből való kiszűrése révén tartotta életben magát, korábban ugyanis a hasonló életmódú állatok maximum 50 centiméteresre nőttek meg. Úgy tűnik azonban, hogy a jura időszakban jelentős változások következtek be a Földet borító óceánok planktonpopulációiban. A planktonok felszaporodása mellett valószínűsíthetően az jura kor végén kezdtek megjelenni a vizekben a krillek ősei, az evezőlábú rákok első képviselői is, amelyek szintén bőséges táplálékforrást jelenthettek ezen állatoknak. A Leedsichthys puszta léte bizonyítja, hogy milyen mértékű változások álltak be a jura idején az óceánokban található táplálék mennyiségében.

A Leedsichthys végül csak nagyjából tízmillió évig maradt fenn, rokonai, a Pachicormiformes rend tagjai azonban egészen a dinoszauruszok kihalásáig, 66 millió évvel ezelőttig szürcsölgették táplálék után kutatva a tengervizet, és legnagyobb képviselőik 4─6 méterre is megnőttek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward