Shop menü

PIACRA KERÜLT A VILÁG ELSŐ 3D NYOMTATOTT LAZACA

A vegán halfilé már megtalálható az osztrák szupermarketek polcain.
Jools _
Jools _
Piacra került a világ első 3D nyomtatott lazaca

Az alternatív lazac alkotója a Revo Foods nevű élelmiszer-technológiai startup cég, amely „THE FILET – Inspired By Salmon”, azaz a lazac ihlette filé néven forgalmazza a terméket. A gyártó állítása szerint ez az első 3D nyomtatott élelmiszer, amely a boltokba került. A cég vezérigazgatója, Robin Simsa elmondása szerint „az ipari méretű 3D élelmiszernyomtatás ezen fontos mérföldkövével egy kreatív élelmiszer-forradalom veszi kezdetét, egy olyan korszak, amelyben az élelmiszereket pontosan a vásárlói igényeknek megfelelően készítik el.”

Sok más húspótló termékhez hasonlóan a lazacalternatíva is mikoproteinből készül, amely fonalas gombákból származik. Ami a tápértékét illeti, a termék számos vitamint és – állati megfelelőjéhez hasonlóan – omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Emellett magas fehérjetartalmú, 100 grammonként 9,5 gramm fehérje található benne, bár ez még mindig kevesebb, mint azonos mennyiségű normál lazac fehérjetartalma.

A Revo Foods egy másik startuppal, a Mycorena céggel együttműködve kifejezetten 3D nyomtatón való felhasználásra tervezett mikoproteint fejlesztett ki. A kutatók már évek óta dolgoznak 3D nyomtatott élelmiszeripari termékeken, a lézerrel sütött sajttortáktól kezdve a rétegzett, laborban gyártott húsokig többféle irányban végeznek kutatásokat.

Galéria megnyitása

Ez a törekvés célja, hogy a nyomtatott alternatívákkal fenntarthatóbbá tegyék az élelmiszertermelést, ami a halászatban különösen nagy gondot jelent. A becslések szerint a globális halállomány 34%-a túlhalászott, vagyis a halakat gyorsabban fogják ki, mint ahogyan szaporodni tudnak, így a populációk csökkennek.

A széndioxid-kibocsátás szintén jelentős probléma az élelmiszertermelésben, amely az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának több mint egynegyedéért felelős. E kibocsátás 31 százaléka az állattenyésztésből és a halgazdaságokból származik, további 18 százalék pedig az ellátási lánc olyan tényezőiből, mint a feldolgozás és a szállítás. A Revo Foods honlapja szerint a vegán lazacfilé előállítása során 77–86 százalékkal kevesebb szén-dioxid szabadul fel, és 95 százalékkal kevesebb édesvizet használnak fel, mint a hagyományos lazac kifogása és feldolgozása során.

Hogy a lazacalternatíva bejön-e a fogyasztóknak, azt még nem tudni. A Revo Foods úgy véli, hogy az ilyen termékek sikerének kulcsa az autentikus íz újrateremtésében rejlik. Függetlenül attól, hogy mit hoz a jövő, Simsának egy dologban valószínűleg igaza van: a 3D nyomtatott élelmiszerek kereskedelmi forgalomba kerülése valóban új korszakot nyithat az élelmiszer-előállításban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére