Piaci kapitalizáció alapján már többet ér az Nvidia, mint az Intel

Ha viszont a teljes árbevételt nézzük, akkor azért még mindig az Intel a nagyobb szereplő, de a vállalat összetétele alapján ez abszolút nem meglepő.

Piaci kapitalizáció alapján már többet ér az Nvidia, mint az Intel

A techipar egyes képviselői igen komoly szárnyalásba kezdtek a piacon az elmúlt hónapok során, már ami a részvényárfolyamokat illeti. Remek példa erre egyebek mellett az Nvidia is: tegnap óta a vállalat piaci kapitalizáció alapján már picivel többet ér, mint az Intel, ilyesmire pedig eddig még sosem került sor. A tegnapi tőzsdei zárás alapján az Nvidia aktuális piaci kapitalizációja 248 milliárd dollár, míg az Intel esetében 246 milliárd dollárt mutat az összesítés.

Ennek köszönhetően jelenleg az Nvidia az Amerikai Egyesült Államok legértékesebb „chipgyártó” vállalata, de globális szinten is előkelő helyet foglal el, ugyanis a harmadik legnagyobb „chipgyártónak” tekinthető, ami nem egy rossz teljesítmény egy olyan vállalattól, aki saját maga igazából nem is gyártja, hanem „csak” tervezi a lapkákat. Ezért is van idézőjelben a „chipgyártó” kifejezés.

Ezzel szemben az Intel egy igazi chipgyártó, aki nem csak tervezi, de saját üzemeiben gyártja is saját lapkáit, igaz, az elmúlt évek során nehézségekbe ütköztek gyártástechnológiai váltás terén, amit az okozott, hogy a 10 nm-es csíkszélesség esetében túl magasra helyezték a lécet, ezt aztán nem is sikerült időben megugrani, de már dolgoznak azon, hogy ismét az élvonalba kerüljön a vállalat csíkszélesség-fejlesztés terén. A vállalat részvényárfolyamának alakulására lényegében ez is rányomhatta bélyegét.

Az Nvidia esetében ez a pozitív hangulat, ami a tőzsdei részvényárfolyam esetében látható, részben annak szól, hogy nagyrészt a COVID-19 miatt is nőttek az adatközpontok AI teljesítmény iránti igényei, ami segít a vállalat forgalmának pörgetésében. Másrészt az is óriási szerepet játszik az egyenletben, hogy az Ampere architektúrával szemben elég komolyan a várakozások.

A 7 nm-es csíkszélességgel készülő Amper sorozatú grafikus processzorok egyelőre még csak az adatközpontok szegmensét vették célba, de a pletykák alapján úgy tűnik, szeptember folyamán a GeForce RTX sorozatba is megérkezhet az új architektúra, amitől a piac igen sokat vár – ezért olyan pozitív most a hangulat. Persze ennek van árnyoldala is: ha a bejelentést és az első teszteket követően nem tűnnek olyan ütőképeseknek a termékek, mint ahogy azt a piac várta, az a részvényárfolyam beszakadását hozhatja.

Galéria megnyitása

Noha a piaci kapitalizáció alapján az Nvidia az Intel fölé került, a pénzügyi jelentések alapján azért még mindig az Intel nevezhető komolyabb szereplőnek. Míg az Nvidia esetében az elemzők úgy látják, időn 34%-os növekedést követően 14,6 milliárd dolláros árbevétel jöhet össze, addig az Intel esetében 2,5%-os növekedés hatására 73,8 milliárd dolláros árbevétellel zárulhat az év.

Az árbevételek közötti különbség persze nem is túl meglepő, hiszen egy CPU gyártó termékeire minden számítógép esetében szükség lehet, míg egy dGPU csak opcionális kiegészítő egy asztali vagy mobil konfiguráció esetében, így az eladási lehetőségek is korlátozottabbak. Az viszont impresszív, hogy míg az Intel esetében csak 3%-os, az Nvidia esetében azonban már 68%-os növekedés tapasztalható részvényárfolyamok terén csak az idei évben, azaz a GPU piac összességében gyorsabban növekszik, mint az Intel által megcélzott területek. A Reuters szerint ebben a globális pandémiának is van némi szerepe.

Az Nvidia növekedése egyébként a TSMC számára is kedvező hír lehet, aki jelenleg éppen azon dolgozik, hogy megtarthassa partnerként a Huaweit. Az a tény, hogy az Nvidia egyre nagyobb parnerré válhat, mindenképpen pozitívumként fogható fel, ugyanis az esetlegesen felszabaduló gyártókapacitást gyorsabban le lehet kötni. No persze nem csak az Nvidia gyártatja különböző lapkáit a TSMC-vel, hanem egyéb vállalatok is, így az esetlegesen felszabaduló kapacitást nem olyan nehéz lekötni, de ez már egy másik történet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap