Pici tűvel ellátott tabletta válthatja le a rendszeres injekciókat

A teljesen fájdalommentes fejlesztés sokkal könnyebbé teheti a cukorbetegek életét, és más betegségek esetében is segíthet.

Pici tűvel ellátott tabletta válthatja le a rendszeres injekciókat

A kaliforniai Rani Therapeutics nemrégiben először tesztelte hatóanyaggal együtt embereken a RaniPill nevű tablettát, és az eredmények nagyon ígéretesek. Ahogy Mir Imran, a cég vezetője elmondta, ha a módszer a későbbi vizsgálatokon is beválik, világszerte rengeteg embernek segíthet, hiszen valódi alternatívát jelenthet a fájdalmas injekciókkal szemben.

A RaniPill külsőre úgy néz ki, mint egy nagyobb méretű gyógyszerkapszula, és lenyelve érintetlenül halad át a gyomron. Külső borítása csak a belek kevésbé savas környezetében kezd lebomlani, és amikor ez megtörtént, egy apró ballon fújódik fel benne, amely a belül található kis tűt a bélfalba nyomja, azon keresztül célba juttatva a hordozott hatóanyagot. A tabletta maradványai ezt követően kiürülnek a szervezetből, a pici seb pedig gyorsan begyógyul. És mivel a belekben nincsenek éles fájdalomra reagáló receptorok, a beteg semmit sem érez az egészből.

A fejlesztők 52 ausztrál betegen tesztelték a tablettát, amely a kipróbálás során oktreotidot, egy emésztőszervi daganatos betegségek és növekedésihormon-zavarok kezelésére használt szert tartalmazott. A résztvevők semmiféle fájdalmat vagy kellemetlenséget nem éreztek, és a tabletta ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint amikor a hatóanyagot hagyományos injekcióval adták be. Az oktreotidot jelenleg hosszú távú kezelés esetén havonta egyszer, nagy adagban, a farizomba adják be, ami az érintettek elmondása szerint rendkívül fájdalmas.

Galéria megnyitása

Az említett hatóanyagon túl a fejlesztés más betegségek esetén is jól használható lehet, amennyiben a későbbi klinikai tesztek során is jól szerepel. Számos olyan hatóanyag van ugyanis, amely a gyomorban lebomlik, ha lenyelik, így ezeket injekcióval kell bejuttatni a testbe. Ilyen például a cukorbetegek által naponta akár többször is alkalmazott inzulin. Az injekciók azonban problematikusak lehetnek, ha valaki fél a tűktől vagy nem bírja a fájdalmat, ezen kívül fertőzésveszélyt is hordozhatnak, ha nem megfelelően előkészített bőrfelületen alkalmazzák ezeket.

Egy orálisan beadható inzulinkészítmény kifejlesztése tehát jelentősen megkönnyítené a cukorbetegek életét. A Rani Therapeutics Imran elmondása szerint amerikai és európai gyógyszercégekkel és szabályozó szervekkel is tárgyal a folytatásról. A klinikai tesztek elvileg még idén folytatódhatnak, ezek során kilenc különböző hatóanyaggal tervezik tesztelni a tablettát, köztük az oktreotiddal és inzulinnal is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap