Philips 288E2UAE: olcsó 28 hüvelykes 10-bites UHD monitor, remek felszereltséggel

A Philips újdonsága papíron ígéretes versenyzőnek tűnik a 10-bites UHD paneljével, remek felszereltségével, testreszabható állványával, jónak tűnő színhűségével és ezekhez mérten kedvező árával. Na de milyen élesben? Vannak buktatói? Ennek jártunk utána.

Philips 288E2UAE: olcsó 28 hüvelykes 10-bites UHD monitor, remek felszereltséggel

85 %
{{ average }} %
  • A Philips 288E2UAE egy erős versenyzőnek tűnik ár/érték arányban, így nem mehetünk el mellette szó nélkül.
Szerzői értékelés
Szerző
85
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Előszó

Ezúttal a Philips egyik új, UHD felbontással rendelkező 28 hüvelykes megjelenítőjét vizsgáltuk meg, ugyanis az általános tulajdonságok remekül festenek az adatlapon, és ehhez a 120 000 forint körüli ár is eléggé jónak tűnik. Hogy miért? A 3840 x 2160 pixeles képátlójú panel IPS alapú és valódi 10-bitesnek tűnik, azaz széles betekintési szögekkel rendelkezik, az általa megjeleníthető színárnyalatok száma pedig 1,07 milliárd. Nyilván, mivel költséghatékony monitorról van szó, a gyári kalibráció ellenére se várjunk pontos szín-visszaadást, noha a gyártói adatlapon 119%-os sRGB lefedettségről van szó – utóbbira persze még visszatérünk, mert érdemes egy kicsit kibontani.

Galéria megnyitása

A maga árkategóriáján belül ez egy nagyon jó UHD monitornak ígérkezik, ami tartalomgyártásra és munkára egyaránt jó lehet, valamint akár alkalmi játékra is bevethetjük. Igaz, ez nem egy kifejezetten gamer monitor, azaz nincs alacsony bemeneti késleltetésünk, nincsenek játékosokat segítő funkciók, valamint a válaszidő sem az 1 ezredmásodpercet ostromolja, ennek ellenére el lehet rajta játszogatni. Ezt segíti egyebek mellett az AMD FreeSync támogatás, ami a 40 Hz és 60 Hz közötti frekvenciatartományon belül dolgozik. A monitor általános felszereltsége teljesen rendben lévőnek tűnik, de ezt majd a következő bekezdésben fejtjük ki.

Philips 288E2UAE

Az idén januárban bejelentett monitor már akkoriban is ígéretesnek tűnt az első információk alapján, most pedig, hogy élőben is volt lehetőségünk kipróbálni, választ tudunk rá adni a cikk végén: tényleg érdemes benne gondolkodni?

Az újdonság egy egyszerű kartondobozban érkezett, ami a monitor legfontosabb tulajdonságait reklámozza, belsejében pedig egy hungarocell-szendvics fogta közre a kijelzőt. A felső hungarocell-lap egyfajta tartozéktálcaként is funkcionál: ezen megtalálható minden szükséges tartozék. Kibontásnál egyébként érdemes követni a doboz ábráit, hogy ne hulljanak ki a tartozékok a földre.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A monitorhoz kapunk dokumentációt, valamint gyári kalibrációs jegyzőkönyvet is, ami a panel tulajdonságairól ad képet. Fontos, hogy ez csak a teljesen új, nulla üzemórás megjelenítőre vonatkozik, némi használat után lehetnek eltérések a mérésekhez képest. Természetesen később saját mérésekkel is jelentkezünk, de az előzetes kép már mindenképpen pozitívnak tűnik. A dokumentáció mellett tartalmaz még a tálca egy állványtalpat, amiben kihajtható füllel ellátott integrált csavart is találunk, hogy ne kelljen vele bajlódni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az állványtalp pozicionáló tüskék segítségével illeszkedik a tartozékok között található állvány-nyakra, ami ezúttal kétféle beállítási lehetőséget biztosít: tudjuk vele dönteni a kijelzőt, valamint a magasságát is állíthatjuk. Elforgatásra, illetve pivot/portré mód használatára sajnos nincs lehetőség, de VESA 100 támogatást kapunk, ráadásul a csavarok is a furatokban vannak gyárilag.

Az állvány pillanatok alatt összeszerelhető és egy kattanással a monitor hátuljára illeszkedik – nem kell csavarozgatni, nem kell vele bajlódni, amiért egy nagy piros pontot érdemel a gyártó. A talp aljára kerültek csúszásgátló gumilábak is, amelyekkel nagyon stabilan a helyén marad a monitor, valamint azt is megakadályozzák, hogy az adott felületen sérüléseket okozzon a talp. Nyilván egy igényesen lakkozott felületre kerülhetnek karcok miatta, ha sokat mozgatjuk, de ez extrém példa, átlagos íróasztalon vagy számítógépasztalon ilyen felületkezelés úgysincs. A fekete műanyag házon viszonylag könnyen meglátszik a por, illetve az is remekül észrevehető, hol érintettük gyakrabban, ez néhány fotón szemléltetési céllal látható is – hosszabb tesztnek volt kitéve a termék.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A tartozékok között megtaláljuk még a HDMI és a DisplayPort kábelt, plusz egy notebooktöltő-stílusú tápkábel, valamint egy 90 W-os tápadapter is a kínálat részét képezi. Utóbbi egy ADPC2090-es példány, ami 20 V-os üzemi feszültséggel dolgozik és 4,5 A áramerősség leadására képes. Ezzel gyakorlatilag ki is veséztük a tartozékokat, pedig egy USB 3.0 Type-B-> USB 3.0 Type-A kábel jól jöhetne, ugyanis nélküle nem tudjuk használni a beépített négyportos USB 3.2-es hubot – monitorvásárlás esetén zsákoljunk be egyúttal egy ilyen kábelt is, ha nincs otthon tartalékban.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Philips 28 hüvelykes képátlójú újdonsága igen vékony kávával rendelkezik felül és kétoldalt, így többmonitoros megjelenítő rendszerben is remekül használható, igaz, a keret egy picivel vastagabb, mint ahogy azt a műanyag káva alapján gondolnánk, ugyanis a panel széle mentén még egy 2-3 milliméteres csík is körbefut, de még így is a vékonyabb megoldások közé tartozik. A dizájn letisztult, egyszerű, sallangoktól mentes – pontosan ezt is várjuk egy költséghatékony monitortól. 

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Oldalnézetben a monitor házának alsó harmada jelentősen vastagabb, ugyanis itt lapul az elektronika. Oldalt egyébként nincs egyetlen port vagy csatlakozó sem, mindet a hátoldalra száműzték. A portok közé egy HDMI, egy DisplayPort, négy USB 3.2 Type-A, illetve egy USB Type-B csatlakozó került, valamint itt találjuk a külső tápadapter csatlakozóját is. Ezeket elnézve nem igazán lehet hiányérzetünk, gyakorlatilag minden rendelkezésre áll, ami ebben a kategóriában csak kellhet.

Alul látunk még két rácsot is a ház éle mentén, ezek mögött lapul a két darab beépített hangszóró, amelyek egyenként 3 W-os terhelhetőséggel bírnak. Csodát nem kell tőlük várni, de filmnézéshez, videók fogyasztásához és akár játékhoz is elegendőek lehetnek, részletesebben majd később beszélünk róluk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A házban található 28 hüvelykes IPS panel tehát 10-bites, ahogy fentebb már mondtuk, maximális fényerőssége pedig 300 nit. Az azonban említést érdemel, hogy ez nem egy valódi 10-bites panel, hanem csak egy 8-bit+FRC alapú megoldás, ami ugyan egyáltalán nem rossz, de a valódi 10-bites panelekkel nincs igazán egy súlycsoportban. A villódzás-mentes W-LED háttérvilágítás mellé természetesen csökkentett kékfény-kibocsátást biztosító mód is jár, HDR támogatást azonban semmilyen formában nem kapunk. Az 1000:1 tipikus kontrasztaránnyal rendelkező panel 1,07 milliárd színárnyalat megjelenítésére képes.

Képfrissítési rátája 60 Hz, de az AMD FreeSync támogatás jóvoltából a dinamikusan váltakozó képfrissítési rátából fakadó előnyöket is élvezhetjük, igaz, csak 40 Hz és 60 Hz között, de a 4K-s felbontás miatt ez talán nem olyan nagy baj. A válaszidő 4 ezredmásodperc, míg színhűség terén 106,9%-os NTSC és 119,7%-os sRGB lefedettségre számíthatunk papíron, ami jónak ígérkezik.

Az OSD

A monitorhoz egy átgondolt, jól kézre eső OSD is jár, amit nem gombokkal, hanem egy négy irányban működő joystickkal lehet vezérelni, míg a beállítás jóváhagyásához meg kell nyomni a kis botkormányt. Ez egy kényelmes vezérlési forma, igaz, a joystick lehetne egy picit közelebb is a monitor széleihez, kényelmesebben el lehetne érni.

Beállítások terén minden rendelkezésre áll, amire csak szükség lehet: PiP és PbP (kép a képben és kép a kép mellett) üzemmód, különböző presetek, amiket az egyes tartalmakhoz optimalizálják a képi megjelenítést, valamint elérhetőek az általános beállítások is (fényerősség, kontraszt, gamma, színhőmérséklet).

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az OSD természetesen pozicionálható, valamint az is beállítható, meddig jelenjen meg. A menürendszer természetesen tud magyarul, nincsenek benne zavaró fordítási hibák, azaz összességében jó minőségű termék benyomását kelti. Rajta keresztül egyszerűen válthatunk videó bemenetet, módosíthatjuk a hangerőt, de akár a hangszórók némítása is megoldható. Elérhető még a SmartUniformity technológia is, ami homogénebb képi megjelenítést ígér, természetesen ezt is kipróbáljuk a későbbiekben és megírjuk, mit tapasztaltunk a használat során.

Kalibrálás és színhűség

A Philips 288E2UAE gyári kalibráción esik át, amiről egy igazolást is kapunk, ez a dokumentáció részét képezi. A gyártói ígéret szerint a monitor Delta E > 2 állapotban érkezik újonnan, ám esetünkben ennél egy picit rosszabb értékeket mértünk, igaz, egy sok helyen megforduló tesztmonitorról volt szó, amit vélhetően sokat használtak, ez pedig okozhatott egyfajta degradációt. A gyári állapotban történő mérés esetén a Delta E maximális értéke 6,36 volt, míg az átlag 3,64, a minimum pedig 0,76. Ez az eredmény rosszabb a Delta E < 2 állításnál, de egy gyors kalibrációval orvosolható.

Érdekesség, hogy a mérés alkalmával közel 260 nit maximális fényerősséget, 740:1 tipikus kontrasztarányt, valamint 7300k színhőmérsékletet mértünk. A kalibráció során szokás szerint 2,2-es gammát, 6500k-s színhőmérsékletet, illetve 120 nites fényerőt céloztunk meg.

Galéria megnyitása

A mérések a kijelzőnél 97%-os sRGB, 79%-os Adobe RGB és 84%-os DCI-P3 lefedettségről tanúskodtak, ami az sRGB esetében fura, hiszen 119% körüli eredményről tett említést a gyártói weboldal. Ez mindenképpen további vizsgálatért kiáltott, így segítségül hívtuk a DisplayCal alkalmazást, ami az alábbi eredményt mutatta és igazolta gyanúnkat: a 119% az a Color Volume értéke.

Galéria megnyitása

Ahogy az a fentiekből is kiderül, a 97% az lényegében a Color Gamut Coverage, azaz a színtér lefedettsége, míg a 119% körüli érték a Color Gamut Volume. Átlagfelhasználói szemszögből nézve előbbi, vagyis a Color Gamut Coverage a lényeges, az pedig nem éri el a 100%-ot, ami nem jelent tökéletes színhűséget, viszont általános, magas színhűséget nem igénylő tartalomkészítésre, munkára, tartalmak fogyasztására és alkalmi játékra így is remek választás lehet ez a monitor.

Következzenek a kalibrálás előtti és utáni színpontosságról árulkodó adatok, ezek az alábbiakban tekinthetőek meg.

Galéria megnyitása
Balra a kalibrálás előtti, jobbra a kalibrálás utáni állapot látható

Szerencsére a viszonylag gyors kalibrációt követően jelentősen jobb eredményt tudtunk elérni, már ami a színhűséget illeti, így a Delta E átlagos értéke már csak 2,9 volt, ami átlagfelhasználói szinten bőségesen elég. Kiemelkedő színpontosságot igénylő feladatra persze így is kevés lehet a monitor, de általános felhasználásra bőségesen elég, még akár hobbi fotózás és videózás esetén is – utóbbi esetekben azért egy kalibrálást célszerű elvégezni, ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja.

Homogenitás

Kíváncsiak voltunk, mennyire jó a háttérvilágítása a monitornak, így fekete kijelző mellett készítettünk két tesztképet: a bal oldali a gyári állapotot mutatja, míg a jobb oldali a SmartUniformity mellett elérhető állapotról ad képet.

Galéria megnyitása
Balra a gyári állapot, jobbra a SmartUniformity áldásos hatása látható

A háttérvilágítás alap esetben nincs a helyzet magaslatán, eléggé durva bevilágítás látszik a jobb alsó sarokban, de  ezt a műszeres mérések is szépen alátámasztják. Ahogy alkalmaztuk a SmartUniformity presetet, a háttérvilágítás jelentősen egyenletesebbé vált, viszont azt vettük észre, hogy a kalibrált állapot 37%-os fényerejéhez képest már 83%-os fényerősséget kellett beállítani ahhoz, hogy a 120 nites értéket elérjük.

Természetesen a képek mellett néhány műszeres mérést is elvégeztünk, ezek az alábbiakban tekinthetőek meg.

Galéria megnyitása
Gyári állapot, SmartUniformity nélkül
Galéria megnyitása
SmartUniformity

A SmartUniformity mód nagyon szépen kisimította a háttérvilágítás egyenetlenségeit, ám egy nem várt mellékhatást is hozott: a kijelző közepétől lefelé, illetve a jobb oldalon észrevehetően romlott a színhomogenitás, ahogy az a fenti ábra bal oldalán is látszik. Egyszóval a háttérvilágítás egyenetlenségeire tökéletes, de a színhomogenitást egy picit elrontja, így eléggé felemás eredményt ad az alkalmazása.

Betekintési szögek

A tesztek folyamán természetesen megvizsgáltuk, mi a helyzet, ha különböző szögekből kell ránézni a monitorra, észrevehetőek-e problémák.

Galéria megnyitása

A bevilágítás nem a legtökéletesebb, van egy kis IPS Glow, ahogy fentebb már részleteztük, de összességében ezért az árért egyáltalán nem rossz, amit láttunk a teszt során: tökéletesen vállalható ez a panel.

Hangzás

A hangzással nincs baj videók megtekintésekor, általános internetezés alkalmával, valamint még a játékok alatt is jól viselkednek a 3 W-os hangszórók, viszont zenehallgatásra nem igazán alkalmasak. Gyakorlatilag azért, mert túl sok magas hangot produkálnak, a közepek nem elég tiszták, és a hangzáskép is kissé mosottnak tűnik – mozgalmas zenékhez nem való, de vokálhoz, vagy kevés hangszert tartalmazó művekhez így is jó lehet, ha háttérzenére vágyunk.

Nyilván nem is az volt a célja a gyártónak, hogy audiofilek számára is megfelelő hangminőséget nyújtson, arra viszont jó, hogy ha éppen most építettünk méregdrágán egy új rendszert és még nincs fejhallgatónk vagy külső hangszórónk, addig végül is el lehet lenni a beépített hangkeltőkkel. De már egy kifejezetten olcsó fejhallgató is kenterbe veri őket, ahogy az várható volt ebben a kategóriában.

Használat közben szerzett tapasztalatok

A Philips 288E2UAE egy kellemes kis monitor, ami a 28 hüvelykes képátlónak köszönhetően nagy hasznos képteret nyújt, a 3840 x 2160 pixeles felbontás pedig pont passzol ehhez a mérethez. A PbP mód segítségével akár két eszköz képét is megtekinthetjük egymás mellett, ami sok esetben lehet nagy segítség, de egy géppel használva is szépen elrendezhető akár több ablak is a monitoron, így a produktivitás pozitív irányba változhat.

Az USB hub hibátlanul működött, az AMD FreeSync technológia kapcsán sem találkoztunk semmi rendellenességgel, a bemeneti késleltetés talán egy picit nagyobbnak tűnik egy ízig-vérig gamer monitorhoz képest, de ez csak érzet, megfelelő eszköz híján konkrét mérésre nem volt mód. A panel a 4 ezredmásodperces válaszidőnek megfelelően nem szupergyors, a bemeneti késleltetés és a 60 Hz-es maximális képfrissítési ráta miatt játékra sem tökéletes, de alkalmi játszogatásra elég lehet, ha amúgy főként munkára és tartalomfogyasztásra használnánk. A legújabb konzolgenerációhoz kevés a termék tudása, hiszen azokhoz a 4K mellé a 120 Hz lenne az igazi, egy átlagos gamer konfigurációhoz pedig talán sok is, már ami a felbontást illeti, hiszen az UHD kihajtásához azért combos vasra van szükség még manapság is a tripla A kategóriájú címek alatt.

A hangzás összességében lehetne jobb, de arra, hogy éppen szóljon valami a háttérben, illetve megfelelő perifériák nélkül is legyen hangunk, bőségesen elég – ennél sokkal rosszabb hangzással is találkoztunk már. Az állványról csak pozitívumokat tudunk mondani, kellően stabil és remekül állítható, viszont ami a fotón szálcsiszolt fémnek tűnik, az valójában textúrázott műanyag borítás – de ez ebben az árkategóriában várható volt, a dizájn amúgy nem néz ki rosszul, teljesen vállalható.

Fogyasztás

Galéria megnyitása

A teszt során végeztünk néhány mérést a fogyasztással kapcsolatban is, az egyes üzemmódokhoz tartozó fogyasztásadatok az alábbi diagramon láthatóak. Ezek az értékek két eszköz csatlakoztatásakor, PiP vagy PbP mód mellett növekedhetnek, valamint akkor is, ha az USB Hubon keresztül több eszközt használunk, netán USB-s eszközt töltünk.

Verdikt

Galéria megnyitásaA Philips költséghatékony UHD kijelzője a 10-bites (8-bit+FRC) IPS paneljével egészen jól vizsgázott a tesztek során, így ha egy általános felhasználásra való, mindenes UHD monitorra vágyunk és a 28 hüvelykes kategóriában gondolkodunk, mindenképpen érdemes felvenni a listára, ami egyébként nem lesz túl bőséges.

Ha 28 hüvelykes UHD monitorra szűkítünk, ami 10-bites panelt használ, jelenleg csak három modellt találunk a kínálatunkban, ezek pedig lényegesen drágábbak, mint a Philips aktuális terméke. Sajnos 10-bites panel nélkül sem túl bőséges a felhozatal.

A háttérvilágítás nem túl egyenletes, a színhűség pedig picit rosszabb a vártnál, de a felbontás kellően magas és a képtér is bőségesen kihasználható, legyen szó tartalomkészítésről, videók megtekintéséről, több ablakban folyó munkáról, vagy éppen két eszköz képének egyidejű megjelenítéséről (PbP mód). Az állvány hozza az elvárható szintet, igaz, a pivot/portré mód hiányozhat, viszont nemcsak a kijelző döntését, de a magasságának állítását is lehetővé teszi. Meg aztán ott a VESA 100 támogatás is, így könnyedén használhatunk ütőképesebb megoldást, például egy flexibilis kart.

A Philips 288E2UAE inkább csak alkalmi játékra ajánlható, ennél komolyabb szinten már érdemes másik monitor után nézni. Tartalomkészítésre, általános felhasználásra és munkára nagyon jó ajánlat a 120 000 forint körüli árat és a jó felszereltséget szem előtt tartva, ami jelenleg éppen nem érhető el, de remélhetőleg rövidesen befut egy újabb szállítmány és remélhetőleg az említett ár sem fog emelkedni.

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

A Philips újdonsága összességében jó benyomást tett a tesztek során, így érdemes rajta elgondolkodni, ha hasonló kvalitásokkal megáldott monitorra vágyunk és a helyén kezeljük a terméket, azaz szem előtt tartjuk, mit lehet elvárni tőle és mit nem.

A tesztben szereplő monitort a Philips hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani! 

Összefoglalás

Philips 288E2UAE: olcsó 28 hüvelykes 10-bites UHD monitor, remek felszereltséggel

Philips 288E2UAE: olcsó 28 hüvelykes 10-bites UHD monitor, remek felszereltséggel

Philips 288E2UAE: olcsó 28 hüvelykes 10-bites UHD monitor, remek felszereltséggel
Szerzői értékelés
85
%
A Philips 288E2UAE nem egy tökéletes monitor, de a maga árkategóriáján belül igenis ütőképes ajánlat, hiszen a felszereltsége remek, az állványa jól testreszabható, valamint a képminőségére sem igazán lehet panasz, ha nincs szükség tűpontos színmegjelenítésre és a háttérvilágítás kisebb gyengeségeit is elnézzük. Átlagfelhasználói szinten mindenképpen nagyon jó választás lehet munkára, kikapcsolódásra és akár alkalmi játékra is, de ha a játék komolyabb cél, netán a legújabb konzolok mellé használnánk, inkább keresgéljünk tovább.
- Vonzó ár/érték arány
- Az általános képminőség rendben van a 8-bit+FRC panellel
- PiP és PbP mód
- Négyportos USB hub, audió kimenet, kábelrendező az állványon
- Nagy felbontás, ami a képátlóhoz remekül passzol, elegendő képtér a produktivitás növeléséhez
- VESA 100 támogatás
- Beépített hangszórók, amelyek szükségmegoldásként használhatóak
- Egész jó az összkép az ár és a kínálat fényében
- A színhűség picit rosszabb a vártnál
- A valódi 10-bites panelek többnyire jobb színhűséggel rendelkeznek
- A jobb oldali sarkokban eléggé észrevehető bevilágítás látszik, ha fekete a háttér
- A háttérvilágítás nem biztosít elég erős fényerőt, ha a SmartUniformity-t is használjuk (180 nit), alapban is csak 260 nit áll rendelkezésre
- Lehetnének jobbak a hangszórók
- Az állvány nem tud portré módot és a kijelző forgatását sem támogatja
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap