Piaci körkép a mobilokban használt rendszerchipek szempontjából

A Qualcomm vezeti a szegmenst, de nincs már akkora előnye, mint korábban volt, és a Samsung feljött a harmadik helyre.

Piaci körkép a mobilokban használt rendszerchipek szempontjából

A rendszerchipekről eléggé ritkán kapuk arra vonatkozó információt, hogy miként áll a piaci részesedésük, pedig ez is tud érdekes lenni. És most a Counterpoint Research előállt egy 2019-es összesítéssel, ami több érdekességre is rámutat. Például ebből is érződik, hogy a Huawei gyengülésnek indult.

Az okostelefonok szegmensét vizsgálva arra jutottak a Counterpoint elemzői, hogy a legtöbb lapkát továbbra is az a kettő cég szállította le, melyek számos partnerrel ápolnak szoros kapcsolatot, több ársávot szolgálnak ki, és válogatás nélkül, bárkinek szállítják a termékeiket, akik érdeklődést mutatnak a fejlesztések iránt. A MediaTek és a Qualcomm az a páros, akik az élen állnak, és a Qualcomm dominál.

Voltak idők, amikor a Qualcomm 40 százalék feletti részesedéssel bírt, és bár ennek már vége, még mindig 33,4 százalékot tudhat a magáénak. Ez azt jelenti, hogy az eladott okostelefonokban globálisan 1/3 részt Snapdragon lapkák üzemelnek. A Qualcommnak az 5G különösen sok ügyfelet hoz, mivel a csúcson a legtöbb cég az általa összehozott fejlesztéseket használja, és a Snapdragon 765G-vel is sorra érkeznek az újdonságok.

Galéria megnyitása

A MediaTek 24,6%-os részesedéssel tudta megcsípni a második helyet, ami szintén szép teljesítmény. A cégnek a Helio rendszerchipjei egyre jobban sikerültek az utóbbi időben, és olyan jó áron tudja ezeket értékesíteni, hogy már egyre több új Samsung is ilyen egységeket alkalmaz. Közel az okostelefonok negyedében dolgozott 2019-ben valamilyen MediaTek egység, és leginkább az alsó-közép- és alsókategóriás eszközökben bukkantak fel ezek.

Galéria megnyitása

A Samsung az Exynos rendszerchipeket széles palettán használja, és nagyon sok népszerű közepes konfiguráció épül erre. Így érhette el a vállalat a 14,1%-os részesedést. A Samsung valószínűleg annak köszönhetően tudott 2,2%-ot erősíteni a 2018-as eredményéhez képest, hogy Indiában nagyon szép piacot épített ki magának, és Észak-Amerikában is belehúzott a középső árszegmensben a vérfrissítésen átesett Galaxy A-szériával.

Galéria megnyitása

A negyedik az Apple lett, 0,5%-kal apadt a része az egy évvel korábbi adathoz képest, és így a Counterpoint Research eredményei szerint 13,1%-os a szerepvállalása. Az Apple mobilokban kizárólag az Apple saját rendszerchipjei találhatóak, és ez fordítva is igaz, kizárólag Apple lapkák csak Apple termékekben jelennek meg. Tavaly volt egy kis hullámvölgy az iPhone-ok forgalmában, és ezért csökkent az Apple A-szériás egységek részesedése is.

Galéria megnyitása

A Huawei, illetve a HiSilicon az ötödik helyre szorult vissza, de azt sajnos nem tudhattuk meg, hogy pontosan mekkora részesedéssel bírt. A Counterpoint kimutatásában a vállalat korábban még jobban szerepelt, de a csökkenő forgalom sokat ártott a Kirin egységek népszerűségének is. És bár a Kirin 820 nagyon izgalmasnak ígérkezik a kiszivárgott információk alapján, valószínűleg ez sem számíthat sok jóra jelen helyzetben.

Galéria megnyitása

A sort az UNISOC zárja a korábbi évek statisztikájából kiindulva, de ennek kapcsán sem tudjuk, hogy pontosan mekkora részesedéssel bírhat. A korábban Spreadtrum néven ismert cég jellemzően a legolcsóbb készülékekbe tud beférkőzni, és az ázsiai piacokról nagyon ritkán jut ki termék ezzel az alappal.

Az 5G érdekes átfedéseket hozhat az elkövetkezendő időszakban. Hiszen az 5G-s Exynos 980 lapka révén már egy Vivo okostelefonba is eljutott a Samsung fejlesztése, és állítólag van arra esély, hogy a OnePlus, aki eddig kizárólag Qualcomm lapkákat használt, egy MediaTek Dimensity egységgel hozhat létre egy olcsóbb OnePlus 8 variánst.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap